Index Vakbarát Hírportál

Biden hitlerezett, Trump jobban ért a szélhez – Percről percre!

Biden hitlerezett, Trump jobban ért a szélhez – Percről percre!

Vége
063 1281728461
Ágoston Zoltán
2020.10.23. 03:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A külpolitika a nemzetbiztonsági témába csomagolva bukkan elő. 

    Biden szerint nem a kínai és az észak-koreai vezetővel kell barátkozni, vagy Putyinnal – mint szerinte Trump. 

    Az elnök szerint a javára lehet írni, hogy nem tört ki háború Észak-Koreával, ő megtalálta a hangot Kim Dzsong Unnal. 

    Biden úgy véli, inkább Amerika szövetségeseivel kellene ennyi energiát fordítani. 

  • Biden: alelnökként semmi kifogásolhatót nem tett, ahogy a fia sem az ukrajnai gázcégnél folytatott munkája során. Trump viszont megpróbálta vesztegetni az ukrán elnököt - utalt Biden az elnök ellen indított alkotmányos eljáráshoz vezető quid pro quo történetre. 

  • Biden: négy éve beszél Trump az adóbevallásáról, szóval itt az ideje, hogy bemutassa, mennyit adózott mindeddig. Ráadásul azzal büszkélkedett valamikor, hogy ismeri a rendszert, ezért ki tudja játszani.

    Trump: az egész boszorkányüldözés. 

  • Biden Trump (hiányos) adóbevallásaira tereli a szót. Ez vissza-visszatérő téma, ugyanúgy, ahogy Biden fia, Hunter ukrajnai üzleti érdekeltsége is. Most is az. Biden védi a család becsületét.

  • Biden szerint az oroszok nem akarják, hogy ő legyen az elnök, mert ismerik és félik. Trump pedig nem akar keményen fellépni a választási folyamatba beavatkozó országokkal szemben.

    Három és fél millió dollárt kapott Biden családja Putyinon keresztül Oroszországból - vágott vissza Trump. Ukrajnában pedig páncéltörőket adományozott, míg Biden alelnökként, utalva a demokrata politikus fiára, Ukrajnából gazdagodott - tette hozzá az amerikai államfő.

    Biden leszögezte: sose kapott pénzt külföldről, míg Trumpnak bankszámlája van Kínában, ahol üzleti tevékenységet akart folytatni. Biden felrótta, hogy Trump még mindig nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, míg ő ezt teljesen átláthatóan megtette. 

  • Senki nem volt keményebb az oroszokkal, mint Donald Trump, mondja saját magáról az elnök. 

    A kérdés a választásokba való beavatkozás kapcsán merül fel, csakúgy, mint a 2016-os választás körül is. 

    Információk szerint Irán és Oroszország is meg akarja dolgozni az amerikai szavazókat. Most ők a két fő mumus, ahogyan a járványban és a világpiaci, világpolitikai vetélkedésben a kínaiak. 

    Biden megígéri, hogy mindenki meg fog fizetni, aki beavatkozik az amerikai választásba.

  • Biden felemlegette az amerikai elnök Bob Woodward sztárújságírónak adott interjúját, amelyben elismerte, hogy tud a vírusról, de nem akarja nyilvánosságra hozni, mert nem akar pánikot kelteni. A demokrata elnökjelölt szerint nem az emberek pánikoltak volna, hanem maga Trump pánikolt be. 

  • Bár egy-egy témáról elvileg 15 percig vitatkozhatnak, Welker hagyja, hogy a két jelölt túllépje ezt a határidőt. Most mindenkit a koronavírus érdekel, fél óra után sokan elkapcsolnak.

  • Nem lehet az országot lezárva tartani, az embereknek az agyára mennek a korlátozások.

    Biden szerint tervezett nyitás kell, biztonsági intézkedésekkel, anyagi támogatásokkal. Nem lehet azt mondani az iskolai tanároknak, hogy ne aggódjatok, nem fogtok annyian meghalni.

    New York példájával élve Trump nehezményezte, hogy a város kiürült, élhetetlenné vált a lezárások miatt.  

    Biden szerint a város kifejezetten jól reagált a vírushelyzetre, csökkent a fertőzési ráta. 

  • A vírus kezelésének kezdettől fogva az egyik alapkérdése, hogy a szigorításokat hogyan kell váltogatni a lazításokkal. 

    Trump a merészebb nyitások híve, és abból indul ki, hogy az áldozatok mellett nem szabad megfeledkezni a gazdasági károkról is. 

    Szópárbaj Fauci doktor kapcsán, akit az elnök katasztrófának nevezett nemrég. 

  • Nem Joe hibája, hogy idejött a vírus, hanem Kínáé: az elnök igazán ritkán mond bármi hízelgőt is Bidenről. Most megtette. 

    De – mint az első vitán is – most is egymás szavába tudnak vágni, ha nagyon akarnak. 

  • Az elnök szerint meg kell tanulni élni a vírussal, nem lehet egy pincében elzárkózni, mint azt a demokrata elnökjelölt tette.

    Biden szerint nem élni tanulnak meg az amerikaiak a vírussal, hanem éppen azt szokják meg, hogy sorra halnak meg az emberek.  

    Trump rögtön Kínát okolta a vírusért. 

  • A járvány kezelése az egész amerikai választási kampány egyik legfontosabb témája. Trump azt igyekezik bizonygatni – ahogy a szeptemberi vitán is –, hogy mindent megtett, Biden szerint viszont ez kevés, sötét tél vár Amerikára. 

    Trump kifigurázza, hogy Biden sokáig a háza alagsorában húzta meg magát a Covid elől. Azt sugallja, gyenge ember, miközben ő lábon kihordta a vírust. Meg persze erős szerek segítségével. 

  • A koronavírus nehezén túl van az Egyesült Államok, a járvány már lecsengőben van - mondta az amerikai elnök, és megjegyezte, hogy kórházi kezelése óta immunis lett a Covid-19-re. 

    Biden szerint Trumpnak nincs terve a járvány kezelésére, és az év végéig további 200 ezren fognak meghalni a vírusban. 

  • Mint várható volt, Biden azt hangsúlyozza, milyen sokan meghaltak Amerikában a koronavírusban, Trump pedig azt, hogy a 216 ezer halott a töredéke a 2,2 milliós előzetes kalkulációnak. 

    Trump: Ez egy világszintű probléma. 

    Biden: Maszkot kell viselni! (Ebben erősebb volt, mint Trump)

  • Az első vitát 73 millió amerikai nézte élőben, a mostani hatása pedig némiképp korlátozott lesz, október 9. óta ugyanis tart az előszavazás, 

    REKORDSZÁMÚ, 42 MILLIÓ JOGOSULT

    pedig már voksolt is.

  • Trump és Biden  nyilván  15-15 percen át vitatkozhat a  hat témáról. Ebből 2-2 perc a jelölti expozé, és mivel az első vitán kissé elszabadultak az indulatok, a két jelölt folyamatosan egymás szavába vágott, Trump bevezető megjegyzései alatt  Biden mikrofonját most inkább  elnémítják, és fordítva. 

    Walker mikrofonja végig be lesz kapcsolva. 

  • Moderálni az NBC News fehér házi tudósítója, Kristen Welker fog. Fekete nő 1992 után teheti meg ezt újra. 

  • A republikánus elnök és Joe Biden eddig másfélszer állt ki egymás ellen. Az első vita szeptember 29-én az ohiói Clevelandben elég parázsra sikerült, utána Donald Trump koronavírus-fertőzése miatt a másodikat online akarták megtartani, de ebbe a republikánus elnök nem ment bele. Helyette Donald Trumpnak az NBC, Joe Bidennek az ABC szervezett egy városházi gyűlésekre emlékeztető párhuzamos vitát, amelyen a két jelöltet kiválasztott vendégek kérdezhették.

  • A 90 perces vita témáiról Welker saját hatáskörben dönthetett. Hat lesz belőlük:

    • harc a koronavírus ellen
    • család
    • faji kérdések
    • klímaváltozás
    • nemzetbiztonság
    • kormányzás

    Trump szerette volna, ha a külpolitika is helyet kap a témák között – ki is kelt Welker ellen azzal, hogy elfogult –, de nincs beleszólása a dologba. 

  • A vita helyszíne Tennessee állambeli Nashville egyeteme, a Belmont University. Négy éve Donald Trump Tennessee-ben nagyon megverte az akkori demokrata vetélytársát, Hillary Clintont, csaknem kétszer annyi szavazatot szerezve vitte az állam 11 elektorát.

Rovatok