Index Vakbarát Hírportál

Végzetes is lehetett az elnöki vita Donald Trump kampányára nézve

2024.09.26. 07:09
A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint Kamala Harris demokrata jelölt előnye csaknem 7 százalékpont Donald Trumppal szemben, aki az elnöki vita óta lejtmenetben van és képtelen megállítani Joe Biden alelnökének szárnyalását. Már az olyan, Trump számára kedvező témákban is szorongatja őt Harris, mint a gazdasági növekedés és a munkanélküliségi ráta csökkentése.

Kamala Harris demokrata alelnök (és elnökjelölt) 47 százalékkal vezet a 40 százalékos republikánus jelölt, Donald Trump előtt a november 5-i amerikai elnökválasztásra vonatkozó közvélemény-kutatáson, amelyet a Reuters/Ipsos készített és publikált szerdán. A hétfőn zárult, háromnapos felmérés szerint Harris előnye hat százalékpont volt a kerekítés előtti adatok alapján – amelyek szerint

a regisztrált szavazók 46,61 százalékának támogatását élvezi, míg Trumpot 40,48 százalék támogatta.

A demokraták előnye ismét növekedni tudott, ugyanis a Reuters/Ipsos szeptember 11–12-i közvélemény-kutatásában még csak ötpontos volt Kamala Harris fórja.

Míg az országos felmérések fontos jelzéseket adnak a választók véleményéről, az elektori kollégium államonkénti eredményei fogják meghatározni a győztest, és hét billegő államban a választás valószínűleg döntő lesz. A közvélemény-kutatások szerint Harris és Trump fej fej mellett haladnak ezekben a csatatérállamokban, és számos eredmény a felmérések hibahatárán belül van. A New York Times/Siena College friss felmérése szerint például Trump minimális előnnyel vezet három ilyen államban – Arizonában, Georgiában és Észak-Karolinában.

Arra a kérdésre, hogy melyik jelöltnek van jobb megközelítése a „gazdaság, a munkanélküliség és a munkahelyek” kérdésében, a Reuters/Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásában részt vevő szavazók 43 százaléka Trumpot, 41 százalék pedig Harrist választotta. Trump kétpontos előnye ezekben a – számára kedvező – témákban folyamatosan csökken, hiszen egy augusztusi felmérésében még hárompontos volt az előnye, míg július végén, röviddel Harris kampányának elindítása után még 11 ponttal vezetett a republikánus jelölt.

Harris azt követően szállt versenybe, hogy Joe Biden elnök a Trump elleni júniusi vitán nyújtott gyenge teljesítményét követően visszalépett az újraválasztástól. Trumpot akkoriban széles körben tartották esélyesnek, részben a gazdaság terén érzékelt erősségére alapozva, hiszen a Biden-kormányzat alatt az Egyesült Államok több évig tartó magas inflációval küzdött.

Trump még mindig nagy előnnyel vezet a gazdasági irányításába vetett bizalom egyes mérőszámai alapján, egy augusztusi Reuters/Ipsos felmérés arról kérdezte a szavazókat, hogy melyik jelöltnek van jobb megközelítése az „amerikai gazdasággal” kapcsolatban – a munkahelyekre vagy a munkanélküliségre való konkrét utalás nélkül –, és Trump akkor még 11 ponttal, 45–36-ra vezetett Harris előtt.

Mindkét jelölt a gazdaságra összpontosítja kampányígéreteit – ahogy az a vitájukon is érezhető volt –, amely az első számú kérdés a választók számára a felmérések szerint. Trump kedden azt mondta, hogy különleges gyártási zónákat hozna létre szövetségi földeken, és azt is megígérte, hogy megemeli az importált árukra kivetett vámokat. Harris adókedvezményeket ígért a gyermekes családoknak, valamint magasabb adókat a vállalatoknak.

Várhatóan a héten új gazdasági javaslatokat fog előterjeszteni, bár egyes tanácsadók elismerik, hogy fogy az idő, hogy a választókat a politikáról szóló szónoklatokkal meggyőzze. A FiveThirtyEight.com által bonyolított közvélemény-kutatási átlag országos szinten szoros versenyt mutat, Harris 48,3 százalékkal vezet Trump 45,8 százaléka előtt. 



Rovatok