Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: Orbán Viktornak igaza volt

2024.07.21. 10:42 Módosítva: 2024.07.21. 10:42
Donald Trump republikánus elnökjelölt megtartotta első hivatalos gyűlését a merénylete óta, egy 12 ezres, dugig tömött csarnokban, Michigan államban, oldalán a frissen bejelentett alelnök-jelöltjével, J. D. Vance-szel. Trump hiába ígért visszafogottabb kampányt, Bident hülyézte, Kamala Harrist őrültezte és kijelentette, hogy megválasztása esetén még beiktatása előtt békét hoz Ukrajnában.

Donald Trump szombaton megtartotta első kampánygyűlését azóta, hogy túlélte az ellene irányuló merényletet, és újonnan kinevezett alelnökjelöltjével együtt visszatért Michigan államba – számolt be az AP.

 „Pontosan egy hete történt, órára, percre pontosan” – mondta Trump a tömegnek, visszagondolva a július 13-i pennsylvaniai lövöldözésre, amelynek következtében véres lett a füle, meghalt az egyik támogatója és két másik megsebesült.

Csak a mindenható isten kegyelméből állok önök előtt. Nem kellene most itt lennem

– mondta, miközben a fülén lévő fehér gézt most testszínű kötés váltotta fel – pedig a követői már új trendet teremtettek a fehér kötéssel. Trumphoz csatlakozott J.D. Vance ohiói szenátor is a páros első közös rendezvényén, amióta a milwaukeei republikánus nemzeti kongresszuson hivatalosan is jelöltek lettek.

Nehéz elhinni, hogy egy héttel ezelőtt egy merénylő megpróbálta kioltani Donald Trump életét, most pedig egy pokoli tömeg van itt, Michiganben, hogy újra a kampánykörúton üdvözölje őt

– mondta Vance Trump érkezése előtt.

Michigan egyike annak a maroknyi döntő fontosságú államnak (billegő állam), amely várhatóan meghatározza a novemberi elnökválasztás kimenetelét. Trump 2016-ban alig több mint 10 ezer szavazattal vitte az államot, de a demokrata Joe Biden 2020-ban visszaverte, és 154 ezer szavazattal nyert.

Miután a republikánus kongresszus során az exelnök szokatlanul visszafogottan és érzelmesen viselkedett – az eddigi konfrontatív politika helyett a „nemzeti egység politikáját” ígérte –, Trump visszatért a szokásos régi frázisokhoz, sértegette demokrata riválisait, megismételte a 2020-as választásokkal kapcsolatos csalási vádjait, és beszédét olyan viccekkel fűszerezte, amelyek nevetést váltottak ki a lelkes közönségből, ám másoknak sértőek lehettek.

„Orbánnak igaza volt”

Egy alkalommal Trump egy képernyőre pillantott, amely szokatlan szögből mutatta őt, és viccelődött a pajeszával kapcsolatban, egy másik pillanatban pedig felhívta egy támogatóját a színpadra, azzal poénkodott, hogy „nyugi, nála nincs fegyver”. De Trump beszélt a lövöldözésről is, eljátszotta, hogyan fordította el a fejét, hogy felnézzen a déli határátkelőket ábrázoló, óriásképernyőre vetített képekre, és hogyan kerülte el a fülét eltaláló golyót. „A bevándorlásnak köszönhetem az életemet” – mondta.

Majd, komolyra fordítva a szót, arról beszélt, amelyet már a Biden elleni vitán is elmondott:

Még mielőtt elfoglalnám az Ovális Irodát, nem sokkal azután, hogy megnyertük az elnökválasztást, meg fogom oldani ezt a szörnyű háborút Oroszország és Ukrajna között

– jelentette ki Trump (Orbán Viktor szintén arról tájékoztatott békemissziója után, hogy Trump az elnökválasztás előtt nem fog fellépni a béke érdekében, de a megválasztási után már rögtön cselekedhet).

