Index Vakbarát Hírportál

CNN: Donald Trump ezekkel az ellentmondásokkal és hamis állításokkal tarkította nyilvános beszédeit

2024-09-19T120020Z 1139603886 RC2C3AAAQHKY RTRMADP 3 USA-ELECTIO
2024.09.21. 12:21
A CNN tényellenőrző cikkében azt írja, hogy Donald Trump volt elnök kitalált történetekkel tarkítja nyilvános megnyilatkozásait. Megjegyzik, hogy ez nemcsak a szokásos politikai pörgés, a statisztikák kiforgatása és a teljesítmények eltúlzása, amit a politikai jelöltek mindig csináltak, hanem ennél durvább hazugságok is elhangzottak.

A CNN tényellenőrző cikket közölt azokról az ellentmondásokról és hamis állításokról, amiket a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mondott az elmúlt egy hónapban. A legnagyobb figyelmet Donald Trumpnak az ohiói Springfieldben élő bevándorlókról tett gyújtó hangú kijelentése kapta, akiket a szeptemberi elnökjelölti vitán alaptalanul vádolt meg azzal, hogy megeszik az emberek kutyáit és macskáit.

De Trump közelmúltbeli, kevésbé kiemelt nyilvános szereplései, például gyűlései és interjúi is teljesen kitalált mesékkel szolgáltak – olvasható a cikkben.

Lentebb látható lesz 11 további példa csak az elmúlt hónapból.

Harris és a sorkatonaság bevezetése

A CNN megjegyzi, hogy egy múlt heti Las Vegas-i nagygyűlésen Trump azt állította, hogy demokrata ellenfele, Kamala Harris alelnök arról beszél, hogy az amerikaiakat katonai szolgálatra kényszerítené: „Ő már a sorozás visszaállításáról beszél. Vissza akarja hozni a behívót, és be akarja hívni a gyermekeiket, és be akarja őket vonni egy olyan háborúba, amelynek soha nem lett volna szabad megtörténnie”.

A CNN ezt korábban cáfolta, mivel Kamala Harris soha nem beszélt a sorozás visszaállításáról.

Harris CNN-interjúja

Donald Trump szeptember elején a Fox News egyik pennsylvaniai rendezvényén azt állította, hogy Harrisnél „jegyzetek voltak”, amelyek segítették őt a CNN-nek augusztus végén adott televíziós interjújában. Még egy imitációt is előadott, amelyben azt ábrázolta, hogy Harris állítólag ezeket a jegyzeteket nézi. Valójában Harrisnél nem voltak jegyzetek, a CNN erről szóló tényellenőrző cikke ide kattintva érhető el.

Transznemű gyermekek és az iskolák

Egy konzervatív csoport augusztus végi rendezvényén Trump azt állította, hogy az iskolák a szülők tudta nélkül küldik a gyerekeket nemi hovatartozásukat megváltoztató műtétekre. Azt mondta: „A transzneműség hihetetlen dolog. Gondoljatok bele! Az ember gyereke elmegy az iskolába, és néhány nap múlva megműtik. Az iskola dönti el, mi fog történni a gyermekeddel”.

Trump kampánya ezt követően a CNN-nek világossá tette, hogy nem talált egyetlen példát sem arra, hogy ilyesmi bárhol megtörtént volna az Egyesült Államokban. A nemi hovatartozást megerősítő műtétekhez szülői beleegyezés szükséges; az iskolák nem végeztek vagy hagytak jóvá ilyen műtéteket kiskorúaknak a szülők háta mögött.

Még azután is, hogy Trump kampánya bizonyította, hogy nem tudja alátámasztani a történetet, a volt elnök napokkal később mégis megismételte ezt egy szeptember eleji wisconsini nagygyűlésen.

Harris és az ukrajnai orosz invázió

Trump augusztus végén a Fox Newson egy történetet mesélt arról, hogy Joe Biden elnök állítólag 2022-ben elküldte Harrist, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megakadályozza Ukrajna invázióját. Trump azt állította, hogy Harrist „három nappal a támadás előtt küldték el Putyinhoz Oroszországba. Elment. Putyin három nappal később támadott. Kinevette őt. Azt hitte, hogy ő csak egy vicc”. Trump a szeptemberi vitán is elmondta a történet egy változatát. Ez a történet is teljesen hamis.

Biden soha nem küldte Harrist, hogy tárgyaljon Putyinnal − sőt, a Kreml júliusban azt mondta, hogy Harris és Putyin soha nem beszélt egymással −, és Harris nem utazott Oroszországba közvetlenül az invázió előtt. Harris egy németországi konferenciára utazott, hogy találkozzon az Egyesült Államok szövetségeseivel, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Harris faji identitása

Donald Trump július végén a fekete újságírók kongresszusán azt állította, hogy Harris korábban „csak” az indián származását népszerűsítette, majd „hirtelen” „fordulatot vett”, és „fekete emberré vált”. Az állítást megvédve Trump a szeptemberi vitán megismételte, hogy Harris valamikor „arról beszélt”, hogy „nem fekete”. Ebből semmi sem igaz. Kamala Harris − aki fekete közösségben nőtt fel, és egy történelmi fekete egyetemen végzett − fiatal kora óta vállalja fekete identitását. Bár dél-ázsiai örökségéről is szívesen beszélt, soha nem beszélt arról, hogy nem fekete.

Harris 2020-as előválasztási teljesítménye

Trump az elmúlt hónapban többször is azt állította, hogy Harris annyira népszerűtlen volt, amikor korábban, 2019-ben elindult az elnökségért, hogy ő volt a legelső jelölt, aki visszalépett a demokrata előválasztáson. „Ő volt az egyike annak a 22 embernek, aki indult. Ő volt az első, aki kiszállt” − mondta augusztus végén egy pennsylvaniai nagygyűlésen.

Valójában 13 másik demokrata jelölt is kiszállt a versenyből Harris előtt − köztük Washington, Montana és Colorado állam hivatalban lévő vagy korábbi kormányzója, New York város hivatalban lévő polgármestere, valamint a képviselőház és a szenátus hivatalban lévő vagy korábbi tagjai.

Vélemények a Roe kontra Wade ügyben

Harris és mások heves bírálatával szembesülve, amiért kinevezte a Legfelsőbb Bíróság három olyan bíráját, akik 2022-ben hatályon kívül helyezték a Roe kontra Wade abortuszjogról szóló döntést, Trump azt a mesét találta ki, hogy ez a népszerűtlen döntés „mindenki” − köztük „minden demokrata” − kívánságát teljesítette.

„Minden demokrata, minden republikánus, mindenki azt akarta, hogy a Roe kontra Wade precedenst szüntessék meg, és a szabályozást utalják vissza tagállami hatáskörbe” − mondta Trump augusztus végén a Fox News műsorában. Ez az állítás sem pontos. Roe-t az amerikai közvélemény többsége következetesen támogatta, és a demokraták körében is elsöprő népszerűségnek örvendett − számos felmérés szerint a demokraták körében 80 százalékos vagy annál nagyobb arányban.

Választások Kaliforniában

Egy szeptemberi kaliforniai sajtótájékoztatón Donald Trump azt állította, hogy „ha tisztességes szavazatszámlálás lenne Kaliforniában, megnyerném az államot, de a szavazatokat nem számolják tisztességesen”. Az állítás egy másik változatát adta elő egy augusztus végi interjúban, amikor azt mondta: „Ha Jézus lejött volna, és szavazatszámláló lenne, megnyerném Kaliforniát, oké?”

A szavazatokat ugyanakkor becsületesen számolják Kaliforniában, ahogy minden más államban is; Trump azért veszíti el Kaliforniát, mert ez egy túlnyomórészt demokrata állam, amely 1988 óta nem választott republikánus elnökjelöltet. Az államot 2020-ban tisztességesen elvesztette, több mint ötmillió szavazattal és több mint 29 százalékponttal.

Az „Év embere” díj Michiganben

Donald Trump 2016 óta azt hangoztatja, hogy még azelőtt kapta meg az „Év embere” címet Michiganben, hogy belépett volna a politikába. A média, köztük a CNN is többször megjegyezte, hogy Trump soha nem kapott ilyen díjat, és úgy tűnik, hogy a díj nem is létezik. Trump azonban kedden egy michigani rendezvényen azt állította, hogy mostanra őt igazolták.

„A sajtó azt mondta, hogy »Ó, ez soha nem történt meg«. Nos, akkor mégis megtörtént. Rájöttek, hogy hol volt” – mondta Trump. „De ez olyan 15 évvel ezelőtt volt, egy gyönyörű terület, de senki sem emlékezett rá; senki sem emlékezett az egészre. Egyszer csak, mint egy csoda folytán, rájöttek, hogy valóban létezett.”

Ezzel szemben a média nem talált bizonyítékot arra, hogy Trump megkapta volna az Év embere Michiganben díjat.

Migránsok, börtönök és „Kongó”

Donald Trump hónapok óta mesél arról, hogy „Kongó” szándékosan kiürítette a börtönöket, hogy a bűnözőit valahogy rávegye, hogy migránsokként jöjjenek az Egyesült Államokba.

„Sok rabot engedtek el az afrikai Kongóból, durva rabokat” − mondta egy augusztusi arizonai rendezvényen. Egy héttel később egy augusztusi pennsylvaniai gyűlésen azt mondta: „Kongóban, Afrikában: 22 embert helyeztek el az országunkban. »Honnan jöttök?« »Kongóból.« »Kongóban hol voltatok?« »Börtönben.«”

Donald Trump azonban semmilyen bizonyítékot sem mutatott be arra, hogy „Kongóban” valóban kiürítettek volna börtönöket migrációs céllal. Mind a Kongói Demokratikus Köztársaság, mind a szomszédos Kongói Köztársaság kormányának képviselői a CNN-nek jegyzőkönyvbe mondták, hogy az állítás kitaláció, a két országgal foglalkozó szakértők nem láttak bizonyítékot arra, hogy ez igaz lenne, Trump kampánya pedig figyelmen kívül hagyta azokat a kéréseket, hogy bármilyen bizonyítékot kínáljanak fel.

A munkahelyek felülvizsgálata

Miután a szövetségi Munkaügyi Statisztikai Hivatal augusztusban bejelentette, hogy a munkahelyi adatok éves felülvizsgálata szerint a gazdaság mintegy 818 ezerrel kevesebb munkahelyet teremtett a március végével zárult 12 hónapra vonatkozóan, mint amennyit eredetileg jelentettek, Trump arról beszélt, hogy a kormány azt tervezte, hogy „november 5-e”, a választások napja után jelenti be ezt a felülvizsgálatot, de „egy informátor” − „egy hazafias kiszivárogtató” – miatt még a választás előtt kénytelen volt ezt megtenni.

A valóságnak azonban ez sem felel meg, mivel a Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) rendszeresen augusztusban teszi közzé az előzetes felülvizsgált adatokat, és ennek a konkrét adatközlésnek a pontos időpontját − augusztus 21. – már hetekkel korábban nyilvánosságra hozta.

William Beach konzervatív közgazdász, akit Trump nevezett ki a Munkaügyi Statisztikai Hivatal élére, a közösségi médiában azt írta: „Azok számára, akik azt gondolják, hogy a BLS-álláshelyszámok nagy revíziója »kiszivárgott«, és a választások után kellett volna megjelennie, ne feledjék, hogy a BLS mindig augusztusban jelenti be a tervezet revízióit, és már hónapokkal ezelőtt bejelentette az idei dátumot, augusztus 21-ét. Fontos, hogy ellenőrizzük a tényeket.”

(Borítókép: Donald Trump 2024. szeptember 18-án. Fotó: Brendan McDermid / File Photo / Reuters)



Rovatok