Index Vakbarát Hírportál

Feketelistát készít Donald Trump fia

2024.10.19. 08:52
Donald Trump volt amerikai elnök csapata arról beszél, hogy feketelistára fogja tenni a Project 2025 elkészítésében részt vevőket, a terv mérgező volta miatt. Az exelnök továbbra is próbál elhatárolódni a Heritage Foundation dokumentumától, miközben fia feketelistát készít a munkatársakról.

Donald Trump csapata állítólag feketelistát készít a potenciális tisztviselőkről, akiket ki kell tiltani a jövőbeli kormányzatból, különös hangsúlyt fektetve azokra, akik kapcsolatban állnak az amerikai kormányzat átalakítását célzó radikális Project 2025 tervvel − írja a The Guardian.

A volt elnök legidősebb fia, Donald Trump Jr. áll az élen a kitiltott alkalmazottak listájának összeállításában a Politico szerint, amely az első Trump-kormányzat egy korábbi tisztviselőjére hivatkozik.

Project 2025-ön dolgozó emberek nyilvánvalóan feketelistán vannak

− mondta egy másik volt tisztviselő az oldalnak.

A republikánus jelölt nyilvánosan megtagadta a 922 oldalas dokumentumot, amelyet a Heritage Foundation kutatóintézet készített, miután a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a dokumentum ideológiailag motivált előírásai − köztük a köztisztviselők tömeges elbocsátása és az abortusz betiltására vonatkozó tervek − tehertételt jelentenek a kampányban.

A dokumentum vezető alkotói közül sokan, köztük a korábbi igazgató, Paul Dans, Trump kormányában szolgáltak. Dans azóta bírálta a republikánus jelölt néhány vezető kampánytanácsadóját, amiért azok szerepet játszottak abban, hogy befolyásolták döntését, hogy elhatárolódjon a projekttől.

Állítólag azok is tiltólistára kerültek, akik a Capitolium ostroma miatt mondtak le posztjukról.

Donald Trump néhány legmagasabb rangú tisztviselője az utolsó napokban mondott le a kormányzati szerepéről, tiltakozásul az eset miatt, amelyről akkoriban széles körben − és tévesen − úgy vélték, hogy a volt elnök politikai karrierjének végét jelenti. Köztük volt az oktatási miniszter, Betsy DeVos; Mick Mulvaney, a Fehér Ház korábbi kabinetfőnöke; Elaine Chao, korábbi közlekedési miniszter és Mitch McConnellnek, a szenátus republikánus vezetőjének felesége.

Trumpnak a lojalitás a legfontosabb

Kizárási parancsokat is kiosztanak a hűtlennek vélt személyekre. Trump többször világossá tette, hogy a lojalitást tekinti elsődlegesnek a vezető munkatársak kiválasztásakor.

A tiltólista azt látszik jelezni, hogy a jövőbeli esetleges Trump-elnökség más lesz, mint az első, amelyet a közelmúlt korábbi elnökeinek apparátusaihoz képest rekordmértékű fluktuáció jellemzett, és olyan tisztviselőkből állt, akik gyakran szerepük kulcsfontosságú részének tekintették Donald Trump legszélsőségesebb döntéseinek megfékezését.

Howard Lutnick, Trump csapatának társelnöke azt mondta, hogy a kinevezetteknek „hűséget” kell majd tanúsítaniuk a korábbi elnökhöz és annak programjához.

Lutnick októberben azt mondta a New York Postnak, hogy a Heritage Foundation „radioaktív” a 2025-ös projektben betöltött szerepe miatt, és hogy a projekthez kapcsolódó személyek közül senki sem kerülhet be a kormányba.

Ez egy egyértelmű álláspont

− fogalmazott.

Mások szkepticizmusuknak adtak hangot, rámutatva, hogy becslések szerint 18 ezer republikánus és 100 kutatóintézet vett részt valamilyen módon a dokumentum elkészítésében, ami azt jelenti, hogy a teljes tiltás megnehezítené a személyzeti politika kialakítását.

Donal Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance, régóta kapcsolatban áll a Heritage Foundationnel, és előszót írt annak elnöke, Kevin Roberts hamarosan megjelenő könyvéhez.



Rovatok