Index Vakbarát Hírportál

Mi a közös Gombóc Artúrban és Radnóti Miklósban?

2024. március 5., kedd 20:51

Továbbra sem került elő a nemrégiben ellopott Radnóti Miklós-szobor Pannonhalmán – tájékoztatta az Indexet a város polgármestere, Vas Gábor. Az ügy kapcsán utánanéztünk, mennyire gyakori, hogy egy műtárgyat – legyen az köztéri szobor vagy festmény – eltulajdonítanak. Sajnos bőven akad rá példa, de mi most csak ötöt gyűjtöttünk egy csokorba, és van köztük vicces eltűnés is.

Az eset a közelmúltban robbant ki Pannonhalmán, ahol ellopták Radnóti Miklós szobrát. Az alkotást 1983-ban Meszlényi János bronzlemezekből készítette. Vas Gábor korábban elmondta: egy látogató jelezte a Tourinform irodájában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester egyből a helyszínre sietett, és alig hitt a szemének, egyenesen sokkolónak nevezte a látottakat:

a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették, a nyakrésznél eltörték, a fejet otthagyták. A szobor nagyságrendileg húsz kilogramm lehetett

– fogalmazott akkor Pannonhalma városvezetője.

A mai napon rákérdeztünk, mi a helyzet az eltulajdonított emlékművel.

„Még mindig nem került elő a megcsonkított Radnóti Miklós-szobor. Az alkotást valószínűleg fémtolvajok tulajdonították el” – mondta el lapunknak Vas Gábor polgármester. Hozzátette, jelenleg is dolgoznak a szobor pótlásán.

Ellopták, majd visszalopták 

Újra az eredeti helyén van viszont az az ellopott festmény, amely még február 20-án tűnt el az ingyenesen látogatható Urbán Erotika kiállításról. Az első erotikafókuszú kortárs összművészeti fesztivál február 14-én nyílt meg a nagyközönség előtt.

A szervezők korábban Facebook-bejegyzésben írták, hogy a kiállításról eltulajdonították az egyik festményt. „Bárki bemehet nyitvatartási időben, és megnézheti az alkotásokat, éppen ezért akárki ellophatta az alábbi festményt is. Senkinek sem kell elmagyaráznunk, mennyire felkavaró élmény tud lenni egy ilyen. Arra kérünk titeket, hogy ha bármit tudtok a képről, akkor azt jelezzétek nekünk vagy Gyuriczának, hátha visszakerül még sokak kedvence!”

Több mint egy hét elteltével érkezett az örömhír. A műalkotás visszaérkezett – igaz, csak a zárónapon. 

Köszönjük, hogy valaki 3 sparos szatyorba csomagolva visszahozta a női mosdóba a festményt! #műalkotásvédelem

– fogalmaztak a szervezők ironikus posztjukban.

Csak a talapzat maradt

Török Ádám fuvolista, énekes tavaly tavasszal halt meg, idén januárban pedig miniszobrot avattak emlékére a Bem rakparton. Az alkotásnak azonban hamar nyoma veszett, csak a talapzata maradt a helyén. 

A zenész özvegye, Dóra elmondta: „Borzasztóan szíven ütött, amikor értesítettek a rongálásról. Azt reméltük, hogy mivel kis méretű szoborról van szó, nem lesz fémtolvajok áldozata, és hogy az Ádám iránt érzett általános tisztelet is visszatartja majd őket. Sajnos csalódnunk kellett”.

A fuvolistát ábrázoló szoborról azóta sincs hír. 

Így mulatnak a hollandok

Ki gondolná, hogy egy négy méter magas, ezer kilogrammos Vincent van Gogh-szobrot is el lehet lopni. Pedig az észak-hollandiai Assen városában tavaly pont ez történt. A tettesek csupán egy üzenetet hagytak maguk után, amelyet a talapzatnak támasztottak.

Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel.

Amikor a lopást felfedezték, a városvezetők abban reménykedtek, hogy ez afféle év végi csíny volt, ami északon megszokott. 

És néhány hét elteltével kiderült, hogy valóban erről volt szó. A tréfáért az Oliebol Szilveszteregyesület vállalta a felelősséget. Csak azt nem értjük, hogy nem vette észre senki a darut, amikor a szobrot elvitték, mert az bizony a visszahelyezéshez is kellett…

Eltűnt Gombóc Artúr!

Hangos közfelháborodás övezte a Facebookon a Gombóc Artúr-szobor eltűnését. Tavaly történt Tihanyban, amikor sokan azt hitték, hogy Kolodko Mihály szobrászművész egyik legkedveltebb miniatűr alkotásának ismeretlen körülmények között lába kélt a Pisky sétányon.

Lehet, hogy társaihoz hasonlóan Gombóc Artúr is elrepült a szilveszteri tűzijáték elől? Netán valakit zavart a mi kis dundi Kolodko-szobrunk? Vagy egyszerűen csak egy kis csoki után nézett?”

– írta valaki a közösségi oldalon.

Tósoki Imre polgármester később mindenkit megnyugtatott. Közleményében azt írta, hogy „nem vandalizmusról van szó, csupán a falugondnokság munkatársai leszerelték, és egy erősebb alapot, ragasztást készítenek neki, mintegy megelőzve az eltulajdonítását, mert

Annyian piszkálták, annyit húzták-vonták, hogy meglazult a rögzítése. Mihelyst az időjárás lehetővé teszi, Gombóc Artúr ismét a helyére kerül. Addig pedig élvezi a tihanyi Falugondokság vendégszeretetét 

– fogalmazott a polgármester.

Rovatok