Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a nyomtatott New Musical Express

2018.03.07. 16:33


Az NME néven is ismert zeneipari szaklap 66 év, és kb 3432 szám után húzza le a rolót, de csak a nyomtatott kiadást tekintve, online továbbra is működni fognak. Az 1952-ben alapított lap az első olyan brit kiadvány volt, amiben kislemez-slágerlistát közöltek. A hetvenes évekre a legnagyobb példányszámban eladott brit zenei lapnak számított.

1996-ban indult az nme.com, és lett belőle a világ legolvasottabb független zenei lapja a maga hétmillió olvasójával, bár ezt a számot a Wikipedia szerint nem ártana leigazoltatni valakivel. A nyomtatott sajtó egyre csökkenő példányszámai az NME-nek sem tettek jót, 2014-re 15 830 példányban nyomták már csak (korábban, a Beatlemania idején 306 881 is volt).

2015-ben megpróbálkoztak az ingyenes formátummal, februárban 307 217 példányban jelentek meg, de ezzel sem sikerült megmenteni a lapot, és 2018 márciusa után már csak online kiadása lesz. A kiadó ígérete szerint időszakos, tematikus kiadványok továbbra is lesznek, mert valamiért a zenészek meg vannak veszve a színes magazinokban való megjelenésért.

A kiadó Time Inc. hamarosan leül a 23 fős stábbal, hogy megbeszéljék a hogyan továbbot, hiszen az online lap működtetéséhez elég egy kisebb szerkesztőség is. Az anyacéget, ami a Marie Claire és a Country Life lapokat is kiadja, egy hete adták el 130 millió fontért az Epiris magántőke-alapnak, a portfólió átalakítása így nem volt túl meglepő.

A nyomtatott lapok piacának bezuhanására mi sem jellemzőbb, mint a Condé Nast októberi húzása, amikor az Egyesült Királyságban 10. legnagyobb példányszámban fogyó Glamour havi, nyomtatott kiadását szüntették meg.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok