Index Vakbarát Hírportál

Szkinhedekkel zenélők kapnak NKA-pénzt erdélyi koncertre

DBELO20130501037
2019.03.04. 07:26

Meglehetősen érdekes esemény cirkulál napok óta a Facebookon. A Nemzeti Dal Ünnepe nevű rendezvényt március 16-án tartják meg az erdélyi Székelyudvarhelyen, méghozzá a Csíki Sör mellett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával.

A fesztiválon fellép többek között a csak Romerként feltüntetett Romantikus Erőszak is, egy olyan szkinhedzenekar, amely az utóbbi években igyekezett átpozicionálni magát nemzeti rock együttessé. Az esemény főszervezője az a Gőbl Gábor, aki a Moby Dick basszusgitárosaként maga is színpadra áll, de ezen kívül a Jobbikból kivált Mi Hazánk nevű alakulat soproni szervezetének is az elnöke, és nemrég lett az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának miniszteri hatáskörben kinevezett, vagyis Kásler Miklós által delegált  tagja.

Közben van olyan zenekar, aki inkább bevállalna egy félmilliós szerződésszegést is, csak ne kelljen a Romantikus Erőszakkal együtt fellépniük, az NKA-ban pedig felbukkantak a szervezeten belüli kultúrharc első jelei.

A székelyudvarhelyi esemény híre először különböző metálzenei csoportokban kezdett el terjedni, ahol legtöbben azt kifogásolták, hogy mit keres az itthon a többség számára az Eurovízióról ismert AWS zenekar a fellépők között. De az is különös, hogy ők együtt lépnek fel azzal a Romantikus Erőszakkal, akik legutóbb azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy "Hangtámadás a normalitás védelmében" címmel adtak koncertet a melegfelvonulásra időzítve, és ezt a Hammerworld zenei magazin Facebook-oldalán egy olyan plakáttal reklámozták, amelyen egy férfi éppen a korábbi Eurovízió-nyertes Conchita Wurst haját vágja ollóval és nullás géppel. A Hammerworld egyébként később törölte a posztot, és elnézést kért az esemény reklámozásáért.

Az eseményt Sziva Balázzsal, a Romantikus Erőszak frontemberével reklámozza a plakát, de a fellépők között említik még a saját bevallása szerint is náci Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg vezetőjét is. Ezen a tavalyi plakáton ugyan Romantikus Erőszakként hivatkoznak a zenekarra, de az említett székelyudvarhelyi buli plakátján már szimplán csak Romerként vannak feltüntetve, ami - mint a későbbiekben kiderült -  komoly zavart keltett a történet szereplőiben.

A Romantikus Erőszak az egyik legismertebb és talán legnépszerűbb magyar szkinhedzenekar, amely egy ideje elkezdte átpozicionálni magát - régi magyar rock- és metálzenekarok tucatjaihoz hasonlóan - a manapság elég divatos nemzeti rock irányába, és sokszor már csak Romerként futnak a műfajon kívüli embereknek is ismerősen csengő Romantikus Erőszak elnevezés helyett. A Romantikus Erőszak és frontembere, Sziva Balázs az egyik kulcsfigurája a Dübörög a nemzeti rock című dokumentumfilmnek is. (A szkinhedmozgalom eredetével és magyarországi megjelenési formáival részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben.)

Náciként jár, náciként beszél, náciként gondolkozik, mégsem náci. Mi az?

A székelyudvarhelyi esemény kapcsán felvetődik a kérdés, hogy hogy miért támogat a Nemzeti Kulturális Alap egy olyan március 15-i ünnepi rendezvényt, amelyen fellép az ország egyik legismertebb szkinhedzenekara. Ezzel kapcsolatban érdemes körbejárni, hogy Sziva Balázs és zenekara most akkor náci, vagy szkinhed, vagy mindkettő, esetleg egyik sem, mert ez hosszú évek óta állandó vita tárgya. A Romantikus Erőszak és Sziva magáról soha nem vallotta azt, hogy nácik lennének. Ezzel szemben:

