Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump stábja felkészült Joe Biden visszalépésére, célkeresztben Kamala Harris

GettyImages-2160990924
2024.07.13. 17:33
Fokozódtak a republikánusok támadásai Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi alelnöke ellen. Donald Trump kampánystábja felkészült Joe Biden visszalépésére, megkérdőjelezték az alelnök alkalmasságát, gúnyolták viselkedését, és becenevet is találtak neki. A demokrata stratégák a támadásokra válaszolva megerősítették Kamala Harris védelmét, úgy látják, hogy ez szükséges a novemberi győzelemhez.

Donald Trump elnökjelölt és az amerikai Republikánus Párt szövetségesei fokozzák a támadásokat Kamala Harris, az Egyesült Államok jelenlegi alelnöke ellen – írja a The Guardian. Ennek oka az, hogy a republikánusok fenyegetőbb politikai ellenfelet látnak az alelnökben, mint Joe Bidenben, a Demokrata Párt jelöltjében.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Joe Biden június végén sokak szerint katasztrofális teljesítményt nyújtott a kihívója, Donald Trump elleni választási vitán, ezzel pedig táptalajt szolgáltatott azoknak a pletykáknak, amelyek szerint idős kora miatt mentálisan alkalmatlan az Egyesült Államok vezetésére. Az elnökre ezért fokozott figyelem összpontosult a július 9. és 11. között tartott, 2024-es washingtoni NATO-csúcstalálkozón. A 81 éves politikus keddi nyitóbeszédét a világ a feszült geopolitikai környezetben aggodalommal figyelte, azonban az államfő igyekezett erőt és összetartást mutatni a szövetségeseknek.

Nem így történt azonban a csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján, amit ráadásul többen az amerikai elnök politikai pályafutásának egyik legnagyobb téttel bíró beszédeként vártak. Joe Biden akkor ugyanis összekeverte Kamala Harrist, a regnáló kormány alelnökét és ellenfelét, a republikánus Donald Trumpot, valamint nem sokkal a beszéde előtt is hasonló hibát követett el, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nevezte.

Már a demokraták körében is felvetődött a kérdés, hogy az elnököt kivel lehetne helyettesíteni, ha esetleg úgy dönt, hogy visszalép a jelöltségtől. Lehetőségként többször is előkerült a jelenlegi alelnök, Kamala Harris neve. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az alelnök és Donald Trump népszerűsége közti különbség mindössze egyszázalékos, valamint mellette szól még érvként, hogy színes bőrű, nő, és őt ismerik a legjobban a demokraták, és róla gondolják a leginkább, hogy alkalmas lenne jelöltnek.

Az elmúlt hetekben a republikánusok fokozták a sokak által rasszistának és nőgyűlölőnek nevezett bírálatokat. Megkérdőjelezték Harris alkalmasságát, gúnyolták viselkedését, és azzal vádolták, hogy eltitkolja az elnök egészségi állapotával kapcsolatos aggályait.

Donald Trump új becenevet is adott is az alelnöknek, közösségi oldalán július 4-i posztjában azt írta, hogy „tiszteletem a potenciális új demokrata kihívónknak, »Laffin« Kamala Harrisnek” – utalva a demokrata vezető elhíresült nevetésére. Floridai kampányeseményén tartott beszédében a republikánus elnökjelölt több percet szentelt Kamala Harris támadásának, akinek alelnöki hiányosságai szerinte „biztosítási kötvényt” jelentenek a bajba jutott, hivatalban lévő elnök számára.

„Ha Joe olyan valakit választott volna, aki csak félig-meddig is kompetens, már évekkel ezelőtt kirúgták volna a hivatalából, de nem tehetik, mert ő a második választásuk” – mondta.

Kamala Harris csütörtökön Észak-Karolinában gyűlt össze a támogatóival, ahol keményen szembeszállt Donald Trumppal, a Biden-kormány törvényhozási és külpolitikai eredményeit sorra véve arra figyelmeztetett, hogy egy második Trump-korszak ártana az országnak, rontaná az Egyesült Államok világban elfoglalt helyzetét és az amerikaiak biztonságát.

