Index Vakbarát Hírportál

Trump már ott tart, hogy meg sem kéne tartani a választást

2016.10.28. 11:35 Módosítva: 2016.10.28. 11:39

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt helyi idő szerint csütörtökön egy ohiói kampányrendezvényen kijelentette: nem is kellene megtartani az elnökválasztást, elég lenne őt kihirdetni győztesnek. 

Trump szerint azért kellene verseny nélkül nyernie, mert egyértelműen ő a jobb jelölt. Majd elmondta, hogy kampányrendezvényeinek új jelszava, a "csapoljuk le a mocsarat!", prímán bevált, mert ő a "korrupt washingtoni politikai elitet" akarja megtisztítani, úgy, ahogyan a mocsarat szokták lecsapolni.

Bár meglehet, mondatait viccnek szánta, az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltettek. Még etimológusokat is megszólaltatnak, akik a "csapoljuk le a mocsarat" kifejezést elemzik. Felidézik, hogy ezt a kifejezést a demokrata párti Nancy Pelosi is használta, 2006-ban, amikor a republikánusok elvesztették többségüket a képviselőházban, és Pelosi közölte: "lecsapoljuk a mocsarat", vagyis tízévnyi republikánus többség után rendbe teszik a képviselőházat.

Használta ezt a kifejezést George W. Bush elnök védelmi minisztere, Donald Rumsfeld is, aki a "terrorizmus mocsarát" akarta lecsapolni, de "mocsárcsapolásban" jeleskedett Ronald Reagan is, aki 1983-ban a túlterjeszkedő, nagy létszámú kormányzatot akarta "mocsárként lecsapolni".

Kritika van, ötlet egy szál se

Az egészségbiztosítási költségek ugrásszerű növekedése a választási kampány egyik fő témája lett, s a republikánus jelölt - észlelve a közhangulatot - csütörtöki ohiói nagygyűlésén az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény teljes visszavonására tett ígéretet.

Bár Donald Trump eddig is szinte rutinszerűen ostorozta a jelenlegi - demokrata párti - elnökről, Barack Obamáról elnevezett egészségbiztosítási törvényt, csütörtökön először fordult elő, hogy ez a téma uralta kampánygyűlését. Elemzők szerint ennek az is oka, hogy a Fehér Ház a napokban figyelmeztetett arra: jövőre az egészségbiztosítási csomagok ára jelentősen megemelkedhet sok amerikai számára.

"Az Obamacare tönkreteszi az egészségügyi rendszerünket" - fogalmazott most Trump. Ugyanakkor nem vázolta fel a saját konkrét terveit, nem hirdetett átfogó koncepciót az egészségbiztosítási rendszer átalakítására.Rovatok