- Kultúr
- Degusztátor
- Podcast
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- pierre
- kínai konyha
- ázsia
- büfé
- japán
- gasztronómia
- ramen
- udon
- soba
Faljuk, mint kacsa a nokedlit, de azért nem mindegy, hogy ramen, udon vagy soba
További Degusztátor cikkek
Eljött a pillanat, amikor Pierre nem olasz, nem francia és nem is a levantei gasztronómiáról mesél. Ezt amúgy jól teszi, mert az ázsiai konyha hívei már-már lázadoztak, hogy gasztronómiai szakértőnk mikor hívja végre tetemre Ázsiát, és lám, megérte várni.
Igaz, speciális nyitánnyal készült, mert ebben a podcastban tésztákra gyúr, és elmondja, hogy mi a különbség
- a ramen,
- az udon
- és a soba között.
Ahhoz nem kell értenünk semmiféle távol-keleti nyelven, hogy tudjuk, ezek már leírva és kiejtve is különböznek egymástól, de a lényeg azért nem ebben rejlik.
Pierre beszélni japán
Ha most elárulnánk, hogy melyiknek mi a jellemzője, a tulajdonsága, attól tartunk, nem hallgatják meg a podcastot, de annyit azért mondhatunk, hogy
- az egyik rugalmas, sárga és fehérlisztből készül,
- a másik szintén fehér lisztből és sóval, vastagabb, mint a ramen, nincs benne tojás,
- a harmadikat hajdinából gyúrják.
Ebből már persze rá lehet jönni a lényegre, de hogy Pierre sosem kegyelmez meg nekünk, szóba hozza még a dashit is, ami lényegében alaplé, és nagyon is illik a fentebb említett tésztákhoz.
És bloggerünk használ egy rakás japán szót is, aminek van jelentése is, vagyis nagyon elveszni nem lehet a magyarázatban, de ne legyen kétségünk: mire a podcast végére érünk, hajlamosak leszünk azt hinni, hogy
Pierre beszél japánul, vagy mi beszélünk japánul, vagy Pierre és mi sem beszélünk japánul, cserébe viszont mindannyian értünk PierrE-ül…
Ami azonban biztos: kedvet kapunk ahhoz, hogy a hűvösödő őszben elmenjünk egy ázsiai büfébe, és kérjünk egy jó forró levest tésztával. S most már tudjuk azt is, mi a különbség a ramen, az udon és a soba között. Vagy még mindig nem tudjuk…
Ha van kedve szavazni, most megteheti, elárulhatja, melyiket szereti jobban!
Úgy ennék most...
Ha valaki kihagyta volna Pierre előző podcastműsorát, itt most meghallgathatja.
Pierre gasztroesztéta.
Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját.
Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM