Index Vakbarát Hírportál

Le kell adni a Jobbik kampányfilmjét

2010. szeptember 30., csütörtök 15:40

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint törvényi előírás hiányában politikai kampányfilmként bármit le lehet adni, annak tartalmát a közmédia nem vizsgálhatja. Az MTV-nek két napja van, hogy leadja a több hétre megrendelt reklámmennyiséget.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntése értelmében le kell adnia a Jobbik "cigánybűnözést" is említő kampányhirdetését a Magyar Rádiónak és a Magyar Televíziónak.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) ezzel helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői döntéseit. Az LB indoklása szerint a választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampányban a jelölőszervezetek és személyek azonos feltételek mentén tehetnek közzé politikai hirdetést, a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény pedig arról rendelkezik, hogy a politikai hirdetés tartalmáért a műsorszolgáltató felelősséggel nem tartozik.

Mint az LB szóvivője, Szűcs Péter közleményében írta, az LB szerint e rendelkezések alapján - és olyan törvényi előírás hiányában, amely felhatalmazza a médiumot a közzététel előtt a politikai hirdetés tartalmának felülvizsgálatára, ezáltal szűrésére - az érintett közszolgálati műsorszolgáltatók nem tagadhatták volna meg a kampányfilm, illetve hanganyag közzétételét, ezért az OVB helyesen állapította meg a törvénysértést.

Sértik a kisebbségeket?

A Jobbik azután fordult az Országos Választási Bizottsághoz, hogy a Magyar Rádió a személyhez fűződő jogok és egy államalkotó kisebbség méltóságának megsértésére, a Magyar Televízió pedig a médiatörvényre hivatkozva megtagadta a párt választási hirdetésének sugárzását.

A Jobbik az MTV-nek és a rádiónak elküldte a hirdetés azon verzióját is, amelyben a kifogásolt szavak mellett a bankok, a "politikusbűnözők", a magyar és a multik kifejezéseket is kisípolták.

Az MTV és a Magyar Rádió ezt a verziót sem fogadt azonban el, arra hivatkozva, hogy az interneten terjed a vágatlan verzió, ezért a sípolás ellenére is tudni lehet, hogy mire gondol a párt.

Vona Gábor pártelnök ezután a véleményszabadság durva, az elmúlt húsz évben példátlan korlátozásának nevezte a közmédiumok döntését, majd az OVB-hez fordult. A választási bizottság azonban a Jobbik elnökének kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította pénteken, mivel a beadványban nem szerepelt Vona Gábor lakcíme. A párt viszont a panaszt a formai hiba kijavítása után ismét beadta.

Az OVB hétfőn már jogellenesnek tartotta a rádió és a köztévé eljárását, és kötelezte az intézményeket a kampányfilm vágatlan verziójának sugárzására. A Magyar Rádió és az MTV ezután fellebbezett a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Jobbik kártérítést akar

Kártérítési pert indít a Jobbik a Magyar Rádió és a Magyar Televízió ellen, amiért a közmédiumok a "cigánybűnözés" kifejezés elhangzása miatt megtagadták a párt választási hirdetésének sugárzását.

Dúró Dóra szóvivő az MTI-nek elmondta: kártérítési igényüket a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntésére alapozzák, amely szerint a médiumoknak le kellett volna adniuk a kifogásolt hirdetéseket.

Rovatok