Index Vakbarát Hírportál

Ma kezd Demeter Szilárd, de nem sokáig marad

2024. március 6., szerda 05:54

Ma, azaz 2024. március 6-án kezdi meg főigazgatói munkáját a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élén Demeter Szilárd, ám nem sokáig marad ott. Információink szerint ugyanis 2024. július 1-jével állhat fel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amelynek a vezetője lesz. Utódja az MNM élén az a Zsigmond Gábor lehet, akit korábban a legesélyesebbnek ítéltünk.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére kiírt pályázat szerint az új főigazgató mától, azaz 2024. március 6-tól tölti be a pozíciót. Ahogy azt az Index elsőként megírta, a pályázatot Demeter Szilárd nyerte meg, L. Simon László helyét tehát a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – immár csak volt – főigazgatója veszi át.

Azért csak volt főigazgató, mert erről a pozícióról le kellett mondania – noha csak másfél hónapja kezdte meg második főigazgatói ciklusát. Ahogy az Indexnek adott interjújában elmondta „két intézményt külön-külön nem lehet vinni. Jelen pillanatban az az állás, hogy 2024. március 6-tól a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója leszek, a Petőfi Irodalmi Múzeumot pedig átveszi egy megbízott főigazgató, akit a miniszter úr nevez ki.” Ez a megbízott főigazgató információink szerint Török Petra, az intézmény jelenlegi általános főigazgató-helyettese lesz.

Tudásközpontok

Demeter Szilárd azonban nem sokáig marad a Magyar Nemzeti Múzeum élén, ugyanis a szükséges jogalkotási feladatok elvégzése után 2024. július 1-jével állhat fel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ: ennek létrehozását Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

A holdinghoz hat intézmény fog tartozni: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Ennek vezetője lesz az integráció ötletgazdája, Demeter Szilárd.

A központ minisztériumi hatásköröket vehet át. Létjogosultságát Demeter az említett interjúban így indokolta: „A múzeumok és könyvtárak a nemzeti kulturális identitás őrhelyei, stratégiai pontjai. Ezek tudásközpontok, nem poros tárgyakat, hanem tudást őrzünk és tudást adunk át (...). A magyar nemzeti kulturális identitásnak kiemelten fontos helye a közgyűjteményi rendszer. (...) az az előfeltevésem, hogy ezeknek az intézményeknek a koordinált szövetségi együttműködése – tehát nem a teljes integrációja, hanem az együtt haladása – többet fog eredményezni, mint az intézmények matematikai összege.”

A legmagasabb szinten

A múzeumi integráció kérdése a legmagasabb szinten dőlt el: Demeter Szilárd Stratégiai feljegyzés egy közgyűjteményi integráció elé című dolgozatára Csák János kulturális és innovációs miniszter azt mondta, hogy 

ez neki tetszik, elég forradalmian hangzik – mesélte Demeter az interjúban. – Utána volt még egy beszélgetés hatszemközt a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök úr, Csák János miniszter úr és közöttem,

ahol a két döntéshozó igent mondott a koncepcióra, így került a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székére pályázók közé Demeter Szilárd.

Nem szerették volna azonban, hogy ez kiszivárogjon, és valaki megtorpedózza az elképzelést, ezért dezinformációt kezdtek terjeszteni a Kulturális és Innovációs Minisztériumban, amely szerint Demeter visszavonta a pályázatát, ahogy ezt az Indexnek adott interjúban elmesélte

Erre azért volt szükség, hogy a többi pályázó is nyugodtan tudjon készülni a megmérettetésre. „Hiszen nekem nem mellesleg az is volt a célom, vagy sanda szándékom, hogy amennyiben az együttállásos, holdingszerű működéses modell mellett dönt a miniszter úr, akkor találjuk meg pályázat útján azt a főigazgatót, aki a Magyar Nemzeti Múzeumot mint önálló autonóm intézményt képes rendbe rakni” – mondta az interjúban Demeter Szilárd.

Felkészül Zsigmond Gábor 

Úgy tudjuk, a minisztérium által felkért szakmai bírálóbizottság a tízből négy pályázatot tartott alkalmasnak arra, hogy a miniszter válasszon közülük: Demeter mellett Hammerstein Judit megbízott főigazgató, Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese és Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója jutott a „döntőbe”.

Közülük most – Demeter távozása után – Zsigmond Gábor lehet a befutó, ahogy azt korábban valószínűsítettük. A Magyar Nemzeti Múzeum élére tehát nem fognak kiírni új pályázatot, azt már – a miniszterrel való egyetértésben – a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ vezetője fogja kinevezni, ahogy a PIM új főigazgatóját is, miután elkészültek a szükséges jogszabályok a jogköreiről, illetve a központ működéséről. 

„Több törvényt kell módosítani több helyen, utána ki kell találni ennek a kormányrendeleti lábát, aztán a miniszteri rendeleti lábát, aztán a szervezési és működési szabályzatát, és mindezt össze kell tudni építeni azzal a jogi és adminisztratív környezettel, ami a közgyűjtemények működését jellemzi. Elég nagy meló lesz” – mondta az interjúban Demeter Szilárd.

Mindez jócskán befolyásolhatja a készülő átfogó kulturális törvényt, amely a közgyűjteményekre is vonatkozik, és amelynek tervezetében értelemszerűen nem szerepelhetett még a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ: a formálódó törvényjavaslatot biztosan át kell írni. Információink szerint egyébként az szerepel a tervezetben, hogy – a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központhoz tartozó múzeumokhoz hasonlóan – az intézmények élére a továbbiakban ne pályázat útján kerüljenek a vezetők, hanem a miniszter dönthessen a kinevezésükről. 

(Borítókép: Demeter Szilárd és Zsigmond Gábor. Fotó: Kaszás Tamás, Papajcsik Péter / Index)

Rovatok