Index Vakbarát Hírportál

Az FBI hekkertámadásoktól félti a novemberi elnökválasztást

2016.08.29. 20:20

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-i elnökválasztás előtt erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát - írta az MTI.

Az FBI ugyan nem részletezte, hogy mely szövetségi államokról van szó, de a CNN szerint Arizonára és Illinois államról van szó.

A választók regisztrációjával és személyazonosításával egyébként több szövetségi államban is gondok vannak. A legtöbb szövetségi államban ugyanis szigorítani szeretnék a szabályokat és köteleznék a választásra jelentkezőket, hogy különböző, például fényképes dokumentumokkal igazolják kilétüket, amerikai állampolgárságukat. Az államokban ezzel akarják megelőzni, hogy az illegálisan az USA-ban tartózkodó mintegy 11 milliónyi bevándorló szavazhasson.

Kansas állam például már júniusban benyújtotta erről szóló beadványát a szövetségi Legfelső Bírósághoz, és ugyanilyen gondok vannak Wisconsinban, Észak-Karolinában és Texasban is. Ezekben az államokban arra köteleznék a szavazókat, hogy igazolják magukat.

Wisconsin ügyében egy szövetségi bíróság augusztusban úgy döntött, hogy akiknek nincs személyazonosító dokumentumuk, azok közjegyző előtt tett írásbeli nyilatkozattal - amely arról szól, hogy ők amerikai állampolgárok - szavazhatnának novemberben, ezt a döntést azonban a wisconsini hatóságok a fellebbviteli bíróságon megtámadták.

Ohióban egyelőre arról folyik a vita, hogy szavazhatnak-e azok, akik évek óta nem jelentek meg választásokon.



Rovatok