- Kultúr
- Degusztátor
- Indexvideó
- botaniq turai kastély
- clarisse étterem
- mészáros ádám
- michelin-csillag
- fine dining
- farm to table
- legjobb európai kastélyhotel 2021
A titokzatos Clarisse nyomában
További Degusztátor cikkek
November elején több helyről hallottuk a hírt a szakmában, hogy egy titokzatos bárónő – Clarisse – vacsorameghívást küld a kiválasztottaknak.
Izgatottan várom a látogatását, a megbeszéltek szerint legyen partnerével este 18:00-kor a kastély főbejáratánál, kérem, ne késsen! A főbejáratnál fogja várni Önöket lakájom, aki kalauzuk lesz ezen a varázslatos estén. Ezen levelemet legyen szíves megmutatni neki, ígérem, kap másikat.
Maradok az Öné,
Clarisse
A BOTANIQ Turai Kastély új éttermének novemberi nyitása előtt Clarisse vendégül látta gasztronómiai szakértőnket egy próbavacsorára. Utánajártunk, kicsoda a bárónő, és hogyan igazolta le csapatába séfnek a korábban két Michelin-csillagot szerző Mészáros Ádámot. Katt a videóra, és minden kiderül!
Tura helység az Esterházy család tulajdonában volt, majd a területet Schossberger Zsigmond báró vásárolta meg, aki kastélyt építtetett nyári tartózkodás és vadászat céljára. Az épületegyüttes megjelenésében a Loire menti kastélyokat idézi, ugyanakkor valós előképe a Rothschild családhoz tartozó buckinghamshire-i Halton House. A turai kastély 1883-as építésekor a kor legfejlettebb építési technológiáit és technikáit alkalmazták, rendelkezett központi fűtéssel, villanyárammal, egyedi hőszigeteléssel, étellifttel, tüköraknás fénycsapdákkal, pedig ekkor a faluban még áram sem volt.
A neoreneszánsz kastély teljes felújítást követően 2020-ban nyílt meg BOTANIQ Turai Kastély néven. 2021-ben két elismerést is besöpört a hotel: a Booking.com Travel Awards mellett „A Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” kitüntetést is megkapta az International Travel Awards versenyen.
A gasztronómiai csapatból régi ismerősként üdvözöltük Szabó Gergely bármenedzsert, aki a Boutiq Barban kezdte hazai pályafutását; valamint Mészáros Ádámot, aki a régióban egyedüliként szerzett két Michelin-csillagot az Onyx étteremmel.
A kapuban megláttam a kastélyt, az erdőt körülötte, mezőt, rétet, patakot; akkor már éreztem, hogy hazaértem
– mondja a séf.
Katt legfelül a videóra! Beszámolónkból kiderül, hogy
- miért küldi elénk a lakáját Clarisse,
- milyen felszerelés számított 1883-ban a legmodernebb kastélyberendezésnek,
- az étterem falán lévő festmények közül melyik Clarisse alkotása,
- miért költözött vidékre Mészáros Ádám séf, és mi ad neki új motivációt,
- mik a feltételei a zöld Michelin-csillag elnyerésének,
- milyen alapanyagokat tudnak már most is a helyi gazdáktól beszerezni,
- hogyan mutatják be a fogások a kastély-erdő egyes szintjeit,
- miért készült minden fogáshoz egyedi tányér,
- mi az érdekessége az ételsor mellé készített bor- és koktélpárosításnak,
- a séf mit látott Budapesten már kihalófélben, amit Turán újra megtalált.
Harmath Csaba gasztronómiai szakértő Clarisse vendége volt november elején. A vacsoráról itt olvashatja beszámolóját.
(Borítókép: Hlinka Zsolt)