Index Vakbarát Hírportál

Pest és Buda két jó barát, együtt bulizza szét magát

DSC 2601
2016.06.17. 14:24

Először rendezik meg a Kolorádó fesztivált, ami úgy hirdeti magát, mint a pesti fesztivál a budai hegyekben. Megnéztük a Kolorádó legelső napját és összeszedtünk minden olyan fontos tudnivalót, ami jól jöhet a hétvégére becsatlakozóknak, illetve azoknak, akik még nem döntötték el, mit csináljanak ezen a pokoli melegnek ígérkező hétvégén.

Ahogyan szép lassan telített lesz a magyar fesztiválpiac, úgy mutatkozik egyre nagyobb igény a fővárosiakban, hogy Budapest környékén is legyen már valami, hadd ne kelljen annyit utazni. Így tud a Bánkitó minden évben egyre több embert vonzani, és ilyen alapon tartják meg évről évre kitartóan a Budapest Essentialst is a városban. A Kolorádó nem túl messze, a Nagykovácsinál található adyligeti cserkészparkban talált otthonra, aminél közelebb nehéz lenne fesztivált szervezni a budapestieknek.

Megközelítés

  • Kocsival maximum fél óra megtalálni a helyszínt, ráadásul már Hűvösvölgytől ki van táblázva végig az út, ami kifejezetten jól jön, mert ahogy megyünk kifelé a városból, úgy tűnik el a térerő, és vele együtt a navigáció. 
  • A helyszíni parkolás 500 forint, de ezután dönteni kell, hogy megéri 200 forintért shuttle busszal eljutni a bejáratig, vagy inkább a gyaloglást választjuk. Utóbbihoz érdemes tudni, hogy egy masszív, 35-40 perces sétálásra kell számítani.
  • A 61-es villamos végállomásától 500 forintért visz ki a helyszínre egy shuttle busz, ami éjszaka a Moszkva térre szállítja vissza az embereket.

Helyszín

A Kolorádót eredetileg valamivel kisebbre tervezték volna , de a hatalmas érdeklődést látva még sikerült bővíteni a helyszínt, és olyan ezer ember befogadására alkalmas a hely (a Facebook eventre 16 ezren nyomtak rá, 4500-an mondták, hogy ott is lesznek). Mi az első, csütörtöki napon voltunk kint, és maga a cserkészpark sokkal nagyobb ahhoz képest, amire a térkép alapján számítani lehetett. A beengedés mondjuk elég lassan ment, egy laza fél órával érdemes számolni, bár mi az első sátrazókkal érkeztünk, és összesen csak 300 sátorhely van, aminek ránézésre a 60-70 százalékát foglalták el csütörtökön. Van elég zuhanyzó, de ránézésre kevésnek tűnik a mobil vécék száma. Mondjuk egy ennyire erdei környezetben talán akkor sem akarnék egy büdös, sötét, retkes toitoiba pisilni, ha cserkészek ezrei kényszerítenének erre fegyverrel. Egész sok kajálási lehetőség van, akadnak boltok is, és egyszer sem kellett 2 percnél többet várnom a pultnál sörre.

Étel, ital, térerő

Pofátlanul olcsó, mindössze 6 ezer forint a háromnapos bérlet, de korábban 4 illetve 5 ezer forintért is lehetett kapni. Van napijegy is 4 ezerért, de még azt még a szervezők is annyira értelmetlennek látják ilyen árak mellett, hogy a honlapon ki is emelik

4000 HUF - korlátozott számban, a helyszínen és a Toldiban, ami egyszeri belépésre jogosít (persze ha bent maradsz vele egy napnál tovább, senki sem fog kidobni)

Az olcsó belépő viszont azzal járt, hogy iszonyatosan drága az alkohol. Egy dobozos Pilsner vagy egy üveges HB búza konkrétan 750 forint, ami bőven Balaton Sound-árfekvés. Van repohár 300 forintért, amibe 500 forint a négy deci Kolorádó-sör. Sajnos én kevés dolgot rühellek jobban, mint egy műanyagpohárral mászkálni, bulizni, koncerten fejet rázni, de az is igaz, hogy ebben az idilli környezetben elég lelombozó lenne szeméthalmokon taposni már hajnalban. Elég pesti az ártábla, anyagilag egy erősebb bulinegyedes költéssel kell naponta számolni. Viszont az ételválaszték nem csak sokféle, hanem kifejezetten kedvező árú is, Bődey Janó fotósunk például 950-ért evett egy jó adag székelykáposztát, amiből van hagyományos és vegán verzió is.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a terület nagy részén egyáltalán nincs térerő. A szervezőknek ugyan sikerült kitelepíteni egy telenoros antennát, de a vodafone-osok és telekomosok hoppon maradnak.

Színpadok

Az első nap még csak két színpad volt aktív, a Gólyánál található, leginkább a Művészetek Völgye elrejtett színpadaira hasonlító nagyobbacska színpad, illetve egy Csűr nevű faépület, ami magasan a legizgalmasabb helyszín az egész fesztiválon. Ez mindössze egy tetős faépítmény, ahol még színpad sincs, ezért a zenészek és a közönség végig egy térben, szinte egymás szájában vannak, de hát mindenki tudja, hogy mindig ezek a bulik a legjobbak, a legszemélyesebbek. A hangrendszer ráadásul baromi jól szól, van egy kis vizuál is, és tényleg, az egésznek olyan hangulata van, mint azoknak a gimis, egyetemista buliknak, amiket nagyobb baráti társaságok szerveznek valamelyik távoli haver telkére nyáron. UV-lámpák a fákon, házi készítésű dekorációk, és úgy összességében olyan hangulat van mindenhol, mintha nem is egy háromnapos fesztivál lenne, hanem csak valami nagyobb művészeti workshop, amit sikerült állati profira megcsinálni. A szponzoroktól és PR-tól harsány, lakossági ízléshez alakított tucatfesztiválok után elképesztően jó érzés olyan rendezvényen lenni, ami még abban a fázisban van, hogy nem telepedtek rá vállalhatatlan módon a multik.

Ja, és ami különösen klassz, hogy a Kolorádó közönsége kifejezetten érdeklődőnek tűnt az átlag magyar fesztiválokhoz képest. Nincsenek igazán nagy nevű fellépők, rengeteg zenekar maga jelentkezett, hogy ha kell, akkor ingyen is fellépne, így főleg a budapesti underground és más feltörekvő zenekarok játszanak, amiknek nagy része alapból sem mozgat meg sokszor 50-nél több embert. Itt viszont az 50 könnyen több százzá bővülhet, és kifejezetten hálás, érdeklődő a közönség. A Csűrben például ugyanúgy telt házzal megy a borzalmas nevű, de annál izgalmasabb Vár Be Q improvizatív jammelése, mint a Kőszívű Emberi Fiai, teljes mértékben más hangulatot képviselő, sötét, hangos, lassú doom metálja. Péntektől ráadásul három másik zenés helyszínnel bővül a kínálat.

Még pár fontos tudnivaló

  • Nappal 35 fok van, de este jön a hideg, egy pulóver minimum szükséges mindenkinek.
  • Ajánlott hozni szúnyogriasztót, kullancsriasztót vagy bármilyen vérszívóparazitaszemétládariasztót, mert engem egy szál pólóban és rövidnadrágban egyszerűen felzabáltak a bogarak.
  • A kint sátrazóknak egész klassz programok is vannak már kora délutántól, mint a lasertag, számháború, röpi- és focimeccsek, illetve még olyat is láttunk a programban, hogy felvarró worshop.
  • Szombaton játszik a magyar válogatott Izlanddal, és a szervezők ígérete szerint adni fogják a meccset, bár tegnap mindössze egy erre alkalmas, nem túl nagy tévékészülék ment a vendéglátós résznél. Vad pletykák szerint azonban az egyik, pont a meccs időpontjában játszó zenekar úgy akar fellépni, hogy mögéjük vetítik a találkozót, ami kétségtelenül a legmenőbb dolog lenne a magyar futball és a magyar fesztiváltörténelem nem túl szoros kapcsolatában.
  • Kártyával nem lehet fizetni, bankautomata nincs és dohányárut sem lehet venni. Utóbbiból viszont legalább egy kartont beengednek a helyszínre.
  • Nagyon sokan jönnek kocsival, köztük ugye a zenekarok, ezért érdemes kicsit közösségileg figyelni egymásra, és ha valahol van még 1-2 hely az autóban, akkor felvenni a shuttle buszra váró embereket, akik biztosan nagyon hálásak lesznek ezért.
  • Nagyon kevés a szemét, és igazából a helyszín is arra készteti az embert, hogy inkább fogja még azt a sörösdobozt, amíg nem talál kukát. 
  • Nem kell félni, a biztonsági szolgálat feltűnően kedves, nincsenek kopasz verőemberek és szteroidfüggő állatok, a security emberei pont olyannak tűnnek, akik örülnek, hogy végre koszos hippikre és természetvédő hipszterekre kell vigyázniuk, nem pedig valami ócska egyetemi buli részeg diákjaira, akik letépik a kordont a Kozmix alatt.
  • Érdemes lehet elemlámpát is hozni, mert láthatóan még nem volt teljesen tiszta csütörtökön, hogy merre lehet menni és merre nem.
  • Nincs tömeg és rengeteg csöndes, pihenős szakasz van, ahol le lehet heveredni. Pontosabban lehetne, mert tegnap még voltak saras részek, de a szervezők már az emberek érkezése előtt leszórták szénával (szalmával? nem tudom, pesti vagyok). Mivel az eső hála istennek elmaradt, talán már a maradék sár is felszáradt.
  • Egyébként egész hétvégén jó idő lesz, de azért egy esőkabát sosem árt.
  • "Nem tudod mi az az avar? Hát a leesett falevél!" - kaptuk el egy fiatal lány és fiú beszélgetését. Különösen vicces látni, hogy vannak annyira pesti fiatalok, akik több hektárnyi erdő mellett állva is csak azon gondolkoznak, hogy hol van a mosdó. Aki kifejezetten szeret nagyon pesti arcokat nem a természetes élőhelyükön vizsgálni, azok imádni fogják az egészet.

Pénteken és szombaton még tart a Kolorádó, tele egészen klassz magyar zenekarok koncertjeivel, akiknek a nagy részét az ember a Bánkitón kívül soha nem láthatja fesztiválokon, ezért pedig láthatóan a fellépők is állati hálásak. Ráadásul mindig menő dolog egy új fesztivál első évében ott lenni a kezdeteknél, hogy aztán három év múlva már nyugodt szívvel mondhassa az ember, hogy bezzeg 2016-ban, amikor 100-an voltunk Kőszívű Ember Fiain, és még hangos metáltól volt hangos a cserkészpark, és nem David Guetta zárta tűzijátékkal a hetedik napot.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok