Index Vakbarát Hírportál

Az MTVA szerint az MTVA példát kíván állítani a média és szereplői számára

2023. szeptember 27., szerda 10:11

Anyanyelvünk nemcsak a nemzeti identitás megőrzésében tölt be kiemelkedő szerepet, de a magyar kultúra alakításában, ápolásában is, a közmédia pedig ennek fontos közvetítő csatornája – mondta Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a keddi budapesti Montágh-konferencián.

A jövő médiaműfajai: stílus, nyelv, kommunikáció című, első ízben megszervezett tanácskozás az MTVA és a Montágh Testület együttműködésében valósult meg. Az eseményen Papp Dániel hangsúlyozta: a neves logopédus és beszédtanár, Montágh Imre a Magyar Televízióban sokakat inspirált abban, hogy miként váljanak jobb és sikeresebb beszélőkké. „Az MTVA ezt az inspirációt akarta folytatni, amikor létrehozta a Montágh Testületet, amelynek célja, hogy támogassa és vigyázza nyelvi kultúránkat a képernyőkön, a mikrofonok előtt.”

A Montágh Testület azon túl, hogy kidolgozza a közmédia anyanyelvi szereplésének keretrendszerét, fejlesztő képzéseket szervez, monitoroz, ellenőriz, mikrofonengedélyek kiadására tesz javaslatot, naprakész ismereteket oszt meg az anyanyelv szép és igényes használatáról, becsatornázza a szakmába a tudomány legfrissebb eredményeit, és megismerteti a tágabb magyar közönséggel az anyanyelv megőrzésének és gondozásának médiaelveit

– sorolta Papp Dániel.

Pető Zoltán, az MTVA program-főigazgatója kiemelte: az MTVA a nyelvi örökség jelentőségének hangsúlyozása mellett példát kíván állítani a média és szereplői számára, emellett érthető és élvezhető kommunikációt kialakítani a befogadókkal.

Kitért arra, hogy a Montágh Testület tagjai ismert médiaszakemberek, és akiken generációk nőttek fel, és akik jó példával szolgálnak az anyanyelv szép és helyes használatában. „Mérföldkő volt az örökös mikrofonengedélyek bevezetése, ezeket a legszebben beszélő munkatársaink, nyelvi nagyköveteink vették át.”

A magyar közszolgálati média feladata

Aczél Petra, a közmédiával szoros együttműködésben működő Montágh Testület elnöke arról beszélt, hogy a nyelvek európai napján zajló Montágh-konferencián három szekcióban hat tudományos előadás hangzik el, emellett egy kerekasztal-beszélgetés is lesz.

A magyar közszolgálati médiának feladata és belső hajtóereje, hogy megbecsülje azt az eszközt, amelyben a kollégák nap mint nap a munkájukat végzik. Ez az eszköz, a nyelvünk egyben életterünk, otthonunk, és a közmédia munkatársai ezt az otthont mindennap megmutatják a nézőknek

– fogalmazott Acél Petra. Hozzátette: nem csak a fiataloknak közvetítenek tartalmakat; bízni kell abban, hogy az 50 feletti generáció képes jótékony hatással lenni a fiatalokra a nyelv használata terén. A konferencián négy hazai egyetem és egy kutatóközpont elismert kutatói vesznek részt, illetve az MTVA és a Montágh-testület átfogó gyakorlattal rendelkező képviselői.

Rovatok