Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél részletesebb jelentés látott napvilágot Joe Biden egészségügyi állapotáról

2024.06.06. 15:16
A The Wall Street Journal nemrég terjedelmes cikket közölt arról, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke egyre rosszabb mentális állapotban van. A lapnak mindezt sok olyan személy megerősítette, akik személyesen találkoztak az elnökkel, és akiknek zöme aggasztónak látja a helyzetet.

Joe Bidennek már a nyilvánosság előtt is számos elszólása, bakija volt, amelyeket politikai ellenfelei fel is használtak ellene (mindez várhatóan a következő hónapokban, a már most is zajló amerikai választási kampányban is gyakori téma lesz).

The Wall Street Journal cikke abból a szempontból jelent újdonságot a fentiekhez képest, hogy most az amerikai elnök munkájára rálátó személyek beszéltek arról a lapnak, mi zajlik a zárt ajtók mögötti megbeszéléseken.

Az amerikai lap összesen 45 kongresszusi és fehér házi tisztviselőt kérdezett arról, hogy milyen mentális állapotban van az Egyesült Államok elnöke. 

A tisztviselők zöme – köztük állítólag néhány demokrata is – azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban számukra is nyilvánvalóvá vált az elnök kognitív képességeinek hanyatlása.

Többen is kitértek rá, hogy Joe Biden a zárt ajtós megbeszéléseken olyan halkan, erőtlenül beszél, hogy sokan még azt sem értik, mit mond. Mások arra panaszkodtak, hogy az elnök egyre kevésbé képes felfogni a fontos politikai részleteket, és egyre inkább a jegyzetekre és a segédei rögtönzött ajánlataira, válaszaira hagyatkozik a megbeszéléseken. 

A Fehér Ház próbálja eltitkolni

Ezenkívül többen azt mondták, hogy Joe Biden viselkedése, állapota napról napra változik. A The Wall Street Journal továbbá arról is beszámolt, hogy 

a Fehér Ház nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az elnök demokrata párttársai ne beszéljenek biden állapotáról a sajtónak. 

Ezzel kapcsolatban példaként hozták fel, hogy több alkalommal, amikor demokrata képviselőkkel interjút készítettek ehhez az anyaghoz, a politikusok megosztották az interjúk hangfelvételét vagy az elhangzottak egy részét a Fehér Házzal – majd később visszahívták az újságírókat, azt kérve tőlük, hogy fektessenek nagyobb hangsúlyt az anyagban „Biden erősségeire”.

Tudja, ők csak azt mondták, hogy visszahívhatnám önöket

– mondta például Gregory Meeks képviselő, egy New York-i demokrata az egyik ilyen kérésnél a lap szerint. 

A megbeszélések, amelyeket példaként hoztak fel Biden problémáira

„Nem lehetett úgy ott lenni, hogy ne érezzük magunkat kényelmetlenül” – mondta a lapnak nyilatkozó források egyike egy Bidennel folytatott találkozóról. Ez még akkor történt, amikor januárban a kongresszus kritikus tárgyalásokba kezdett az ukrajnai segélyek finanszírozásáról.

Az eseményről szóló elbeszélést többen is megerősítették a lapnak a résztvevők közül. Elmondásuk szerint az elnök olyan lassan mozgott, hogy nagyjából 10 percig tartott, amíg üdvözölte az ülésre összehívott, közel két tucatnyi magas rangú politikai vezetőt, és a megbeszélés csak ezután vehette kezdetét. 

Ezt követően tárgyaltak a segélyek finanszírozásáról. Itt Joe Biden gyakorlatilag a jegyzeteit olvasta fel, és általánosságban beszélt arról, hogy miért kell pénzt adni Ukrajnának. A résztvevők szerint ez azért volt furcsa, mert a Bidennel találkozó amerikai törvényhozók mindezzel tisztában voltak már az ülés előtt is. (Azt is megjegyezték, hogy Biden szavait ezen az ülésen is alig lehetett érteni.)

The Wall Street Journalnek nyilatkozó tisztviselők azt is elmondták, hogy az amerikai elnök a zárt körű megbeszéléseken több alkalommal is másra, a közeli munkatársaira hárította a válaszadást, amikor kérdéseket szegeztek neki. Volt, aki azt mondta, hogy

Biden gyakorlatilag nem is volt részese sok megbeszélésnek.

A lap példaként említi még Biden nyilvános bakijait is. Például amikor az év elején azt mondta, hogy nemrég beszélt a francia elnökkel, Mitterranddal (itt valójában Emmanuel Macron nevét téveszthette el, Mitterand jóval korábban volt hivatalban), vagy azt, amikor összekeverte Mexikó és Egyiptom elnökét.

Hozzátették azt is, hogy a fenti eset után pár nappal Bidennek volt egy találkozója Mike Johnsonnal, a képviselőház republikánus elnökével is. Több tisztviselő szerint ezen a megbeszélésen 

Bident a tárgyalópartnerének kellett felvilágosítania a saját kormányzatának egyik politikai lépéséről. 

Johnson erről az esetről nem volt hajlandó nyilatkozni a lapnak, azonban a megbeszélés több szemtanúja megtette ezt. Ők azt mondták, hogy a találkozón Ukrajnáról volt szó, de Johnson szóba hozta a kormány új energiapolitikai lépését is, amellyel leállítják a cseppfolyósított földgáz exportálására vonatkozó jövőbeli engedélyek kiadását számos országgal kapcsolatban. Ez érinti többek között az Európába irányuló szállításokat, és ezzel gyakorlatilag arra kényszeríti az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy több üzemanyagot importáljanak az olyan energiában gazdag riválisoktól, mint Oroszország.

„Elnök úr, ön Vlagyimir Putyint segíti” – mondta a találkozón MIke Johnson az elnöknek az egyik szemtanú szerint. Biden állítólag erre válaszul azt állította, hogy ez nem igaz, és tévesen azt mondta, hogy nem tettek ilyen lépést, hanem csak megvizsgálják, hogy lehetséges lenne-e. Johnson erre láthatóan megdöbbent, hogy az elnök elfeledkezett a saját kormányzati politikájának részleteiről – írta a lap.

A The Wall Street Journal szerint a fentiek miatt Joe Biden közvetlen munkatársait is aggasztja az elnök állapota most, amikor a választási kampány közepén járnak, és Biden (a közvélemény-kutatások szerint) némi lemaradásban van riválisához, Donald Trumphoz képest.

A Fehér Ház cáfol, politikai támadásról beszélnek 

A lap cikkének publikálása után fehér házi tisztviselők és demokrata politikusok sora cáfolta, hogy Joe Biden rossz állapotban lenne. Többnyire egy politikailag motivált támadásként próbálták beállítani az amerikai elnök állapotáról szóló anyagot, vagy azt állították, hogy a lap csak azokat a republikánusokat idézte, akik rosszat mondtak az elnökről.

Azzal kapcsolatban, hogy az anyag megjelenése előtt megpróbálták Biden erősségeit hangsúlyoztatni, a Fehér Ház egyik szóvivője, Andrew Bates – aki szintén azt mondta, hogy az anyag „hamis és politikailag motivált” állításokat tartalmaz – úgy fogalmazott: 

Fontosnak tartottuk, hogy minden nézőpont képviselve legyen. 

Az Axios szerint Bates utóbb azt is közölte a cikkel kapcsolatban: „Kicsit meglepő, hogy a The Wall Street Journal azt hitte: rendkívüli hír, ha a kongresszusi republikánusok ugyanazokat a hamis állításokat mondják el nekik, amelyeket a Fox Newson évek óta hangoztatnak. De az is sokatmondó, hogy az egyetlenek, akik hajlandóak bemocskolni az elnököt ebben a történetben, politikai ellenfelek, akik félnek a nevüket használni – plusz egy olyan ember, akit már korábban is hazugságon kaptak.”

Ezzel arra utalt, hogy a lapnak nyilatkozók közül egyedül a volt republikánus képviselőházi elnök, Kevin McCarthy vállalta névvel a nyilatkozatát, őt nevezte hazugnak. (McCarthy egyébként szintén azt mondta, hogy tavaly személyesen találkozott az elnökkel az adósságplafonról szóló egyeztetések miatt, és az volt a benyomása, hogy Biden már „nem ugyanaz a személy”, mint aki például az Obama kormányzatban volt alelnökként.)



Rovatok