Index Vakbarát Hírportál

A Magvető Kiadó főszerkesztője szolidáris a Libri munkavállalóival

2023. július 15., szombat 11:56

A Líra Kiadó munkavállalójaként Turi Tímea szolidáris a Libriben dolgozó munkavállalókkal, miután kiderült, hogy a Libri – a gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően – nemrég lefóliázta az LMBTQ-témájú könyveket. A Magvető Kiadó főszerkesztője az Index kulturális rovatának arútluK című podcastjában elmondta, a kialakult helyzetet megdöbbenéssel figyeli és aggasztónak tartja.

Turi Tímea eltávolítja magától a költő szerepét, holott nemrégiben Egyszerre egy beszéljen címmel jelent meg legújabb verseskötete a Prae Kiadó gondozásában. Azt mondja, ennek lelki és gyakorlati oka is van. Egyrészt a versírás nem napi nyolc órás tevékenység, és önmagát olyan szerepben szereti identifikálni, amelyet a hét legtöbb napján végez, ami számára a szerkesztés. „A versírás nincs benne a polgári időben, ezért ezt a szerepet próbálom eltávolítani. Persze nem tudok úgy csinálni, mintha nem írnék verseket, tehát vállalnom kell a következményeket.”

Mikortól költő a költő?

Ezt a társadalom mondja meg, vagy egy közeg. Egy ismerősöm szerint a költő nem egy foglalkozás, hanem egy szemlélet: hogyan nézed a dolgokat. Ebben is van igazság.

Az Egyszerre egy beszéljen című kötetet átjárja az irónia, amelyről a Magvető Kiadó főszerkesztője szerint kezdünk lemondani, pedig szerinte az sok mindenen átsegíthet. De persze csodafegyvernek sem tartja. „Ha valamit ironikusan mondok, mindig számolnom kell azzal, hogy nem értik. A dolgoktól való távolságtartásban viszont segít. Például nem gondolom, hogy minden vitába vagy konfliktusba bele kell menni.”

Döbbenet és aggodalom

Nagy port vert fel a magyar kulturális életben, hogy a Libri – a gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelően – nemrég lefóliázta az LMBTQ-témájú könyveket. A Libri közölte, az intézkedéssel a gyermekvédelmi törvénynek tettek eleget. Tavasszal a fogyasztóvédelmi hatóság több könyvesbolthálózatot is pénzbírsággal sújtott, amiért nem megfelelő helyen kínálták a jogszabály hatálya alá eső kiadványokat. 

A Líra munkavállalójaként szolidáris vagyok a Libriben dolgozó munkavállalókkal. A kialakult helyzetet megdöbbenéssel figyelem, és aggasztónak tartom. Nem gondolom, hogy ezek veszélyes tartalmú könyvek lennének. Ezt mondanom sem kell, de ki tudja, hogy az embernek mostanában mit kell és mit nem kell kimondania

– mondja Turi Tímea.

Az ügy most ott tart, hogy a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben a Fővárosi Kormányhivatal tizenkét millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A beszélgetésből egyebek mellett az is kiderült, hogy Turi Tímea mit gondol

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Turi Tímea. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok