Index Vakbarát Hírportál

Cserhalmi György kemény üzenetet küldött Vidnyánszky Attilának

2024. május 11., szombat 09:53

Egyre erőteljesebb hullámokat ver a Nemzeti Színház esete, miszerint Molnár Piroskának kellett értesíteni Kulka Jánost arról, hogy ő lesz az új Nemzet Színésze, mivel az intézmény igazgatója, Vidnyánszky Attila ezt nem tette meg. Ezúttal Cserhalmi György fogalmazott meg erős véleményt az eset kapcsán. Üzenete rövid, velős és egyértelmű.

Ahogy azt lapunk megírta, május harmadikán a tizenegy Nemzet Színésze Kulka Jánost választotta maguk közé a március 30-án meghalt Tordy Géza helyére. Cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a művészt ezúttal nem Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója hívta fel a hírrel, hanem Molnár Piroska értesítette. 

Ennek jelentősége annyi, hogy a cím létezése óta (24 éve) ilyenre nem volt példa. Ahogy azt Molnár Piroska, Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő is kiemelte egy interjúban, ez nem pusztán szokásjog. A grémium szabályzata szerint is a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának feladata értesíteni az új Nemzet Színészét.

Molnár Piroska szerint az igazgató fia ballagására sietett, ezért nem tudta felhívni az új Nemzet Színészét. Az RTL stábja korábban megkereste Vidnyánszky Attilát, hogy személyesen tőle tudják meg, miért szakított a több mint két évtizedes hagyománnyal, és igaz-e a hír, miszerint nem ért egyet a döntéssel. Az igazgató keményen elhajtotta az RTL munkatársait mondván:

Ennek a csatornának joga nincsen kérdezni.

Cserhalmi György üzenete

Ez a kijelentés sokakat megbotránkoztatott. Molnár Piroska az interjúban annyit fűzött hozzá, „olyan nincs, hogy valakinek ne legyen joga kérdezni”, míg a Momentum elnöke és EP-listavezetője, Donáth Anna is hangot adott felháborodásának közösségimédia-oldalán. 

Most Cserhalmi György szólalt meg a választási botránnyal kapcsolatban. Üzenetét Vidnyánszky Attilának címezte, és a Színház Online-hoz juttatta el. Levelében egyértelmű álláspontját fogalmazza meg, üzenete rövid, velős és egyértelmű:

Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a Nemzet Színészei között. Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg.

Távozások a Nemzetiből 

A Nemzet Színésze választási botránya azonban nem az egyetlen ügy, ami a Nemzeti Színház háza táján zavart okoz. Ahogy azt az Index is megírta, 22 év után távozik az intézmény társulatából Udvaros Dorottya, Nemzet Színésze. Noha műsoron lévő darabjaiban egyedi szerződés szerint továbbra is játszani fog, a vezérigazgató közölte vele, hogy

nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződését.

Ennek oka, ahogy a művésznő látja, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni. Udvaros Dorottya ugyanakkor kérdésesnek találja, hogy miért kell hatalmas összegekért külföldi rendezőket szerződtetni, ha valóban ilyen rossz az anyagi helyzet.

Az esetet tovább bonyolítja, hogy a színésznő távozásán túl nem tér vissza a még 2023-ban súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem. Ezen felül Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott az intézményből. 

Rovatok