Index Vakbarát Hírportál

Nem vicc, április 1-jével megszűnik az Echo TV

2019. március 18., hétfő 14:12

A HírTV-ben állománygyűlésen jelentették be, hogy az Echo TV beolvad a Hír TV-be. A televízió oldalán ez a közlemény olvasható:

Az alapítványi tulajdonba került gazdasági társaságok esetében számtalan, a költséghatékony és optimalizált működést lehetővé tevő változás indult meg 2019-ben.

A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása érdekében, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának határozata értelmében, az Alapítvány korábban megfogalmazott céljaival összhangban az Alapítvány az alábbi közleményt teszi.

Az ECHO HUNGÁRIA TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zártkörű Részvénytársaság és a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság átalakul, mégpedig olyan formában, hogy az ECHO TV beolvad a HírTV-be. A cégjogi beolvadásra tekintettel a Kuratórium döntést hozott arról, hogy az „ECHO TV” független televíziós társaság műsorszolgáltatása 2019. április 1. napjától megszűnik.

Az ECHO TV meghatározó főbb műsorai a jelzett időpontot követően a HírTV csatornáján lesznek elérhetők. A HírTV értékrendje, profilja változatlan marad, ugyanakkor a beolvadásban rejlő lehetőségeket kihasználva a műsorszolgáltatás színesebb, tartalmasabb, jobb technikai színvonalon megvalósított lesz.

A közleményben emlegetett alapítványi tulajdonba került gazdasági társaságok a KESMA, azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alá önként és dalolva besorolt, összesen 476 sajtóterméket jelenti, nem fogjuk felsorolni őket, itt megvan kivonatolva. A racionalizálás érthető, ennek első jeleként a HírTV és az EchoTV hírműsorai egy hónapja már nem külön tartalmat forgatnak, hanem közöset. Ebből volt egy kisebb kis botrány is.

Nade.

A két tévé közül a HírTV brandje az erősebb, ez a klasszikus, nagy múltú, könnyek között "visszafoglalt" tévé, ami a 2015-től számított Simicska-korszak után tavaly augusztusban került vissza a kormány fennhatósága alá. Ezt egyébként az akkor még Magyar Idők néven ismert, ma már Magyar Nemzet néven futó lap így kommentálta:

VISSZAFOGLALTA A JOBBOLDAL AZ ELBITOROLT HÍR TV-t.

Az EchoTV jóval fiatalabb, 2005-ben indította Széles Gábor, és eleinte gazdasági tévének szánták, de egyfajta jobboldali hírtévé lett belőle, amit 2016-ban vásárolt meg Mészáros Lőrinc. Egy év alatt nagyot fordult a világ velük, 2017 decemberére a csatorna teljesen megújult: a műsorok a Thököly út helyett az Angol utcából jelentkeztek, a korábbi 4:3-as képformátumról átálltak a 16:9-es képarányra, és több olyan technikai fejlesztést hajtottak végre, melyek azt jelezték, hogy komolyan kell velük számolni. Közben a tévé vezetője átmenetileg Mészáros Lőrinc felesége lett, őt Vaszily Miklós, az MTVA egykori vezetője váltotta 2018-ban.

Az EchoTV jóval modernebb, mint a HírTV, így az a döntés, amit forrásaink is megerősítettek, azaz hogy az EchoTV csak papíron olvad be a HírTV-be, egyébként felzabálja, valóban racionális.

Mondjuk, ezzel hiába nyugtatgatják a HírTV állományát, ahol csoportos létszámleépítést jelentettek be, miközben az EchoTV-ből csak pár embernek kell majd távoznia.

Hogy az EchoTV Angol utcai épületéből sugárzott új HírTV-n milyen tartalmak jelentkeznek, azt egyelőre nem tudni.  A HírTV és az EchoTV műsorai között van átfedés, mind típusban, mind konkrét tartalomban, így vélhetően azokat tartják meg, amelyeknek nagyobb az ismertsége/nézettsége, bár utóbbiról hírtévék esetében nem sok értelme van beszélni, mégis tegyük meg:

a két tévé 0,6-0,6 százalékos nézettséggel bír a teljes lakosság körében az egész napot tekintve.

2018-as adatok alapján a HírTV Zrt-nél összesen 250 főt foglalkoztattak, műsorvezetőik között olyan jobboldali ikonok is feltűnnek, mint Apáti Bence, Földi-Kovács Andrea, Gajdics Ottó, Huth Gergely, Szarvas Szilveszter vagy éppen Szentesi Zöldi László. A Szabadfogás vagy a Péntek 9 várhatóan megmarad majd, de az EchoTV is tud erősebb tartalmakat felmutatni, A nyolcas, a Keménymag, a Sajtóklub vagy a Bayer Show túlélésére simán lehet fogadni, ahogy arra is, hogy Bayer Zsolt, Dénes Tamás, M. Dobos Marianne vagy Velkovics Vilmos a továbbiakban is a képernyőn marad.

Rovatok