Index Vakbarát Hírportál

Lábtörés miatt maradt el a Megadeth-koncert a Rockmaratonon

2016.07.16. 07:55

Átok ül a hazai thrash-rajongókon, azok közül is azokon, akik végre Megadeth-koncertet szeretnének látni Magyarországon. Két és fél órával azelőtt, hogy péntek este a színpadra kellett volna lépniük a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon, Dave Ellefson basszusgitáros olyan szerencsétlenül lépett a backstage-ben, hogy eltört egy csont a lábfejében. A zenész lábára azonnal jeges borogatást tettek és mentőt hívtak hozzá, amivel beszállították a dunaújvárosi kórházba. Ellátták, a lábát sínbe rakták, és mehetett is vissza a Szalki-szigeten ekkorra már (ránézésre) jó 10 000 fősre duzzadt tömeg elé játszani, de a koncert végül elmaradt - ezt a zenekar főnöke, Dave Mustaine jelentette be a rajongóknak a színpadról.

A történet innentől érdekesen alakul. Mustaine a koncert előtt félórás interjút adott az Indexnek, amiben természetesen kitértünk a balesetre is. A következőket mondta az esetről:

A cateringben mentünk volna kajálni, sötét volt, nem lehetett rendesen látni. A terület egy része le volt betonozva, a többi nem, mi igyekeztünk a betonin haladni, de annyian álldogáltak bent és beszélgettek a szakácsokkal, hogy kénytelenek voltunk lelépni a járdáról - ekkor lépett szerencsétlenül Dave.

Az énekes-gitáros arra a kérdésre, hogy fordult-e elő hasonló a praxisában, és mi lett a következménye, azt mondta, hogy

30 éve vagyok a pályán, persze, hogy volt már ilyen, egyszer a fejemre zuhant a világítás egy darabja és eltörte az orrcsontomat, de a koncert nem maradt el, játszottunk.

Azt is megkérdeztük, hogy valaha maradt-e el Megadeth koncert ilyen okból, mire Mustaine tömören csak annyit válaszolt, hogy nem. A beszélgetés alatt hosszasan méltatta Ellefson svéd és norvég gyökereit, zenésztársát kemény,  tökös gyereknek nevezte, és akkor még biztos volt abban, hogy a koncert meg lesz tartva.

Ehhez képest amikor a mentő visszahozta Ellefsont, Mustaine közölte a szervezőkkel, hogy nem lesz buli. Varga Zoltán, a fesztivál főszervezője szerint a sántikáló basszusgitáros szívesen vállalta volna a fellépést, de Mustaine és a turnémenedzser hallani sem akart a dologról. A zenekar anélkül akart volna távozni, hogy a közönséggel bármit is közöljenek, de Varga bezáratta a backstage kapuját, és addig nem engedte ki őket, míg Mustaine személyesen jelenti be a koncert elmaradását. A szervezők szerint a Megadeth méltánytalanul járt el, főleg a közönséggel, de velük is, hiszen minden igényüket teljesítették az ötcsillagos szállodától az extra színpadi hangtechnikáig.

(Erről csak annyit, hogy egy Megadeth-kaliberű zenekarnál az ötcsillagos szálloda teljesen természetes, ahogy az is, hogy a hangzást és színpadtechnikát illetően magasabbak az elvárásaik egy másodvonalas zenekarnál.) 

A zenekar több tízmillió forintba került a Rockmaratonnak, a szervezők akár peres úton is, de vissza akarják kapni a pénzüket, ami ebben az esetben nem lesz egyszerű. A szerződések általában elég szigorúan fogalmaznak a megfelelő háttér és körülmények tekintetében, és az is könnyen elképzelhető - Mustaine legendásan hisztis előéletét ismerve meg pláne - hogy a baleset miatt a zenekar fogja perelni a szervezőket. A rajongók meg ott állnak középen, nekik maradt a csalódottság, amit a Megadeth és a Rockmaraton Facebookján is kiadtak magukból. Ők hiába szeretnék, nemigen kapják vissza a jegyük árát, hiszen egy fesztiválra vettek napi- vagy hetijegyet, aminek műsorában bármikor lehet változás - ez a jegyeken rajta is van. Persze a Rockmaraton szervezői dönthetnek úgy, hogy kompenzálják őket, ennek mikéntjéről nincs infónk.

Ez egyébként zsinórban a második alkalom, hogy elmaradt egy Magyarországra tervezett Megadeth-koncert: 2014 júniusában az Aerodrome fesztiválon léptek volna fel, akkor Ellefson családját érte tragédia, és hazautazott, lemondva a turné összes, júniusi állomását. Hogy a ma estére, a szlovákiai Prešovba tervezett koncertjüket megtartják-e, azt nem tudni. 

A szervezők által "csak" lábujjtörésként emlegetett balesetről azért annyit jegyezzünk meg, hogy Axl Rose a Guns N' Roses első újjáalakuló koncertjén egy rossz lépés után szintén a lábujját törte el, aztán két hónapig begipszelt lábbal, egy székben ülve énekelt, és csak nemrég került le a lábáról a gipsz. Ezt a lehetőséget (kapsz egy széket a színpadra, barátom) Ellefsonnak is felajánlották a szervezők, de Mustaine nem kért belőle.  

UPDATE: informátoraink szerint nem pontosan úgy történtek a dolgok, ahogy azt Mustaine elmesélte. Nem közösen mentek a catering (csúnyán: kajapiarészleg) felé, hiszen a zenekar egy része már vacsorázott, miközben Ellefson még interjút adott, és egyedül esett el, mert rohangált, és megcsúszott. A backstage-ben akkor éppen csak öten tartózkodtak mindössze, kifejezetten a zenekar kérésének megfelelően. A mentőben a basszusgitáros jókedvű volt, az orvoshoz menet szeflizett a mentősökkel, visszafele pedig telefonon kért egy bárszéket a színpadra, mert mindenképpen zenélni akart. Mustaine ezt azért nem vállalta be, mert a sérülést nem szakorvos látta el, és mindenképpen szerette volna, hogy Ellefson lábát más is megnézze. Ha minden igaz, a zenekar a szlovákiai és csehországi fellépését is lemondta, és ma reggel visszarepültek az USA-ba.

Ne maradjon le semmiről!

 
 


Rovatok