Index Vakbarát Hírportál

A titkosszolgálat szerint Irán is meg akarja gyilkolni Donald Trumpot

2024.09.25. 09:17
Donald Trump volt elnököt kedden tájékoztatták az amerikai hírszerzés illetékesei arról, hogy „konkrét fenyegetések érkeztek Iránból, hogy meggyilkolják őt” − közölte a volt elnök kampánycsapata.

Az amerikai hírszerző ügynökségek már korábban nyomon követtek egy lehetséges iráni merényletet a nyár elején, a tisztviselők hangsúlyozták, hogy a fenyegetés valószínűleg nem kötődik a júliusi merényletkísérlethez, amelyben Trump megsebesült.

A hónap elején egy másik férfit tartóztatott le a rendőrség, miután egy fegyverrel várakozott Trump floridai golfpályája közelében. A szövetségi kormány merényletkísérlet vádjával fog vádat emelni a férfi ellen, és nincs bizonyíték arra, hogy az összeesküvésnek köze lett volna Iránhoz.

Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője azt mondta, hogy az Iránból érkező fenyegetések „az ország destabilizálására és káosz keltésére irányuló erőfeszítés” részét képezik, és hogy „a hírszerzés tisztviselői megállapították, hogy ezek a folyamatos és összehangolt támadások az elmúlt hónapokban fokozódtak”.

A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság szóvivője elismerte, hogy tájékoztatták Trump csapatát, de nem kívánt válaszolni a kérdésekre és nem kívánt konkrétumokat sem közölni. 

Irán már korábban ambiciózus erőfeszítéseket tett a választásokkal kapcsolatos dezinformáció terjesztésére. A tisztviselők szerint úgy tűnik, hogy ezek célja Trump kampányának aláásása, de Bident és Kamala Harrist is célba vették, ami arra utal, hogy valódi céljuk a viszálykeltés és az amerikai demokrácia lejáratása.



Rovatok