Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump közölte: nem ül le többé vitázni Kamala Harrisszel

Szeptember 10-én tartották az első – és lehet, hogy az utolsó – elnökjelölti vitát Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt között, amit a vita után közzétett közvélemény-kutatás szerint Harris magabiztosan megnyert az egyébként vita során többször is kizökkenő Trumppal szemben. Trump egy 9/11-es megemlékezésen röviden beszélt arról, lesz-e második vita, amit Harris csapata egyébként nagyon szeretne. Nem sokkal később azonban Trump már azt írta: nem ül le többé Harrisszel, amivel a jelek szerint pont került az ügyre. 

Szeptember 10-én, kedden este kilenc órakor (magyar idő szerint szerint szerda hajnali háromkor) találkozott először személyesen Donald Trump és Kamala Harris elnökjelölt, hogy az ABC News által moderált vitán ütköztessék érveiket – a vitát egyébként Harris nyerte, aki gyakran kizökkentette Trumpot.

A vitát követően Harris csapata azonnal közleményt adott ki, amiben egy második, októberben rendezett vita mellett érveltek. Közleményüket azzal zárták:

Harris alelnök készen áll a második vitára. És Donald Trump?

A vita másnapján Harris és Trump ismét találkozott, hogy közösen emlékezzenek meg a 9/11-es terrortámadás 23. évfordulóján New York Cityben, ahol kezet is fogtak. Ezután a két elnökjelölt külön-külön az elnökválasztáson kritikus csatatérkörzetnek számító Pennsylvania államban található Shankesville-be utazott, hogy meglátogassák a helyi önkéntes tűzoltóságot, amelynek a közelében zuhant le a terrortámadás során az egyik eltérített gép.

Trump, miután szót váltott a tűzoltókkal és fotózkodott a helyiekkel, röviden az újságíróknak is megállt, mielőtt elhagyta volna a tűzoltóságot. Egy riporter arról kérdezte a republikánus elnökjelöltet, lesz-e újabb elnökjelölti vita közte és Harris között.

Tudja, amikor egy harcosnak rossz meccse van, kiütik vagy elveszíti a meccset, az első dolog, amit akar, az a visszavágó

– mondta az egykori elnök utalva arra, hogy Harris szeretne egy második vitát, majd ezután tévesen azt állította: „Megnyertük a vitát minden egyes közvélemény-kutatás szerint.”

Lesz-e visszavágó? Nem tudom. Gondolkodunk még rajta

– zárta rövid nyilatkozatát az egykori elnök.

Harris csapata újabb vitát szeretne, Trumpék eddig elzárkóznak tőle

Az első vitán Harris a kezdeti izgalom után átvette a kezdeményezést, és több ízben is sikerült Trumpot nehéz helyzetbe hoznia, akinek ez már a hetedik elnökjelölti vitája volt, míg Harrisnek az első. A republikánus elnökjelöltnek egyébként nem volt jó estéje,

Harris sokszor összezavarta, majd pedig hibára kényszerítette Trumpot.

Többek között amikor azt állította, hogy Trump gyűlésein az emberek unatkoznak és elmennek, vagy amikor arról beszélt, hogy a világ vezetői a háta mögött nevettek az egykori elnökön – Trumpot szemmel láthatóan rosszul érintette mindkét állítás.

Annak ellenére, hogy ezeket Harris csapdának szánta, Trump nem tudta kihagyni, hogy ne reagáljon ezekre a személyét érintő kérdésekre, fontos másodperceket vagy akár teljes perceket elégetve a felszólalásra szánt idejéből, miközben épp a Harris számára kedvezőtlen migráció vagy infláció volt a téma. Így Trump ahelyett, hogy vitapartnerét támadta volna, védekezésre kényszerült.

Harris a rendelkezésre álló idejét leginkább arra használta, hogy a Trump első ciklusát szerinte jellemző kaotikusságára emlékeztesse a nézőket, valamint veszélyként fessen le egy lehetséges második Trump-adminisztrációt, miközben ezzel párhuzamosan – és ellentmondásosan – gyengének próbálta mutatni a korábbi elnököt.

Azonban hiába nyerte a vitát Harris, továbbra is fej fej mellett állnak a jelöltek, és jelenleg valamennyivel több esélye van Trumpnak a végső győzelemre, hiszen a választásokat eldöntő csatatérállamokban egyelőre még az egykori elnök vezet.

Így nem meglepő, hogy Harris egy újabb vitában érdekelt, hiszen egyrészt az elsőt 67 millióan követhették élőben, ráadásul Harris stratégiája miatt kevesebbet beszélt magáról és terveiről, mint Trumpról.

Másrészt pedig a mostani vita a novemberi elnökválasztásig feledésbe merül, így leginkább az volt a szerepe, hogy Joe Biden visszalépése után előrántott Harris lendülete ne törjön meg. Azonban mivel továbbra is ő az esélytelenebb, ezért neki is kell kockázatosabb stratégiát követnie – egy második vitára ugyanis Trump már valószínűleg jobban felkészülne Harris támadásaiból.

Egyébként már az első Harris–Trump-vita is csak nehezen valósult meg: Trump sokáig nem adott egyenes választ, hogy kiáll-e Harrisszel, míg Harris csapata azt szerette volna elérni, hogy a korábban Biden- és Trump-stábok által megállapított szabályokat tárgyalják újra – elsősorban a vita arról szólt, hogy a mikrofonokat elnémítsák-e, amíg az egyik jelölt beszél –, azonban arra Trumpék nem voltak nyitottak.

Trump a keddi vita előtt, még korábban egyszer felvetette, hogy az elnökválasztásig további két vitát is rendezhetnének, egyiket a Fox Newson, másikat pedig az NBC-n, ugyanakkor kérdés, hogy ezen ajánlata még áll-e: elvégre Trumpnak jelenleg több vesztenivalója van, mint Harrisnek.

Aztán jött a végső döntés: Trump közölte, hogy nem lesz újabb vita

Végül úgy fest, hogy magyar idő szerint csütörtök este pont került az ügy végére. Donald Trump ugyanis a közösségi médiában, a Truth Socialön egy posztban azt írta: 

NEM LESZ HARMADIK VITA! 

A bejegyzésben megismételte a korábban elmondottakat, és azt írta, hogy Kamala Harris és Joe Biden felelősek számos problémáért az országban. A poszt végén Harrisről azt írta:

Nem jelent meg a Fox vitáján, és nem volt hajlandó az NBC és a CBS vitájára sem. KAMALÁNAK ARRA KELLENE KONCENTRÁLNIA, AMIT AZ ELMÚLT MAJDNEM NÉGY ÉV ALATT TENNIE KELLETT VOLNA.



Rovatok