Index Vakbarát Hírportál

A választás szempontjából fontos korcsoportban nőtt Kamala Harris előnye Trumppal szemben

2024.09.25. 13:24
Kamala Harris alelnök 12 pontos előnnyel vezet Donald Trump korábbi elnök előtt a 35 évnél fiatalabb szavazók körében − ez a csoport nagyrészt elégedetlen az amerikai politikában betöltött befolyásával, de továbbra is optimista az ország jövőjét illetően.

Kamala Harris támogatása a 35 évnél fiatalabb szavazók körében 52 százalék, míg Donald Trump támogatása ebben a csoportban 40 százalékos. A verseny még mindig szorosabb ebben a szegmensben, mint 2020-ban, amikor Joe Biden elnök 21 pontos előnnyel vezetett ugyanebben a korcsoportban az exit pollok szerint − derül ki a CNN SSRS által végzett közvélemény-kutatásából.

A nemek közötti különbség, amely minden korosztályban megfigyelhető, ebben a csoportban is jelen van. Míg a 35 évnél fiatalabb nők 53 százalékban Harrist részesítik előnyben Trumppal szemben, addig a férfiak között szoros a verseny. A regisztrált szavazók körében a fiatal nők 15 százalékponttal nagyobb valószínűséggel nyilatkoznak pozitívan Harrisről, mint a férfiak.

A fiatal szavazók elnökválasztási preferenciájára vonatkozó közvélemény-kutatások az elmúlt egy évben jelentősen szóródtak. Bár a legutóbbi felmérések szerint a fiatal szavazók Harris megjelenését követően ismét a demokrata jelöltet részesítik előnyben, ezek a felmérések eltérő képet mutatnak előnyének mértékéről. Még az elmúlt napokban készült országos felmérések is szoros különbséget mutattak ki a fiatalabb szavazók körében. Harris előnye a Quinnipiac Egyetem felmérése szerint csupán 3 százalékpont különbséget mutatott, míg a Harvard Institute of Politics közvélemény-kutatása 32 százalékpontos különbséget.



Rovatok