Index Vakbarát Hírportál

Negyven éve tűnt el a festmény, most újra előkerült

2024.04.28. 06:05

Gábor Jenő egyik lélegzetelállító fő műve, Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása és Czigány Dezső egyik mesteri csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában.  2024. m ájus 13-án, a Kongresszusi Központban indul a licitharc a festményekért, de a műveket már április 29-től bárki ingyenesen megtekintheti a Falk Miksa utcai galériában.

Ritkán szerepel árverésen Gábor Jenő-alkotás, éppen ezért hatalmas érdeklődés előzi meg a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióját, ahol a művész egyik fő műve kerül piacra. A Július 14. Párizsban című monumentális festmény az art deco egyik mesterműve, szemet gyönyörködtető mind a laikusok, mind a szakértők számára.

Gábor Jenő párizsi tartózkodása alatt festette a képet, és azt a pillanatot örökítette meg, amikor a felszabadult párizsiak utcabállal ünneplik a forradalom napját, a Bastille ostromának évfordulóját, olvasható a galéria közleményében. A művész 1927-ben mutatta be festményét a pécsi közönségnek, de a mű megjárta a modern magyar művészetet reprezentáló genovai kiállítást is. Gábor Jenő fő műve 36 millió forintos kikiáltási árról indul, becsértéke 50-80 millió forint.

Felzúdulás a piacon

Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című alkotása 40 év után bukkant fel a piacon, a közönség utoljára 1984-ben láthatta a festményt, utána eltűnt a művészettörténészek látóköréből. Kondor Béla életműve kicsi, egy-egy képének felbukkanása akkora felzúdulást kelt a piacon, mint egy Csontváry-festmény megjelenése. 

A sejtelmes jelentésű, 1958-ban festett Kondor-mű 38 millió forintos kikiáltási árról indulva keresi új tulajdonosát.

Czigány Dezső festményeiért versengenek a gyűjtők. A tavaszi aukción egy minden ízében modern és naprakész remekmű kerül kalapács alá, amelynek „főszereplője” egy rendkívül dekoratív, nagy méretű kínai porcelánváza. A Csendélet kínai vázával című kép 1920 körül keletkezett. A képen a fényárban úszó tárgyak kontúrjai felolvadni látszanak, 

a nyári gyümölcsök pedig kis túlzással a néző szeme láttára érnek még zamatosabbá.

Czigány sosem ismételte önmagát, még az azonos téma is mindig újabb és újabb művészi megoldásokra sarkallta. A csendéletek mestere volt, alkotásai az európai modernizmus kiemelkedő darabjai. A festmény 18 millió forintos árról indul, becsértéke 30-40 millió forint.

A Virág Judit Galéria 2024. május 13-án tartja 75. Tavaszi aukcióját a 19. és 20. századi festészet kiemelkedő alkotásaiból a Budapesti Kongresszusi Központban. Másnap, május 14-én a közönség a kortárs művekre licitálhat. Április 29-től május 12-ig mindkét aukció anyagát ingyenesen megtekinthetik az érdeklődők a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.Rovatok