Index Vakbarát Hírportál

Egymillió sört ittunk az egymillió dolláros égéshez

2016.09.17. 13:21

Rengeteg dologról szokott szólni a Sziget, vannak koncertek, lehet enni, lehet programokra járni, '56-os megemlékezéseket nézni, de egy dolog van, amiről nem szoktunk részletesen írni. Lehet inni. Rengeteget. A Szigeten könnyebb sörcsapot találni, mint igazán jó kajáldát, az árak pedig ugyan a belváros szintjét súrolják, de még mindig csábítják a külföldieket, hogy nonstop sörön éljenek egy hétig.

Na jó, de mégis mennyi alkohol fogy egy olyan rendezvényen, ahol 496 ezer, feltehetően alkoholfogyasztó ember fordul meg? Rákérdeztünk a Szigetnél, most megkaptuk az adatokat, feldolgoztuk őket. 

 

A sör nyert

Több, mint 580 000 liter fogyott az idei Szigeten, de mivel nem literben szokták a sört vásárolni a fogyasztók, mondok egy még nagyobb számot: ez azt jelenti, hogy ha csak dobozos sört vettek volna, akkor 1 160 000 doboz fogyott volna. Gyors matek, nagyjából 17 centi egy átlagos sörösdoboz, ez a mennyiség elég lenne ahhoz, hogy légvonalban kirakjuk őket sorba a Clark Ádám tértől Debrecen belvárosáig. 650 forintos árral számolva a szigetesek 754 millió forintot költöttek sörre, ami egy mázlista magyar játékfilm költségvetése.

Ez egyébként a 2015-ös magyarországi sörfogyasztásnak nagyjából az ezreléke, tavaly ugyanis összesen hatmillió hektoliter, azaz 1,2 milliárd korsó sört ittunk meg.

Az üdítő, a víz és a bor leszerepelt

Meglep az bárkit, hogy a Szigeten több sör fogyott, mint üdítő és víz összesen? Engem nem nagyon. Üdítőből és palackozott ásványvízből összesen 460 000 liter fogyott. De még ennél is meglepőbb, hogy én azt gondoltam volna, hogy a sörfogyasztás mögött alig marad el a boré. Hát a nagy francokat, csak 43 000 liter bor fogyott a Szigeten, kevesebb, mint az összes sör egytizede, igaz, ebből nagyságrendileg 215 000 pohár fröccs jön ki. Úgy néz ki, hiába szeretnénk a fröccsöt magyar fesztiválitalnak kikiáltani, sajnos annyira nem fog ez összejönni. Apropó!

Előre palackozott fröccs

A Szigeten lehetett előre palackozott fröccsöt is kapni, és amikor megtudtam, hogy 7000 liter fogyott belőle (fotók alapján nagyjából 5 decis üvegekből, tehát 14 000 palack), akkor az első kérdésem az volt, hogy előre palackozott fröccs? Mi lesz a következő, zacskós fény? Az üveges fröccsöt Magyarországon csak a Vasuta Zrt. forgalmazza, aminek azért sikerült rendesen odarakni a nyarat: a Sziget mellett voltak a Hungaroringen, a Volton, a Strand fesztiválon, és egy bangkoki világkiállítást is megjártak vele, sőt, írt róluk a Mandiner, a Lokál, és már pár CBA Príma üzletben is lehet kapni ezeket. Konzekvenciát nem vonok le az előző mondatból.

Pálinka

És végül: 3200 liter, igen, liter pálinka fogyott összesen a Szigeten, ami ha jól számolok, összesen 64 000 felest jelent, tehát csak minden 18. sör mellé csúszott le esetleg egy feles is.

Egészségére mindenkinek!

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok