Index Vakbarát Hírportál

Eladóvá vált a híres Lupa-szigeti nyaraló

2024.06.12. 12:31

A modern villáiról, nyaralóiról ismert Kozma Lajos munkássága jelentős nyomot hagyott a Lupa-sziget arculatán. Három víkendházat is tervezett az üdülőtelepre, amelyek hatással voltak a többi építkezésre is, 

mindenki igyekezett hasonló stílusban nyaralót építtetni.

A legismertebb ezek közül a saját maga számára tervezett, vasbeton lábakon álló, piros korlátos ház, amelyet hamarosan eladnak, tudta meg az Építészfórum az épület tulajdonosától.

A modern építészet szimbóluma

A Kozma család gyakran vízitúrázott a Dunán. 1934–1935-ben épült fel Lupa-szigeti nyaralójuk az építész tervei alapján a Platán sor 8. alatt, ami a modern építészet egyik szimbóluma lett. A cölöpökön álló, lapos tetős, vasbeton hétvégi ház 

hatalmas terasza eredetileg a Duna fölé nyúlt,

de a sziget azóta gyarapodott, így már nincs víz alatta. Jelenlegi formájában a belső tér 68 négyzetméteres, és széles üvegajtókkal kapcsolódik a 60 négyzetméteres, Dunára néző teraszhoz.

A Kozma család nyaralójában az enteriőr igyekszik hű maradni az eredeti állapotokhoz, mindemellett a mai kor igényeit is kiszolgálja. Szomszédságában egy hasonló kialakítású ház áll, amely egy filmvállalkozó számára épült, szintén Kozma tervei alapján.

Átrium-ház

Kozma Lajos (1884–1948) Kossuth-díjas építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár 1913-ban megszervezte a belsőépítészettel foglalkozó Budapesti Műhelyt. Közben sokat foglalkozott a népművészettel, ekkori építészeti és grafikai munkái az erdélyi népművészet hatását mutatták. A magyar szecesszió egyik legeredetibb hangú képviselője volt. A 30-as évektől építészi és lakberendezői működése került előtérbe, bútorterveinek külföldön és itthon is nagy sikerük volt. Stílusát Kozma-barokknak nevezték, mert neobarokk elemek jellemezték. Színpadi díszleteket is tervezett.

A harmincas évektől a funkcionalizmushoz kapcsolódott, és modern stílusban számos villát épített, bérházai közül igen jelentős az Átrium-ház, és a nevéhez fűződik a volt Magyar Divatcsarnok átépítése is a Rákóczi úton.



Rovatok