Index Vakbarát Hírportál

A DK nem adna át egy színházat sem az államnak

2020. február 17., hétfő 16:50 | aznap frissítve

Elutasítjuk a „mi színházunk – ti színházatok” rendszert, mert minden színház a budapesti polgároké – közölte Gy. Németh Erzsébet, a DK frakcióvezetője és Niedermüller Péter, a Fővárosi Közgyűlés színházakért felelős bizottságának elnöke.

Az új, szakmai egyeztetés nélkül, rohamtempóban elfogadott, nagy tiltakozást kiváltó színházi törvény szerint március 1-jéig kell a fővárosnak és a kormánynak megegyeznie a színházak működtetéséről: a kormány által bevezetett új rendszerben az állam beleszólhat az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezésébe, amennyiben a fenntartó önkormányzat nem biztosítja az adott intézmény teljes költségvetését. Jelenleg szinte az összes fővárosi fenntartású színház jelentős, akár több száz millió forintos nagyságrendű támogatást kap az államtól a működéséhez.

Gy. Németh – aki bár a kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes, a közleményt a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjeként írta alá – és Niedermüller közleménye úgy fogalmaz:

A tárgyalásokon a kormány olyan megállapodást kíván áterőltetni, amely több budapesti színház működtetésének részleges vagy teljes átadását jelentené az Orbán-kormánynak, a színházak további finanszírozásáért cserébe. Az így létrejövő »mi színházunk – ti színházatok« rendszert határozottan elutasítjuk. Minden színház a budapesti polgároké.

Elfogadhatatlan minden olyan terv, amely a fővárosi színházak működését akár csak részben is alárendeli az orbáni illiberális kultúrpolitikának. Nem támogatunk olyan javaslatot, amely a fővárosi színházak működtetésének szabadságát veszélyezteti, azt az Orbán-kormány kegyétől teszi függővé.

A fővárosi színházak nem eladók! A művészet szabadsága nem üzlet!

Korábbi cikkünkben kiszámoltuk: ha a főváros az összes budapesti önkormányzati színház fenntartója kíván maradni, az akár 7 milliárd forintjába is kerülhet az önkormányzatnak. Korábban a sajtóban megjelent az a meg nem erősített hír, hogy a tárgyalások lezárulta után három színházat – a Katonát, a Radnótit és az Örkényt  tartana meg a főváros, hármat – a József Attilát, a Tháliát és az Újszínházat – átadna az államnak, a többi pedig vegyes – fővárosi-állami – fenntartású lenne.

A közleményt a Demokratikus Koalíció adta ki, nem a fővárosi önkormányzat, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tartalma tükrözi-e a városvezetésnek a kormánnyal folytatott tárgyalásokon képviselt álláspontját.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok