Index Vakbarát Hírportál

Fordulat a Nemzeti Színház balesetének ügyében, megvan a hivatalos szakvélemény

2024. június 15., szombat 14:00

Megszületett a hivatalos szakvélemény a 2023 végén történt baleset kapcsán, amiben a Nemzeti Színház két színésze, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia súlyosan megsérült. A korábbi találgatásokkal és vádakkal szemben, amelyek hol az ügyelőt, hol a színészeket próbálták felelőssé tenni, teljesen más eredményre jutottak a hatóságok.

Tavaly novemberben a Nemzeti Színházban súlyos baleset történt, amelyet a magyar színjátszás egyik legkomolyabbjaként tartanak számon azóta is. Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia súlyos sérüléseket szenvedtek, amelyek miatt műteni kellett őket, és több hónapos rehabilitációra volt szükségük.

Az ügyben azóta is tart a nyomozás, ahol továbbra sem sikerült eldönteni, voltaképp ki hibázott. Sokan Vidnyánszky Attilát támadták, de voltak, akik a színészek figyelmetlenségét hozták fel. Nemrég az ügyelőt is kihallgatták gyanúsítottként, azonban ő emiatt panasszal élt, aminek az ügyészség helyt adott.

Most a Blikk információi szerint végre előrelépés történt az ügyben. Megszületett a hivatalos szakvélemény, amely kimondja: a színészek nem vonhatók felelősségre az ügyben, mivel több foglalkozási szabályszegés is történt. Ugyanakkor a csavar az esetben, hogy a hivatalos álláspont szerint nem egyetlen ember felelőssége, ami történt.

Még akadnak kérdések

A jelenlegi információk alapján legalább négy személyről van szó, akik valamilyen szabályszegésért számonkérhetők – azok, akik a díszlet megalkotásában, felépítésében és ellenőrzésében vettek részt. Hogy pontosan kikről van szó, egyelőre nem tudni, de a szakvélemény alapján egyértelmű szabályszegésekről van szó, mint például a megfelelő mennyiségű korlát hiánya a díszletben. 

A lap elérte Horváth Lajos Ottó jogi képviselőjét, aki a következőt nyilatkozta:

Nem kérdés, hogy a büntetőeljárásban a színészek nem vonhatók felelősségre, evidens, hogy ők sértettként vannak jelen. Másként fel sem merülhetnek, hiszen Horváth Lajos Ottónak a sérülései súlyos egészségromlást és maradandó fogyatékosságot idéztek elő. Itt nem megoldás a vizsgálóbizottság, több ember felelőssége megállapítható, és erre egyértelmű jelek utalnak, nincs helye az áldozathibáztatásnak (...) Mi még mindig bízunk a békés megegyezésben, és ezt is szorgalmazzuk. Jelen esetben két eljárás zajlik, a büntető, illetve a polgári, és mind a két ügyben a megoldás felé hajlunk. Nagy reményeink vannak, hogy a jog asztalánál ezt korrekten le tudjuk zárni, ez mindenkinek jobb lenne, és erre még mindig látok esélyt.

Mindennek ellenére, ahogy arról már korábban beszámoltunk, a jelen információk alapján sem Horváth Lajos Ottó, sem Szász Júlia nem tér vissza a Nemzeti Színházba. Emellett az elmúlt időszakban számos művésztől vált meg az intézmény, vagy több előadó hagyta ott azt, köztük Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel elismert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő.

Rovatok