  1. Mindig skinhead című számuk videóklipjének elején a zenekar logója alatti dalcím mellett két vaskereszt is látható. Ez egy bonyolult történetű kitüntetés, amit horogkeresztes változatban adományozott a Harmadik Birodalom, de előtte is hosszú ideig használatban volt. A szkinhedzenekaroknál a második világháborús nosztalgiák miatt lett annyira közkedvelt. A vaskereszt később visszaköszön több helyen is klipben.
  2. Ezután a kép átvált egy fehér fűzős bakancsra. Nagyon régi trend a különböző szubkultúrákban, hogy a cipőfűző színével utalnak az egyén az ideológiai hovatartozására, a fehér fűző pedig ebben a világban a fehér fajvédelem és a rasszizmus jele.
  3. Sziva a ferencvárosi Aryan Greens (magyarul árja zöldek) nevű ultracsoport egyik alapítója, akik magukat úgy jellemezték 2011-ben, hogy a szervezet "egy erősen jobbra tolódó politikai nézetet /Kárpát - Medence és népének védelme/, és a Ferencváros iránti elkötelezettséget hirdeti", illetve a Prohászka Ottokár-féle gondolkodásmódot akarják továbbadni, bár az ebből nem derül ki, hogy a székesfehérvári püspök sokrétű munkásságából a markáns antiszemitizmusra gondoltak-e.
  4. Egy 2014-es interjúban azt nyilatkozza Sziva, hogy inkább nevezzék rasszista, kirekesztő és szélsőséges eszméket népszerűsítő együttesek krémjébe tartozónak, mint hogy demokratának vagy liberálisnak kiáltsák őt ki.
  5. Ugyanebben az interjúban van egy ilyen mondata is: "A sovinizmus ugye, egy nép felsőbbrendűségét hirdető nézet. A zsidóságnál nagyobb sovinisztákat jelenleg nem tudnék mondani a világon. Mi nem vagyunk soviniszták, csak nekünk a magyar vér hullása fáj jobban."
  6. Még mindig ebben az interjúban tesz egy faji megállapítást is az ideális Ferencváros-játékosokról: "Én személy szerint azt tartanám helyesnek, ha légiósként is csak a történelmi Magyarország területén született, fehér focisták rúghatnák a labdát zöld-fehérben."
  7. A Romantikus Erőszak első lemeze Magyar história X címmel jelent meg, az elnevezést pedig az amerikai neonácik történetét feldolgozó Amerikai história X című film ihlette.
  8. Sziva 2010-ben kiadott egy emléklemezt a Skrewdriver nevű fehér felsőbbrendűséget propagáló angol zenekar tiszteletére.

Ezek alapján mindenki inkább döntse el maga, hogy Sziva Balázs és a Romantikus Erőszak szkinhed, rasszista, antiszemita, náci vagy szimplán csak nemzeti, patrióta produkció.

Kultúrharc az NKA-ban

Természetesen megkerestük az NKA-t is az eseménnyel kapcsolatban, azonban az első emailjeinkre végül nem ők, hanem az EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya reagált:

Az NKA Igazgatósága az elmúlt években több tízezer támogatási szerződést kötött, ugyanakkor az NKA nem alkalmaz cenzúrát, nem kéri be az összes fellépő adatait, célokat támogat. Úgy tűnik, hogy az Index kettős mércéjében egy zenekar fennakad, de hazai parlamenti képviselők antiszemita és rasszista megjegyzéseinek már nem tulajdonítanak jelentőséget.

A rendezvény megvalósítására az NKA Bizottsága és a Könnyűzene Kollégiuma 2018. december 17-i döntésével 3 millió forint támogatást ítélt meg. Gőbl Gábor, a fesztivál szervezője a döntés  időpontjában (2018. december 17-én) semmilyen tisztséget az NKA-ban nem töltött be, a döntéshozatalban nem vett részt.

Az EMMI személyeskedő, antiszemitázó, a Fidesz legújabb politikai retorikájába tökéletesen beleillő válasza azért is parádés, mert

miközben bármiféle bizonyíték nélkül azzal vádolja az Indexet, hogy szemet huny egyes politikusok antiszemita és rasszista kijelentései felett, gyakorlatilag elismeri, hogy a magyar állam egy fehér felsőbbrendűséget hirdető, rasszista szkinhedzenekar erdélyi koncertjét támogatja 3 millió forinttal.

A Romantikus Erőszak támogatásának ügye arra is rávilágít, hogy a tavaly nyáron elindított kultúrharc elérte az NKA-t, ahol egymásnak feszülni látszanak a radikális jobbos ideológia követői és a mérsékeltebb, szakmai alapú döntéshozatalhoz szokott kollégiumi tagok. Úgy tudjuk, hogy Gőbl Gábor kinevezése a Kulturális Fesztiválok Kollégiumába az NKA-n belül is komoly megrökönyödést keltett.

Az új kollégiumi tag érdekes figurája a magyar zenei-, sport- és politikai életnek. Sokáig a soproni Jobbik elnöke volt, azonban nem sokkal a tavalyi választások után kilépett a pártból, majd csatlakozott a Toroczkai László-féle Mi Hazánk mozgalomhoz. Döntését azzal indokolta - a szintén kilépő Dr. Bendes Zoltánnal együtt -, hogy "a Jobbik utolsó másfél évben vitt politikája messzire került tagok meggyőződésétől".

A politika mellett foglalkozott filmezéssel, 2011-ben például mi is írtunk róla, amikor a pálos rendről forgatott dokumentumfilmet, hogy aztán a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke a rend küldetésének és történetének súlyos elferdítésével vádolja a készítőket. De Gőbl dolgozott kosárlabda- és focicsapatnál is ügyvezetőként, a Soproni FAC 1900 futballklub elnöke lett, és turulavatós koncertet szervezett a Dunaszerdahely-Slovan Bratislava mérkőzés elé.

Egy 2017-es interjúból az is kiderül, hogy a Fideszhez is erősen kritikusan állt, két évvel ezelőtt a Habony-média támadásaira panaszkodott, majd a Fidesz túlóratörvényét kritizálta nemrég Facebookon, bár meglehetősen óvatosan, illetve a saját oldalán reklámozta az idei Kitörés emléktúrát, ami minden évben népszerű program a magyar és a német neonácik körében.

A nyilvános bizottsági határozatokból kiderül, hogy Gőbl nem a szokványos nyílt pályázati rendszeren keresztül pályázott "A Haza minden előtt koncert megvalósítására Székelyudvarhelyen" 2018 december közepén, hanem a támogatást egy olyan pénzalapból ítélték meg, amelyet az Artisjus által átutalt, üres adathordozókból származó jogdíjból történő befizetések 46/2018. (VI.12.) határozattal elhatárolt tartalék keretének felosztása alapján hoznak létre.

Magyarra fordítva ennek annyi a lényege, hogy az NKA az Artisjustól érkező pénzekből elkülönít valamennyit olyan speciális pályázatokra, amelyekhez a támogatási javaslat felülről, tehát a Nemzeti Kulturális Alap elnökétől, Kásler Miklós erőforrás-minisztertől érkezik, nem pedig a különböző nyílt, szakkollégiumi pályázatokon keresztül. Ettől függetlenül az ilyen pályázatokat is jóváhagyja valamelyik kollégium, ebben az esetben az NKA Könnyűzene Kollégiumának vezetése szavazta meg, hogy Gőbl Gábor 3 millió forintot kapjon a székelyudvarhelyi fesztiválra, amely végül a Nemzeti Dal Ünnep nevet kapta. És két héttel később a pályázót miniszteri kinevezéssel betették a Kulturális Fesztiválok Kollégiumába kurátornak.

Romantikus, erőszakmentes övezet

Két nagyon fontos kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy mehetett keresztül az állami kultúratámogatási rendszeren egy szkinhedzenekar fellépésének finanszírozása.

  1. Gőbl Gábor pályázatában szerepelt, hogy a Romantikus Erőszak is fellép Erdélyben, vagy ez csak később derült ki, a pályázat elbírálása után?
  2. Az NKA Könnyűzene Kollégiuma, amely elbírálta a pályázatot, tudta, hogy 3 millió forintot adnak a Romantikus Erőszak koncertjére is, vagy erről csak utólag értesültek?

Lőrinczy György, az NKA alelnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a miniszteri, illetve bizottsági javaslatkor a fesztivál részletes programja vagy egyéb fellépői előttük nem voltak ismertek.

Megkerestük Gőbl Gábort és Dósa Richárdot, ismertebb nevén Ricsi Pít, az Animal Cannibals együttes és a Könnyűzenei Kollégium tagját is. Az ő válaszaikból az derül ki, hogy a Romantikus Erőszak részvételét a programban egyáltalán nem próbálták eltitkolni. Dósától pontokba szedve kaptunk válaszokat, amelyeket változtatás nélkül közlünk:

  • "tavaly év végén az NKA Bizottsága és a Könnyűzene Kollégiuma közös döntéseként Gőbl Gábor 3 millió forint támogatást kapott a Nemzeti ROCK ünnep megrendezésére Székelyföldön.
  • az eseményen a fő fellépő a Moby Dick zenekar. Rajtuk kívül két másik fellépő is szerepelt a pályázat költségvetésében, egyikük a Romer zenekar.
  • nem volt rá elegendő időnk, hogy a fő zenekaron kívüli fellépőket is tüzetesen megvizsgáljuk (pedig ezt normál esetben mindig megtesszük).
  • jómagam nem voltam tisztában azzal, hogy a Romer és a Romantikus Erőszak ugyanaz a zenekar.
  • a Könnyűzene Kollégiuma elítéli a rasszizmus minden formáját.
  • az NKA működését szigorú törvények, jogszabályok és rendeletek szabályozzák, így (a legsúlyosabb esetben) módunkban áll a támogatás utólagos visszavonására, amennyiben a pályázó megsérti a vonatkozó jogszabályokat.
  • legjobb tudomásom szerint, még nem történt meg a támogatás kiutalása."

Természetesen Gőbl Gáborral is felvettük a kapcsolatot, és rákérdeztünk pár dologra, válaszait ugyancsak szó szerinti formában közöljük (csak az Index kérdéseit írtuk át tegeződőből magázóba):

A Könnyűzene Kollégiumához beadott "A Moby Dick zenekar Haza minden előtt koncert megvalósítására Székelyudvarhelyen" nevű pályázatban szerepelt-e eredetileg, hogy az eseményen fellép a Romer, vagyis a Romantikus Erőszak?

A beadott pályázatomban a Moby Dick, Romer, Trainsylvánium zenekarok szerepeltek. A későbbiekben a Historica, az AWS a Rockfanatic együttesekkel bővült a Nemzeti Dal Ünnep Fesztivál színpadra lépői.    

Nem tartja-e összeférhetetlenségnek, hogy ugyan a pályázat beadása és elbírálása után, de miniszteri kinevezéssel az NKA kötelékébe került a Kulturális Fesztiválok Kollégiumában?

Nem tartom összeférhetetlennek, hiszen a pályázatom benyújtásakor, és annak elbírálása idején még fel sem merült az, hogy az EMMI-től felkérést kapok az NKA Zenei Fesztiválok Kollégiumába!

Ön szerint szükséges államilag támogatni egy közismerten szkinhed, többször is rasszista megnyilvánulásokról elhíresülő előadót, mint Sziva Balázst és zenekart, mint a Romantikus Erőszak?

Először is: Szíva Balázs dalszerző, énekes előadóművész és zenekara a Romer, megkérdőjelezhetetlenül a legsikeresebb három nemzeti rock együttes közt szerepel immár több mint egy évtizede.

Másodszor:  Fennállásának 25. esztendejébe ért zenekart a szélsőségesen liberális körökhöz tartozók kiáltják ki „szélsőségesnek”, „extrémistának” „homofóbnak” meg hasonlóknak! Azt, hogy a szkinhed szubkultúrában gyökerezik a csapat múltja senki nem tagadja, de ez a rajongókat egy cseppet zavarja! Ha a politikusok, közszereplők véleményének változását elfogadja a liberális közeg, akkor ez elvárható szerintem  a művészekre is…  Szíva Balázsék által az elmúlt bő évtizedben alkotott dalok fényesen igazolják, hogy az együttes pályafutása jó irányban halad és hiszen népszerűségük folyamatosan emelkedik! Harmadrészt: szerintem szükséges lenne támogatnia az államnak a nemzeti rock műfajban minőséget alkotni képes előadókat, így a Romert is! De sajnos erre nagyon kevés példát találunk. A műfaj több százezer hallgatója, - mint polgár – minden bizonnyal tekintélyes adót fizet az államkasszába! Ők is hasznos tagjai a társadalomnak! Ehhez képest a Kárpátia, a Romer, a Hungarica, Nemzeti Hang, Transilmánia, Palmetta együttesek dalait a közszolgálati Petőfi Rádió soha, semmikor nem játssza le! Koncertjeik, és azok a fesztiválok, melyeken ezek a zenekarok fellépnek, szinte soha nem kapnak állami támogatást. Én ezt súlyos diszkriminációnak, egyben elfogadhatatlan gyakorlatnak tartom!   

Mennyire egyezik ön szerint az NKA és a kormány ideológiája és üzenete a Romantikus Erőszak zenéjével, közösségével és dalszövegeivel?

Nem hiszem, hogy az NKA-nak „ideológiája” lenne. Nem gondolom, hogy szükségszerű lenne, bármilyen „ideológiát” gyártani a Nemzeti Kulturális Alapnak.  A kormányra vonatkozó abszurd felvetést, nem kommentálom, nem az én dolgom! Az én elvem egyébként az, hogy virágozzék minden virág…  Ez a természetben pontosan így történik. Helyesnek tartanám ha a magyar kultúrában is így történne!

A kirekesztés soha sem lehet jó terápia!

Továbbra is tervezik megtartani a székelyudvarhelyi eseményt? Ha igen, csak NKA-s támogatással vagy anélkül is?

Ezt a kérdést nem is értem! Miért ne tartanánk meg a Nemzeti Dal Ünnep Fesztivált? Történt valami rendkívüli? Pályafutásom során több közel 50 rockzenei eseményt szervezetem a Magyarországtól elszakított területeken. Ez idáig a 48 rendezvényből 3 esetben, mindösszesen 300.000 Ft összegű állami támogatással hoztam létre produkciókat. Most szégyenkeznem kellene, mert 3 millió Ft értékben költségvetési forráshoz jutott egy reményeim szerint hagyományteremtő magyar zenei fesztivál a Székelyföld szívében?  Önnek ez problémát jelent?

Elkérhetem a Moby Dick zenekar Haza minden előtt koncert megvalósítására Székelyudvarhelyen című pályázati anyag dokumentációját?

Nem értem mi lenne ezzel a célja és azt sem, hogy mindehhez mi köze lenne az Indexnek! Olvasójuk vagyok. Soha sem láttam még cikket arról, hogy  mondjuk a Zsidó Nyári Fesztivál állami támogatásának pályázati anyagát bemutatták volna az olvasóiknak! Vagy arra gondol, hogy az index.hu talán segíteni óhajtana a fesztiválunk reklámozásában? Vagy a megtorpedózásában érdekelt? Volt már rá példa, hogy ez sikerült egyeseknek… Egy Romer, Hungarica koncertemet a szlovák nemzetbiztonsági hivatal, egy kolozsvári sportcsarnokos  Moby Dick koncertet pedig az „extrémista” Gheorge Funár polgármester tiltotta be, természetesen mindkét esetben jogtalanul és törvénytelenül, nem kevés anyagi kárt okozva a zenekaroknak és a szervezőnek!

Nem mindenki akar szkinhedekkel közösködni

Az erdélyi esemény fellépői között kakukktojásként hat az AWS zenekar, amely tavaly robbant be igazán a magyar könnyűzenei köztudatba azzal, hogy modern metálzenekarként megnyerték A Dalt, és ezzel ők indulhattak a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon. A zenekar interjúi alapján róluk eddig nem igazán látszott elképzelhetőnek, hogy szélsőjobboldali ideológiát követnének.

Éppen ezért megkérdeztük az AWS zenekartól is, hogy belefér-e a világképükbe egy ilyen közös fellépés a Romerrel. Mint kiderült, egyáltalán nem fér bele, és éppen azon dolgoznak, hogy az érvényes szerződésük ellenére ne kelljen részt venniük a Nemzeti Dal Ünnepen.

"Szeretnénk többször fellépni Erdélyben, és erősíteni az ottani közönségünket, ezért fogadtuk el a Moby Dick felkérését korábban" – nyilatkozta nekünk Marosi Nikolett, az AWS menedzsere, aki bevallotta, hogy amikor aláírták a szerződést, látta a Romer nevét a fellépők között, de nincs képben a magyar szkinhedzenekarokkal, ezért nem tudta, hogy a Romer valójában a Romantikus Erőszakot jelenti, akiket viszont így már ismer.

Ahogy ez kiderült, azonnal elkezdtünk kommunikálni a szervezőkkel, hogy nem szeretnénk részt venni az eseményen, mert az AWS sosem értett egyet semmilyen szélsőséges, kirekesztő, diszkriminatív  ideológiával. A zenekar számára mindig is fontos volt, hogy politikailag függetlenül tudja közvetíteni üzeneteit a közönségük felé”

- mondta Marosi. A lemondást azonban nehezíti, hogy élő szerződésük van az eseményre, amit nem lehet csak úgy felbontani.

(Borítókép: Sziva Balázs (b), Bese Botond (k) és Kovács Richárd (j) a Romantikus erőszak együttes koncertjén a Jobbik központi majálisán a budapesti Hajógyári szigeten 2013. május 1-jén. Fotó: Beliczay László / MTI)



Rovatok