Index Vakbarát Hírportál

Volán az iskolapadban

Manapság több mint hárommillió személyautó cikázik a magyar utakon. Nem mindig volt ez így, valaha kiváltságnak számított a magánautó és a jogosítvány. Az ötvenes-hatvanas években mindenképp. Ebbe a „hősi” korszakba röpíti vissza az olvasót az alábbi muzeális fotósorozat, amely megmutatja, hogyan oktatták az úrvezető-jelölteket az „átkosban”.

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg.

Budapesten 1895-ben jelent meg az első automobil, a legenda szerint Törley József pezsgőgyáros volt a tulajdonosa, és a mágnás – ha lúd, legyen kövér alapon – gyorsan vett egy teherautót is, persze azt szállítmányozásra. Négy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a járművek szaporodása miatt be kelljen vezetni a vizsgakötelezettséget; az első vizsgát 1901.június 14-én ünnepélyes keretek között tartották a Városliget szélén, a Liget sor és az Aréna út sarkán. A szabály azt mondta ki, hogy a 16 lóerőnél nagyobb teljesítményű gépjárművek vezetéséhez volt szükség jogosítványra.

A gépjárművezetők szervezett állami képzése 1912-ben indult meg, létrehozták az Állami Sofőriskolát, a tanfolyam időtartama 42 nap volt. Mindez már akkor sem volt olcsó mulatság, a beiratkozás 20, maga a tanfolyam 200 koronába került, ami akkor egy jó szakmunkás havi bérének a másfélszerese volt.

Az Állami Autóműszaki Intézet 1949. január 31-én jött létre az Állami Sofőriskola jogutódjaként, és az ötvenes, hatvanas években – amikor a fotósorozat készült – az oktatás állami monopóliummá vált.

Persze autót vezetni akkoriban még nem volt nagy kunszt, 1956-ban, amikor kitört a forradalom, írd és mondd 10 681 személyautó futott a magyar utakon, és ebből 8188 autót az állami apparátus birtokolt! Szinte hihetetlen, de mindössze 2493 kocsi volt magántulajdonban.

Ötven, hatvan évvel ezelőtt készült filmeken lehet látni, hogy szinte üresek voltak a magyar utak, nem igen fenyegette az a veszélyt az egyszeri sofőrt, hogy karambolozni fog. Így aztán ne nagyon mosolyogjunk azokon a korabeli autósiskolákban készült felvételeken, amelyek ma már komikusnak tűnnek.

Akkoriban még iskolapadban is meg lehetett tanulni a vezetés tudományát, annyira kicsi volt a valószínűsége annak, hogy szembejövő autóval találkozik az ember...



Rovatok