Index Vakbarát Hírportál

Alföldi Róbert: A magyar kormánynak nincs víziója a kultúráról

2019. december 9., hétfő 09:25

Vasárnap ismert színészek mondták el véleményüket a kulturális finanszírozást teljesen felforgató törvénytervezetről a Katona József Színház videójában, ugyanezen a napon a Jurányi Házban is volt egy beszélgetés, amin Alföldi Róbert mellett Gózca Anita újságíró, illetve Független Előadó-művészeti Szövetség két tagja, Boross Martin rendező és Lengyel Anna dramaturg értekezett az elmúlt időszakról, illetve arról, hogy milyen következményekkel járhat, ha - várhatóan a héten - elfogadják a javaslatcsomagot. 

Fel akarnak állítani egy olyat rendszert, hogy aki rendes állampolgár, és aki őket támogatja, aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki pedig nem, az pusztuljon

- jelentette ki Alföldi Róbert, aki szerint nem nagyon maradt már olyan terület, ahol a szakmaiság megmaradt, és úgy véli, a magyar kormánynak nincs víziója a kultúráról.

Mivel nincs rendszer mögötte, nehéz fellépni ellene

- tette hozzá.

Boross Martin szerint indirekt cenzúra az, ha a kormány beleszól majd abba, hogy ki vezesse a színházakat. Úgy véli, ha esetleg a kialakult helyzet miatt megszűnnének a független színházak és társulatok, az nem jelenti azt, hogy többen mennek majd el az állam által támogatott teátrumokba, és tulajdonképpen egy kulturális sivatagot fognak létrehozni. 

Azt gondolom, hogy színházba járni, színházat nézni, ma nagyon sok embernek a hozzátartozik az életéhez...Azt gondolom, hogyha nem lesz hova menniük, és mit nézniük, akkor az előbb-utóbb fel fog nekik tűnni. Nagyon nehéz arról beszélni, hogy mit lehet csinálni, hiszen iszonyúan nem tudunk összefogni. A nézőkben lehet bízni, illetve a Martinék generációjában 

- nyilatkozta Alföldi Róbert.  

Lengyel Anna megjegyezte, vannak alkotók, akik inkább azt választották, hogy külföldön érvényesülnek, ilyen például Schilling Árpád, a Krétakör alapítója. Természetesen a Jászai Mari-díjas rendező sem hagyta szó nélkül a törvénytervezet, és 444-en jelent meg véleménye, amit - ahogyan ő fogalmaz - a szakmai kisebbségnek szánt.

Teljes szívemből kívánom, hogy legyél elég erős belátni, hogy ez a játék most komolyabb, mint amihez szoktunk a színpadon. Ez a játék most az életünk, és ezért nem jár se taps, se kitüntetés. Ebben a játékban a kultúra egésze a tét! Közös célunk csak az lehet, hogy szűnjön már meg végre a hatalmaskodás, az arrogancia, a sértett bosszúvágy kultúrája! Célunk az emberséges közösség és az önkifejezés szabadsága! Szakmaiság és szolidaritás!

Ezt kívánom Neked, és Veled együtt bízom abban, hogy munkánk/harcunk egyszer sikerre vezet

- zárja szavait Schilling Árpád.

Időközben pedig több mint 43 ezerre nőtt azoknak a száma, akik aláírták a Független Előadó-művészeti Szövetség által napokban elindított petíciót. Ők az egyik szervezői a hétfő esti tüntetésnek, amit a Madách térre kellett áthelyezni, mivel olyan sokan jelezték a részvételüket. 

Természetesen vannak, akik bizakodóan tekintenek a jövőbe.  A Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság, valamint a mögötte felsorakozó Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége "nyugalomra kéri a politika és a kultúra minden szereplőjét" az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

Csak az ismétlés kedvéért, a múlt héten kiszivárgott egy törvénycsomag-tervezet, amit Kocsis Máté szerint a kormánypárti erők meg is fognak szavazni. A javaslat szerint:

Rovatok