Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen gyilkosok az élet megédesítői

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg.

Albert Einstein minden bizonnyal sosem mondta azt, hogy ha a méhek eltűnnének a Föld felszínéről, akkor az embernek mindössze négy éve maradna a Földön – vagy valami ehhez hasonló –, ám ettől ez még erős kijelentés.

Még akkor is, ha a méhek eltűnnének, az nem jelentené automatikusan azt, hogy az emberiség kihal. A mondás legfeljebb így hangozna: ha a méhek eltűnnének a Föld felszínéről, nem lennének méhészek.

Ez így is kegyetlenül hangzik, különösen a méhészek céhére nézve, még akkor is, ha vannak más földi lények is, amelyek úgy élnek, jönnek-mennek, repülgetnek, hogy közben elvégzik a beporzást is. De tény, a méhek mintha direkt erre születnének. Egész életükben hajtanak, tekernek, gürcölnek, a szorgos szavunk mintha a méh szinonimája volna.

Miközben ez a jószág, amelyik a virágos réten boldogan repdes, majd visszatérve a kaptárba mézet készít, lényegében halára dolgozza magát. Nem mellesleg a méhészek és a mézkedvelők örömére. Vagyis a méh azért él, hogy dolgozhasson. Aztán elpusztul.

A nyári méh – amelyik rajong a repcéért, az akácért, és nagy kedvvel mozdul a napraforgóra – 4-6 hétig él. Az oroszlán vagy szűz jegyében született méhek szerencsésebbek, ezek fél – akár egy – éven át is a Föld nevű bolygón utazhatnak a Nap körüli pályán. A királynők több évig is, csak a méhek nem bánnak jól az idős uralkodókkal, a négyévesnél sokkal jobban kedvelik az egy-két éves példányt.

De visszatérve Einsteinhez – akinek alighanem annyi más mondást is tulajdonítunk, amit sosem mondott, hogy ezen azért maga is csodálkozna –,a méhek kipusztulása csupán annak volna bizonyítéka, hogy a természetben valami nagyon megváltozott. De olyannyira, hogy az emberiség – amelyen minden jóérzésű földönkívüli most alighanem tiszta szívéből kacag, feltéve, ha van szíve , hogy elnevezte magát homo sapiens sapiensnek, vagyis bölcs embernek –, tényleg képes arra, hogy bárkit és bármit is kiirtson ezen a bolygón. Beleértve önmagát is.

Ám ha már a méhek a fő téma. A méhészek és az környezetvédők hiába hivatkoznak úgy ezekre a rovarokra, mint a munka hőseire, vagyis hogy példát vehetnénk rólunk, a virágporos legelők bajnokai sem lehetnek annyira büszkék önmagukra. A túlélésükért felelős herékkel ugyanis kegyetlenül leszámolnak.

A herék egyetlen életcélja az anyaméh megtermékenyítése. Semmi mást nem csinálnak, csak ezt. Vagyis azt... És ha sikerrel járnak, abba belehalnak. Merthogy a párzószervük kiszakad a testükből. Amúgy meg, nyár végén a méhek, a dolgozók elüldözik őket mindenhonnan. A heréket kiéheztetik és/vagy leszúrják. Vagyis ha már elnyílt minden virág, szárba szökkent minden termés, megkezdődik a nagy mészárlás.

Most nem érdemes megnyitni azt a vitát, hogy mindez hogyan nézne ki a homo sapiens sapiens esetében, mert akkor alighanem erre is szerveződne egy világmozgalom. Ám alighanem abban a pillanatban előkerülne valahonnan egy soha nem hallott vagy feljegyzett Albert Einstein-idézet, amely, nem tudni még, hogyan szólna, de valahogyan így kezdődne: Ha a férfiak eltűnnének a Föld felszínéről...  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok