Index Vakbarát Hírportál

Vírusirtó padló, szántásmentes földművelés és a Fradi is szerepel a Highlights of Hungary idei listáján

2023. február 15., szerda 15:14

Idén is olyan névsort állítottak össze a nagykövetek a Highlights of Hungary jelöltlistáján, amely alapján elhisszük, hogy lehet még bokréta Isten kalapján Magyarország. Az ötvenes listán, amelyre idén márciusban lehet szavazni, világszínvonalú technológiai, mezőgazdasági, művészeti, kulturális és sportteljesítményekre hívják fel az ország figyelmét.

Összeállt az ötvenes lista, amelyről márciusban kiderül a kétmillió forintos pénzdíjjal járó Highlights of Hungary nagyköveti elismerés idei nyertese, illetve a közönség kedvence is, akit szintén kétmillió forint illet. Immár évtizedes hagyomány, hogy nincs kategóriák szerinti megkötés, a nagykövetek véleménye és értéklátása a garancia arra, hogy csak arra érdemes teljesítmények kerüljenek a jelöltek listájára.

A legkiválóbb példaképeket keresik

Újra fontos a régi

Bonta Gáspár, a 360 Design Budapest programigazgatója és a Hype and Hyper lapigazgatója többek között a BIVAK Stúdiót jelölte. Az alapító belsőépítész páros, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron kifejezetten társadalmi célú projekteket visz. Terveztek mobil szaunát, lakóházat, emlékhelyet, mindezt kísérletező szemléletben és hagyományos technikákkal.

Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója már veterán nagykövet. Az ő egyik jelöltje a Red Dot-díjas Laufer Ferenc, a Flying Objects csapatának tagja. Ők a Szentesi Cserépkályhával közreműködve high tech fűtőberendezéseket ötvöznek a tradicionális cserépkályha előnyeivel.

Lobenwein Norbert kulturális szervező jóvoltából került az ötvenes listára a Mielőtt eltűnünk című kiállítás a Főfotó Galériában.

Krasznai János és Zsigmond Gábor fotóművész a magyar családok sokszor elfeledett, személyes hangvételű fotóit mutatta be a kiállításon. Meggyőződésük, hogy addig kell foglalkozni ezekkel az archívumokkal, amíg a szereplők mesélni tudnak róluk. Maga a tárlat is rendhagyó módon valósult meg: a kiállított képek egy speciális technológiának köszönhetően az utolsó napon eltűntek a keretekből.

Másik jelöltje a Ne dobd ki Alapítvány, illetve Ellenbacher Attila tévészerelő. Az alapítvány olyan televíziókat gyűjt, amelyeket gazdájuk már vagy megunt, vagy működésképtelenségük miatt kidobásra ítélt. Az alapítvány begyűjti és megjavítja ezeket, majd ajándékként elviszi az egészségügyi intézményeknek. Ellenbacher Attila 2012-ben kezdte a kórházak segítését, tavaly 372 darab, 2012-es indulása óta pedig már összesen 3643 tévét javított meg és ajándékozott egészségügyi intézeteknek. 2022 novemberében műholdas antennákat szereltek fel több helyen a menekültek számára, így ukrán nyelvű adások is foghatók az általuk telepített rendszereken, készülékeken.

A Fradi, a foci és az oroszlán

Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, az Immunetec Proof Kft. alapítója a csodálatos és nemzetközi szinten is magasra értékelt természetfotóst, Potyó Imrét és munkáit ajánlja mindenki szíves figyelmébe.

Az ő jelöltje a Leányfalu SE női futballcsapata is, mivel példaértékűnek tartja, ahogyan Zserai Zsolt edző futballnagyhatalommá változtatta az 1200 fős települést.

Mádai Vivien, az ELLE főszerkesztője egy különleges, egzotikus ragadozót ajánl mindenki figyelmébe. A Lánchíd felújítása során a híd két végét őrző kőoroszlánokat is restaurálták. Hogy a felújítás alatt se maradjon védőszemélyzet nélkül a híd, Dóczy Balázs hivatalos legóépítő mester 850 ezer kockából elkészítette az állatok királyának 5,8 méter hosszú, 1,7 méter széles, 2,45 méter magas és összesen 2,8 tonna súlyú modelljét. A kőoroszlánok visszatértével a szétszedhető szobor a Városháza parkba került.

A médiaszakember a sport területéről is választott példaképet. A világ legidősebb élő olimpiai bajnokát, Keleti Ágnest és a róla készült, Aki legyőzte az időt című portréfilmet is bejuttatta a jelöltek közé. A tornasport kiemelkedő csillaga 10 olimpiai éremmel írt történelmet a XX. században.

Partos Bence, Mindset Pszichológia alapító tulajdonosa számára nem volt kérdés, hogy a Ferencvárosi Torna Club idén kiharcolta magának a helyet a Highlights of Hungary jelöltjei között,

Fradi volt, Fradi lesz, míg a földön ember lesz!

– így hangzott az első mondatok egyike, amit édesapámtól gyerekként megtanultam. Fradista családba születtem, ahogy több millió magyar honfitársam – határon innen és túl.”

Magunkat kell legyőzni, nem a természetet

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, bortermelő, kommunikációs szakember és lánya, Rókusfalvy Lili televíziós szerkesztő-műsorvezető egyik országos példaképe Rakonczay Gábor extrémsportoló, illetve az Eisberg Grönland Expedíció. Választottjuk rendre kilép az emberi komfortzónából, és saját határait feszegetve éri el céljait.

Ezt a fajta kitartást, hitet és megvalósítást szeretnénk, ha minél több ember megismerné, elismerné, ezzel példát mutatna és reményt adna sok embernek!

– méltatják jelöltjüket.

Borbás Marcsi producer, főszerkesztő, műsorvezető a fenntarthatóság és az egyediség nagykövete is. Egyik jelöltje az ötvenes listán egy cég, amely olyan padló- és falburkolatot készít, amely vegyszer nélkül öli meg a baktériumokat és a vírusokat. Ez az innováció Közép-Európa vezető speciális padlógyártója, a győri Graboplast Zrt. szabadalma. A találmányt egyebek mellett mobil kórházakban is használják.

Nem kevésbé fontos Berend Ferenc gazdasága sem, amely Somogy vármegyében működik 400 hektáron no-till, azaz szántás nélkül. A régóta vidéken élő televíziós és gasztroszakember szerint ez a világszinten is legkorszerűbb módszer a megváltozott időjárás és a tönkrement talajok mellett a mezőgazdaság működéséhez.

Pál István „Szalonna” népzenész Sikentáncz Szilveszter mellett emel szót. Jelöltje az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökeként rengeteget tesz a néptáncmozgalom fennmaradásáért. Ennek fontos része a 2022-ben megrendezett Örökség Gála, ahol a teljes Kárpát-medence néptáncművészete bemutatkozhatott.

A teljes lista ide kattintva érhető el.

A közönség számára márciustól lesz elérhető a szavazás, március végén pedig eldől, ki kapja az idei Highlights of Hungary-elismerést.

Tavalyi eredmények:

Idei nagykövetek:

Borbás Marcsi producer, főszerkesztő, műsorszerkesztő

Mádai Vivien, az ELLE főszerkesztője

Rókusfalvy Lili televíziós szerkesztő-műsorvezető, kétgyermekes édesanya

Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, bortermelő, kommunikációs szakember, országos borkulturális fesztiválok és konferenciák ötletgazdája és főszervezője, a Borászok Borásza alapítója

Trellay Levente, a 100sparks alapítója, a Telep és a Telep Galéria, valamint a Budapest Bägel alapítója

Nagy Viktor olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázó, kapus, az Immunetec Proof Kft. alapítója

Lobenwein Norbert kulturális szervező

Pál István „Szalonna” népzenész

Partos Bence, a Mindset Pszichológia alapító tulajdonosa

Bonta Gáspár designer, a 360 Design Budapest programigazgatója, a Hype and Hyper lapigazgatója

A Highlights of Hungary csapata: Oláh Zsanett, Tomka Emese, Mihályi Réka

(Borítókép: Highlights of Hungary)

Rovatok