Index Vakbarát Hírportál

Idén négy Nemzet Művésze díjat osztottak ki

2022. november 3., csütörtök 13:49

Ebben az évben négy alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

„A Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre” – mondta Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, amikor átadta a díjakat a négy, elismerést szerző művésznek.

Az akadémia elnöke megköszönte a négy díjazottnak emberi és művészi példamutatásukat.

A Nemzet Művésze díj Bizottság idén a magyar filmvilág kiemelkedő operatőrének, építészetben jeleskedő szakembernek, festőművésznek és táncművésznek nyújtotta át a díjat. A négy díjazott 2022-ben a következő:

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta: Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt célként nevezte meg, hogy az elért eredmények megtartása mellett lendületet tartsunk a kulturális életben.

A Nemzet Művésze díj Bizottság tavaly az elismerést

(Borítókép: Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Nemzet Művésze elismerések átadásán a Pesti Vigadóban 2022. november 3-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

 

Rovatok