Index Vakbarát Hírportál

Ez a tíz film volt a magyar nézők kedvence 2023-ban

2023. december 28., csütörtök 18:11

A Magyar Filmadatbázis (Mafab.hu) felhasználóinak év közben leadott szavazatai alapján az oldal összeállított egy listát, hogy melyik az a tíz film, amit a magyar nézők leginkább kedveltek 2023-ban. A felsorolás tízezer felhasználó szavazatai alapján jött létre, ahol a sportszerűség jegyében nem csupán a szavazatok számát, hanem az értékeléseiket is figyelembe vették.

A Mafab.hu felhasználói által meghatározott top 10-es lista filmjei – amelyek többségéről lapunk is írt – a következők:

  1. Pókember – A pókverzumon át
  2. Mission: Impossible – Leszámolás – Első rész
  3. Oppenheimer
  4. A galaxis őrzői: 3. rész
  5. Air – Harc a legendáért
  6. Super Mario Bros.: A film
  7. Megfojtott virágok
  8. Wonka
  9. Dungeons and Dragons: Betyárbecsület
  10. Elemi

Az eredményeket összevetettük az IMDb 2023-as top 20-as listájával, ahol némileg más eredmények születtek. Noha sejthető volt, hogy a csak Magyarországra fókuszáló felmérés eltér majd a nemzetközi sémától, a hazai top 10 gyakorlatilag csakis hollywoodi gigaprodukciókból és bluckbusterekből áll.

Érdekes eltérések

Nem meglepő, hisz ezek az alkotások jutnak el a legtöbb nézőhöz, s noha a Magyar Filmadatbázis nem csupán a szavazatok számát, hanem az értékeléseket is számításba vette, olyan filmek, mint az Egy zuhanás anatómiája – amely a hozzánk eljuttatott sajtóközlemény szerint igen magas értékelést kapott a magyar nézőktől – az alacsony szavazatszám miatt sajnos nem tudott a top 10-be jutni.

Ezután feltehetően nem nagy meglepetés, hogy magyar film nem került a best of listára, annak ellenére, hogy idén számos remek alkotás született hazai művészek kezei közt – legyen az a Hat hét vagy a Magyarázat mindenre.

Ami érdekes, hogy az év kasszasikere, a Barbie – noha az Oppenheimer a harmadik helyig jutott – egyáltalán nem került listára. Emellett szintén érdekes, hogy az IMDb top 20-szal összemérve is komoly eltérések vannak – a fenti tíz filmből három nem is szerepel a listán, míg az ottani top 5-ből három a magyar listára nem került fel.

Szintén érdekes, hogy noha bluckbusterekről beszélünk, az olyan filmek, mint a John Wick: 4. felvonás – 73 százalékot ért el a Mafab oldalán – nem tudták beverekedni magukat a top 10-be, de sikeres művészfilmek, mint a Szegény párák – 83 százalék a Mafab oldalán – is hoppon maradtak. Ezzel szemben a magyar nézők három animációs filmet és egy mesefilmet is bejuttattak a top 10-be, viszont egyedülálló, hogy élő szereplős film, amely nem franchise-alapú, csupán kettő került a legjobbak közé.

Ön mennyire ért egyet a fenti toplistával?

  • 654
    A filmek többsége nem kéne toplistán legyen
  • 431
    Egy-két kivétellel pontos
  • 365
    Teljesen valótlan
  • 49
    Teljesen pontos

Rovatok