Index Vakbarát Hírportál

Sacha Baron Cohen és más seggfejek Rebel Wilson könyvében

2024. április 26., péntek 18:48

Időnként előfordul, hogy két világsztár egymásnak ugrik. Aztán van, hogy interjúkon keresztül, máskor személyesen, de általában a végén rendeződnek a viszonyok. De mi van akkor, ha valaki az életrajzi könyvében ír olyanokat egy kollégájáról, amiket senki sem olvasna szívesen saját magáról egy előreláthatóan világsikerű kötetben?

Sacha Baron Cohen mosolya nem őszinte, amikor Rebel Wilson frissen megjelent életrajzi könyvéről kérdezik. A színésznő ugyanis olyan színben tünteti fel a botrányhős sztárt, ami negatív hatással lehet a megítélésére. Wilson könyve idén áprilisában jelent meg az Egyesült Államokban, de Ausztráliában és az Egyesült Királyságban a premier még várat magára, ráadásul míg Amerikában teljes egészében olvasható a könyv, a másik két országban kisatíroznak bizonyos részeket.

A HarperCollins Australia kiadó mindezt megerősítette a The Guardiannek:

jogi okokból lefedtünk egy fejezetet az ausztrál/új-zélandi kiadásban, és ennek megfelelően mellékeltünk egy magyarázó megjegyzést. Ez a fejezet egy nagyon kicsi része egy sokkal nagyobb történetnek, és izgatottan várjuk hogy az olvasók megismerjék Rebel életét.

A Sacha Baron Cohen és más seggfejek című fejezetet Ausztráliában és Új-Zélandon teljes egészében feketével kihúzott sorokként fogják kinyomtatni.

Ez azt jelenti, hogy a színésznő könyvének, a Rebel Risingnak az összes változata közül az ausztrál kiadás lesz a leginkább meghúzva. A rágalmazási törvények különbözősége határozza meg ugyanis, hogy az egyes országokban mennyit lehet megjelentetni az inkriminált fejezetből.

A HarperCollins hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban egy oldal nagy részét szintén ki fogják takarni, végrehajtanak néhány apró szerkesztést, és hozzáírnak egy magyarázó megjegyzést.

A legrosszabb élmény 

A nagy nyilvánosságot kapott fejezetben Wilson elmeséli a 2016-os Grimsby című vígjáték forgatása során Cohen mellett szerzett tapasztalatait. A filmben a két színész férj és feleség szerepében tűnik fel.

A brit kiadásban Wilson „szakmai élete legrosszabb élményeként” írja le a Borat sztárjával való közös munkát, egy új sorban pedig hozzáteszi, hogy beszámolója „az angliai és walesi törvények sajátosságai miatt nem nyomtatható itt ki”. Az Egyesült Királyságban az oldalak nagy része elsötétült.

A globális megjelenést eredetileg 2024. április elejére tűzték ki, de az Egyesült Királyságban és Ausztráliában kitolták a dátumot, hogy egybeessen Rebel Wilson sajtókörútjával. A színésznő azt állította, hogy Sacha Baron Cohen megpróbálta megakadályozni a könyv megjelenését, és ezt írta az Instagramon: „Nem foglak zaklatni vagy elhallgattatni drága ügyvédekkel vagy PR-krízismenedzserekkel.”

Amikor Wilson beszámolója a színész állítólagos viselkedéséről napvilágra került, Cohen képviselői elutasították az állításokat.

Bár fontosnak tartjuk a felszólalásokat, ezeknek a bizonyíthatóan hamis állításoknak ellentmondanak a kiterjedt, részletes bizonyítékok, beleértve az akkori dokumentumokat, filmfelvételeket és a The Brothers Grimsby gyártása előtt, alatt és után jelenlévő szemtanúk beszámolóit 

– mondták.

Sacha Baron Cohen képviselői közleményt adtak ki a brit kiadással kapcsolatban, mondván, a Harper Collins nem ellenőrizte a könyv e fejezetét a megjelenés előtt, és megtette azt az észszerű, de rettenetesen megkésett lépést, hogy törölte Rebel Wilson rágalmazó állításait, amelyeket egykor bizonyítékokkal is cáfoltak. A rágalmazások kinyomtatása törvénybe ütközik az Egyesült Királyságban és Ausztráliában;

ez nem „sajátosság”, ahogyan Wilson asszony mondta,

hanem egy sok száz éve létező jogi elv, írták. „Ez Sacha Baron Cohen egyértelmű győzelme, és megerősíti azt, amit a kezdetektől fogva mondtunk, hogy ez egy bizonyíthatóan hamis, szégyenletes és kudarcba fulladt könyveladási kísérlet.”

Rovatok