Ahogy Trump meghajol a diktátorok előtt, gyengévé teszi Amerikát

– fogalmazott Kamala Harris. „Ez kizáró ok egy olyan ember számára, aki főparancsnok akar lenni” – tette hozzá.

Miközben Donald Trump kampánycsapata ragaszkodik ahhoz, hogy az alelnök nem félemlíti meg őket, többen úgy látják, hogy a megelőző csapások Kamala Harris erejét tükrözik, különösen azután, hogy az elnök életkorával kapcsolatos aggodalmak reflektorfénybe helyezték őt.

Bővítené a szavazókört, felkészültek a jelöltségére

A demokrata stratégák a támadásokra válaszolva megerősítették Kamala Harris védelmét, úgy látják, hogy ez szükséges a novemberi győzelemhez. „Valóban szükségünk van egy olyan körítésre Kamala körül, amely az ereje legjavát hirdeti – hogy a szabadságjogainkért küzd, hogy minden amerikai számára jobb életért dolgozik, hogy készen áll arra, hogy kihívást jelentsen Donald Trump számára” – mondta Tory Gavito, a Way to Win nevű demokrata adományozói hálózat elnöke és társalapítója.

Bár a demokraták nem foglaltak állást arról, hogy Joe Biden maradjon-e a jelölt, Gavito szerint Harris nagy előnye a pártnak, akár jelöltként, akár az elnök utódjaként.

A legfrissebb felmérések szerint Kamala Harris népszerű a demokrata koalíció azon részeinél, amelyeket a regnáló elnök nehezen tud mozgósítani: a fiataloknál, valamint a fekete és latin szavazóknál.

„Olyan csoportokat hoz be a koalícióba, amelyek jelenleg egy kicsit aggódnak – mondta Gavito. – Tehát ez egy fontos pillanat, hogy felemeljük a teljes listát” – tette hozzá.

Joe Biden elnöksége alatt a republikánusok sokszor figyelmeztettek arra, hogy a 81 éves demokrata vezető újraválasztása valójában a Kamala Harrisre való szavazást jelenti.

Trump támogatói közölték, hogy az esetleges jelöltség esetén rengeteg anyag áll rendelkezésre, amelyet bevethetnek ellene az alelnöki évekből és a rövid életű, elnökjelöltségért folytatott 2020-as kampányából még Joe Bidennel szemben.

Előzetesként Trump kampánystábja közzétett egy online hirdetést, amelyben a „nagy Kamala-féle eltussolást” mutatják be.

A videóban az elveszettnek és zavartnak tűnő Bidenről készült képeket összefüggésbe hozzák az alelnök Joe Biden alkalmasságát védő megjegyzéseivel. „Kamala évekig hazudott nekünk Bidenről” – szól az üzenet. Trump kampánya a héten az alelnököt is „alacsony IQ-jú Kamalának” nevezte.

„Senki sem hazudott többet Joe Biden kognitív hanyatlásáról, és támogatta jobban katasztrofális politikáját az elmúlt négy évben, mint a gügyögő másodpilóta, Kamala Harris” – fogalmazott Caroline Sunshine, Trump kampányának szóvivője.

Karen Finney demokrata stratéga, aki Hillary Clinton 2016-os elnökválasztási kampányának szóvivője volt, úgy látja, hogy Trump és kampánya támadásai egy régi politikai forgatókönyv részei, amelyet a hatalmi pozícióban lévő nők aláásására használnak. „Olyan dolgok, mint az intelligenciájának, a hangszínének és a nevetésének a támadása, a használt nyelvezet. Ezek elég gyakori eszközök, amelyeket a nők ellen használnak” – mondta Karen Finney.

(Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnökjelölt beszél a tömeghez a James B. Dudley középiskolában tartott kampányrendezvényen 2024. július 11-én. Fotó: Sean Rayford / Getty Images)



Rovatok