Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz a párttársai kételkedése ellenére is kiáll Joe Biden mellett

2024.07.12. 09:00
Olaf Scholz egy interjúban beszélt Joe Biden jelöltségéről, vezetői készségeiről. Azonban nem ő volt az első, aki reagált az amerikai elnököt ért kritikákra. A brit és a finn miniszterelnök már korábban megszólalt a témában, azonban Barack Obama volt amerikai elnök egyes híresztelések szerint már nem olyan biztos az egykori alelnöke sikerében.

A német kancellár lett a legutóbbi európai vezető, aki nyíltan kifejezte bizalmát az elnök kognitív képességeit és politikai szívósságát illetően, miközben saját párttársai kételkednek benne − számolt be róla a Politico.

A PBS-szel készült washingtoni interjúban a német vezető elmondta, hogy „nagy hibának” tartaná, ha alábecsülnék Bident és kiemelkedő jelöltnek nevezte az amerikai elnököt. Dicsérte a NATO folytatódó támogatásáért és a transzatlanti szövetség iránti elköteleződéséért.

Az én szemszögemből elmondhatom, hogy Biden nagyon koncentrált és intenzíven teszi azt, amit az Egyesült Államok elnökének tennie kell a szövetség vezetéséért.

− mondta el a német kancellár.

Scholz kommentárja követte a többi európai állam vezetőjének Bident védő nyilatkozatát. A világ vezetőit az e heti NATO-csúcs alatt kérdezték Biden koráról a múlt havi katasztrofális vitaszereplése kapcsán Donald Trump korábbi elnök ellen. Az Atlanti-óceán mindkét felén félelmek merültek fel, hogy egy második Trump-elnökség csökkentené az Egyesült Államok transzatlanti biztonsággal és Ukrajna támogatásával való elköteleződését.

Az újonnan megválasztott brit miniszterelnök Keir Starmer hozzátette: Biden igazán jó formában volt a kétoldalú tárgyalások alatt a Fehér Házban szerdán. Eközben a finn elnök, Alexander Stubb hangsúlyozta, hogy semmilyen kétségei sincsenek a jelenlegi amerikai elnök képességeivel kapcsolatban, hogy az országát, a NATO-t és az  Ukrajnáért folytatott harcot vezesse.

Ennek ellenére növekvő demokrata kongresszusi képviselőkből álló csoport, sőt több hollywoodi sztár is követeli Biden visszalépését az amerikai elnökválasztástól. Saját pártjának egyre nagyobb része fejezte ki nyilvánosan kétségeit az elnök mentális erejét illetően.

Biden ráadásul újabb bakit követett el, ugyanis olajat öntött a tűzre azzal, hogy az ukrán elnököt Putyinként mutatta be. Ez után a republikánusok is vitatták, hogy alkalmas-e ellátni az elnöki teendőket. A baklövés a Scholz-interjú után történt, melyet előre felvettek, így a német kancellár már nem tudott erre reagálni. A francia elnök, Emmanuel Macron, aki nem sokkal a baki után tartott sajtótájékoztatót, közömbösnek tűnt:

Mindenkivel előfordulhat, holnap akár velem is.

Keir Starmer kitért a Biden visszalépését firtató kérdések elől: „Mindenkit buzdítanék, hogy nézzék meg, mit értünk el ez alatt a két nap alatt. Nagyobb és erősebb NATO-nk van, valódi elszántságot érzünk. Biden elnök vezetett keresztül mindezeken. Ez egy hihetetlen eredmény ettől a csúcstól.”

Olaf Scholz megvédte országa döntését, mely szerint nem adnak át nagy hatótávolságú Taurus rakétákat, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is csak ehhez hasonlót, előbbi az ATACMS rakétarendszert. Németország azonban elutasította ezt, annak ellenére, hogy Kijevet Howitzerekkel és harckocsikkal látta el, nem volt azonban hajlandó „olyan fegyvereket szállítani, amelyek nagy hatótávolságúak és amelyeknél nem tudjuk eléggé ellenőrizni, hogy mi fog történni, ha olyan célokra vetik be őket, melyek távol vannak”.

Barack Obama és Nancy Pelosi sem biztos Joe Biden sikerében

Barack Obama és Nancy Pelosi négyszemközt beszéltek Joe Bidenről és a 2024-es kampány jövőjéről. Mind a volt elnök, mind a volt házelnök aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szerintük mennyivel nehezebbé vált az elnök számára Donald Trump legyőzése. Egyikük sem tudja pontosan, hogy mit tegyen – írja a CNN.

A demokraták a korábbi elnöktől, Barack Obamától és Nancy Pelositól várják a segítséget, hogy meggyőzzék Joe Bident, lépjen vissza. Pelosi több kollégája reméli, hogy véget tud vetni annak a zűrzavarnak, amely az elmúlt két hétben a demokratákat sújtotta. És egy jó részük számára ez a vég akkor és úgy jöhet el, ha megmondja Bidennek, hogy ki kell szállnia.

Pelosi a vita óta beszélt Bidennel, de az azóta eltelt időben világossá tette, hogy nem tekinti véglegesnek Biden döntését, hogy versenyben marad. Ennél többet azonban nem volt hajlandó elárulni.

Barack Obama esetében nem ilyen egyértelmű a kép, George Clooney nyilatkozata mögött sokan a volt elnököt látják, amely a Bident támogató demokraták számára egyértelmű árulás, azonban egyesek szerint azzal, hogy nem beszélte le a hollywoodi színészt, aki nem mellesleg a barátja is, semlegességét akarta kinyilvánítani ebben a kérdésben.

A lap szerint Obama egyre mélyülő szkepticizmusa azzal kapcsolatban, hogy Joe Biden képes-e megnyerni az újraválasztást, az egyik legrosszabbul őrzött titok Washingtonban.



Rovatok