Index Vakbarát Hírportál

700 millió forinttal támogatott az állam egy filmet, amely lehet, hogy el sem készül

2023. március 14., kedd 09:35

Pro Libertate! címmel készítenek történelmi játékfilmet II. Rákóczi Ferenc életéről és korának eseményeiről, az alkotást 700 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – derült ki a megállapodást rögzítő szerződésből. Egyelőre még nem pályázott senki a film elkészítésére, amire nem is maradt sok idő. Ha ez nem történik meg, az összeget vissza kell fizetni.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 700 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől arra a történelmi játékfilmre, amely II. Rákóczi Ferenc életét és korának eseményeit dolgozza fel – tudta meg az rtl.hu. Információik szerint a megállapodás értelmében már át is utalták ezt az összeget.

A Pro Libertate! című film gyártását legkésőbb 2024 végéig kell befejezni, azaz – ha elkészül – várhatóan 2025-ben lesz látható az alkotás. A támogatás összegét, valamint a kamatait kizárólag erre a filmre lehet felhasználni.

A portál megkereste a Nemzeti Filminézetet is, hogy megtudják, pontosan kik vesznek részt a készítésben, de a szervezet azt felelte, hogy a filmszakmai döntőbizottság még nem határozott a Rákóczi-film támogatásáról. 

A szervezetnek átutalt az állam 700 millió forintot, de miután nem érkezett be ilyen témájú pályázat a filmintézethez, egyelőre nincs kinek odaadni.

A filmintézet támogatási eljárása általában úgy zajlik, hogy a filmkészítők nyújtanak be pályázatot egy alkotás elkészítésére, és ha a bizottság azt állapítja meg, hogy érdemes szponzorálni, akkor a gyártási költségek 50 és 100 százalék közötti összegével támogatja a filmkészítést. 

Jelenleg tehát arra vár a szervezet, hogy valaki beadjon Rákóczi-témában pályázatot.

Erre azonban nem maradt sok idő, ugyanis a szerződés aláírásától számítva hat hónapon belül meg kell kezdeni a gyártást. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni a pénzt. A szerződést tavaly novemberben írták alá.

Az NFI 2020-as közleménye szerint egyébként támogattak már egy Rákócziról szóló filmkezdeményezést, bár akkor még sorozatról lett volna szó.

Akkor tartalomfejlesztésre ítéltek meg néhány millió forintot: a történet szerint a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezik a kalandos életére a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig. A szintén a Pro Libertate! címet viselő sorozat rendezője Vidnyánszky Attila lett volna.

Azt nem tudni, pontosan mekkora lenne a most tervezett Rákóczi-film teljes költségvetése, de az biztos, hogy az elmúlt időszakban a hasonló nagyságú történelmi filmeket milliárdos nagyságrendben támogatta az állam.

(Borítókép: Juhász Gábor / MTI)

Rovatok