Az elnökjelölt azt is hozzátette, hogy ha Putyin tisztelte volna az Egyesült Államok elnökét, akkor ez a háború el sem kezdődött volna. „Ők mind okosak, kemények, szeretik a hazájukat” – mondta Trump Hszi Csin-ping kínai, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Ezután azt is hozzátette:

Orbánnak igaza volt. Szükségünk van valakire, aki meg tud védeni minket.

„Most tényleg nagyon alacsony IQ-val rendelkező emberek vannak ott. Különösen az elnök (vagyis Joe Biden – a szerk.), neki nagyjából 70-es az IQ-ja, miközben 210-esekkel kellene versenyeznie. Ez sosem működik” – tette hozzá Donald Trump. 

A beszédnek ez a részlete alább meg is hallgatható:

Támogatók, fanok, rajongók, hívek, szektások?

Órákkal a színpadra lépése előtt Trump támogatói zsúfolásig megtöltötték Grand Rapids belvárosának utcáit, várva a volt elnök felszólalását. A támogatók péntek reggel kezdtek sorakozni, és szombat délutánra a sor közel egy mérföldre húzódott a 12 ezer férőhelyes Van Andel Arena bejáratától.

SOKAN OLYAN PÓLÓT VISELTEK, AMELYEN TRUMP A SZÍNPADON, A LÖVÉS UTÁN, ÖKÖLBE SZORÍTOTT KÉZZEL A LEVEGŐBE BOKSZOLVA LÁTHATÓ, A SZOKÁSOS PIROS MAKE AMERICA GREAT AGAIN feliratú SAPKÁK MELLETT.

Volt, aki három fiával Indianából utazott a gyűlésre, és azt mondta, hogy korábban nem tartotta magát nagy Trump-fannak, de a merényletkísérlet után ki akarta fejezni támogatását a volt elnök iránt. „Nem engedhetjük, hogy valami ilyesmi meggyengítsen bennünket” – mondta. „Bátorság az, amit Trump aznap mutatott, és én is bátorságról akarok tanúbizonyságot tenni a fiaimnak”.

Számos utcát, amelyet további biztonsági óvintézkedésként lezártak, élelmiszereket és ruhákat árusító árusok tarkítottak. Köztük volt egy észak-karolinai árus, aki elmondta, hogy az egész éjszakát azzal töltötte, hogy Trump Vance '24 feliratú pólókat készített.

Grand Rapids belvárosában is jelentős volt a rendőri jelenlét, szinte minden háztömbben rendőrök állomásoztak, míg mások lóháton és kerékpáron járőröztek. A fokozott biztonsági intézkedések a helyszínen kívül feszült környezetet teremtettek, és néhány résztvevő megemlítette, hogy a drónok a fejük felett idegesítették őket. A rendezvényt zárt térben tartották, ami megkönnyíti a biztonsági intézkedéseket. A résztvevőknek az arénába való belépéskor fémdetektoron kellett áthaladniuk, de a biztonságiak jelenléte a korábbi rendezvényekhez hasonlóan a belső térben is folyamatos volt.

Ez a legszigorúbb biztonsági intézkedés, amit valaha láttam. Általában be lehet vinni néhány kisebb táskát, de ma kint kellett hagynom a cuccokat

– mondta egy nő, aki elmondása szerint eddig 33 Trump-gyűlésen vett részt. A nő a pódium mögött ült a pennsylvaniai Butlerben tartott gyűlésen is, ahol a fegyveres egy közeli háztetőről nyitott tüzet. A lövöldözést „szürreálisnak” nevezte, de azt mondta, hogy ez nem fogja megakadályozni abban, hogy elmenjen Trump következő gyűléseire.

Ha már kiiktatnak, legalább olyasmit csinálok, amit szeretek csinálni, nem igaz?

– mondta. Szombaton így ismét Trump mögött ült, majdnem ugyanott, ahol Butlerben is.

Vissza a régi kerékvágásba

Trump választása részben azért esett Vance-re, hogy segítsen neki megnyerni a rozsdaövezetbeli szavazók támogatását olyan helyeken, mint Michigan, Pennsylvania, Wisconsin és Ohio – akik segítettek Trumpnak a 2016-os győzelmében. Vance a kongresszuson mondott köszönőbeszédében külön megemlítette ezeket a helyeket, hangsúlyozva, hogy gyökerei miatt szegényen nőtt fel egy ohiói kisvárosában, és ígéretet tett arra, hogy nem felejti el a munkásosztálybeli embereket, akiknek „munkahelyeit a tengerentúlra helyezték, és gyermekeiket háborúba küldték”.

Bár a demokraták uralták a közelmúlt választásait Michiganben, de a republikánusok most úgy látják, hogy megnyílt a lehetőség az államban, különösen mivel a demokraták továbbra is megosztottak abban a kérdésben, hogy Bidennek ki kellene-e szállnia a versenyből. Biden ragaszkodott ahhoz, hogy nem lép vissza, és megpróbálta a hangsúlyt visszafordítani Trumpra, így pénteken azt mondta, hogy Trump republikánus kongresszuson elmondott köszönőbeszéde „sötét jövőképet” mutatott.

Trump szombaton arról kérdezte a tömeget, hogy kit látnának szívesen ellenfeleként, Bident – akit többször hülyének nevezett – éljenezték, és hangos fújolás fogadta, amikor Kamala Harris – akit őrültként tart számon – alelnökről kérdezett.

Trump és csapata megpróbálta „puccsnak” beállítani a demokratáknak a Biden leváltására irányuló erőfeszítéseit, ami szerintük része egy nagyobb tervnek, amellyel megpróbálják elterelni a figyelmet Trump azon törekvéseiről, hogy megdöntse a 2020-as választások eredményét, miután nem volt hajlandó elfogadni Biden győzelmét, valamint a január 6-i, a Capitolium elleni támadásról, amelyet támogatói követtek el.

Ebben a pillanatban a Demokrata Párt főnökei kétségbeesetten próbálják megdönteni a saját pártjuk előválasztásainak eredményét, hogy a korrupt Joe Biden lekerüljön a szavazólapról

– vádolta Trump. 

Később visszautasította azokat a vádakat, amelyek a demokráciára jelentett fenyegetésként és szélsőségesként állították be őt, még akkor is, amikor tömeges deportálásokat ígért, és megtorlással fenyegetőzött politikai ellenségei ellen. „Folyton azt mondják, hogy »Ő veszélyt jelent a demokráciára«. A múlt héten golyót fogtam a demokráciáért” – mondta lelkes éljenzés közepette.

Trump ismét megpróbált elhatárolódni a Heritage Foundation 2025-ös projektjétől is, amely egy második Trump-időszakra vonatkozó politikai és személyzeti terv, és amelyet számos korábbi kormányzati tisztviselő dolgozott ki. Trump a Biden kampányának központi elemévé vált projektet „súlyosan jobboldalinak” és „komolyan szélsőségesnek” minősítette, akárcsak a „radikális baloldalt”.

A demokraták válasza

Egy új Donald Trumpot ígértek nekünk, aki egyesíti az országot, ehelyett ma este ugyanazt a Donaldot láttuk, akit az amerikaiak újra és újra elutasítanak

– mondta Ammar Moussa, a Biden–Harris kampány szóvivője. „Ugyanazokkal a hazugságokkal házal, ugyanazt a bosszú- és megtorló kampányt folytatja, ugyanazokat a sikertelen politikákat hirdeti, és – mint mindig – csak magára koncentrál” – tette hozzá.

A 81 éves hivatalban lévő elnök, Joe Biden, jelenleg delaware-i tengerparti otthonában elszigetelődve lábadozik a Covid–19-fertőzéséből.

Grand Rapids demokrata képviselője, Hillary Scholten is azon egyre növekvő számú törvényhozók közé tartozik, akik a múlt havi vitán nyújtott katasztrofális teljesítménye után felszólították Bident, hogy szálljon ki a versenyből.

Az egész beszéd itt nézhető végig:

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 



Rovatok