- Kultúr
- Degusztátor
- Pierre kóstolgat! Gasztro podcast az indexen
- Podcast
- michelin-csillag
- bib gourmand
- íz
- mennyiség
- étel
- alapanyag
- pierre kóstolgat
- degesz
Tényleg halálra tudjuk-e enni magunkat, és ha igen, miért?
További Degusztátor cikkek
Fogós kérdés kerül ma terítékre. Egészen pontosan az, hogy a konyhaművészet ma már olyannyira kifinomult, hogy az már lehet akár ártalmas is. Vagy mégsem? Erről még szavazhat is.
Kis János története ismerős, ugye? Sorsát Móricz Zsigmond rendezte el a Tragédia című tárcájában. A legtöbben úgy emlékeznek erre, hogy az atyafi egy lagziban halálra ette magát töltött káposztával – pedig előtte beküldött a gyomrába nem kevés tyúkhúslevest és túrós csuszát, majd amikor elérkezett a töltött káposzta ideje, már úgy érezte, hogy „evett annyit, mint egész életében egy ülésre szokott.″
Degeszre ette magát
Ám ami a lényeg: Kis János nem abba halt bele, hogy halára ette magát. Nem keveset zabált, tény, de ami a vesztét okozta, az a torkán megakadt töltött káposzta rágatlan húsdarabja, amit kiköpni nem akart, lenyelni viszont nem tudott. Vagyis megfulladt.
Kis Jánosra mégis úgy emlékezünk, mint aki halálra zabálta magát.
Talán nem véletlenül. Mert aki ette már magát degeszre, vagyis olyanra, hogy úgy érezte, a hasa menten kidurran, az átélte már azt a kínt is, amitől a rekeszizom nem tud rendesen megfeszülni, igaz, ellazulni sem. Pierre ezt a témát vette most elő, és feltette azt az egyszerű kérést, persze szigorúan gasztronómiai alapon, hogy
- az ember gyomra vajon hányféle alapanyagot képes feldolgozni?
Pierre szerint a vendégek alighanem meglepődnének, ha tudnák, hányféle alapanyagból készül egy-egy tányér kínálata. Ha egy degusztációs menü mondjuk 8 fogásból áll, és egy ételben 8 féle alapanyag van, akkor az azt jelenti, hogy a gyomornak 64 féle, egymástól jól megkülönböztethető nyersanyagot kell feldolgoznia.
- De vajon az ember gyomra képes-e erre?
- A gyomor örül-e ennek, vagy beleőrül?
- Arról nem is szólva, ha a végén még a számla is borsos.
Az alábbi szavazásból kiderülhet, hogy az olvasóknak mi a véleménye erről.
Mitől érezte már úgy, hogy szinte halálra ette magát?
(Az Index Könyvek gondozásában megjelent Vajda Pierre Pierre kóstolgat – és hiszed, vagy sem, elégedett című könyve. Itt megvásárolható, előrendelhető.)
Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.
Ha lemaradt volna az előző heti Pierre-cikkről, itt elolvashatja.
Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEM