Index Vakbarát Hírportál

Félnek a háborútól, Ukrajna helyett Magyarországon forgatják a Netflix sikersorozatát

2022.02.22. 19:10

Csak még egy utolsó küldetés – egy csomó akciósorozat kezdődik ezzel a felkiáltással, majd a főszereplő egy olyan konfliktus kellős közepén találja magát, amely hosszú évadokig elhúzódik. Ilyen a világ nagy részén a Netflixen látható izraeli produkció, a Fauda is, amely a Palesztina és Izrael közti konfliktust dolgozza fel, befogadható, mégis realista módon.

A sorozat főszereplője az a Lior Raz, akit a Netflix nézői a Hit & Run című sorozatban is láthattak, a színész-producer személyes, az Izraeli Védelmi Erőknél eltöltött ideje szolgált inspirációként. A sorozat megalkotásában ráadásul Avi Issacharoff is közreműködött. Róla azt kell tudni, hogy az izraeli–palesztin konfliktus ismert szakértője.

A Fauda az elmúlt években számos televíziós díjat kapott, a New York Times a legjobb nemzetközi tévészériák közé sorolta 2017-es listáján, és a legtöbb kritikus azért dicsérte a Netflix által terjesztett sikersorozatot, mert könyörtelen őszinteséggel bemutatta, hogy az egymással harcoló felek közül egyikről sem lehet egyértelműen megmondani, hogy ki végső soron a gonoszabb. Az izraelieknek és a palesztinoknak is vannak rettenetesen szemét és szimpatikusabb húzásaik a sorozatban, így egyik kutya, másik eb.

Az Algemeiner számolt be róla elsőként, hogy a Fauda negyedik évados forgatását Ukrajna helyett a produkció hirtelen átrakta Magyarországra, mégpedig az ukrán-orosz feszültség miatt. A gyártók tartanak attól, hogy kitörhet a háború, a stáb és a szereplők biztonsága pedig mindennél fontosabb számukra.

A forgatás egy része Izraelben zajlott, ezeknek a jeleneteknek a felvételeit nemrég fejezték be. Az új epizódokban az izraeli beépített egység egy Hebollah-csoportot próbál Libanonban lekapcsolni, és a történet szerint a terroristák túszokat visznek magukkal Brüsszelbe. Mivel a belga fővárosban költségesek lennének a munkálatok, ezért a készítők úgy tervezték, hogy Kijevben forgatják le ezeket a Brüsszelben játszódó jeleneteket.

A helyzet viszont elég feszült, így az ukrán nagyváros helyére ugrik be Budapest, ahol a stáb dolgozik majd. Erről az egyik producer is nyilatkozott.

Az Ukrajnában uralkodó bizonytalanság és a szűkös időbeosztásunk miatt a készítők és a stáb úgy érezte, hogy a legjobb, ha másik országban forgatunk inkább. Magyarországra esett a választásunk, több budapesti helyszínen forognak majd a kamerák március közepétől

– nyilatkozta Danna Stern, a Yes Studios vezetője.

A Fauda negyedik évada 10 részből áll, az új évad 2022 közepén debütál Izraelben, nem sokkal később pedig nemzetközileg a Netflix is műsorára tűzi a kőkemény akciósorozat folytatását.  • Tippek
  • Hírek