Index Vakbarát Hírportál

Fizet a Deezer a több tízmillió magyar stream után

2019.05.23. 14:00

Megegyezéssel zárult az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület) és a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató több mint fél évtizede indított próbapere. Az egyezséget a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével jóváhagyta, írja az MTI. A megállapodással lehetővé válik, hogy az érintett előadók még az idén hozzájussanak elmaradt jogdíjaikhoz. A Deezer egy összegben fizeti meg a 2012 októbere és 2018 áprilisa között Magyarországon letöltött több tízmillió stream után járó jogdíjat. Az egyezség kiterjed a 2019. december 31-ig tartó időszakra is - közölte az EJI.

Az egyezség szerint a Deezer garanciát vállal az előadói díjak kifizetéséért a nem magyar székhelyű kiadókkal kötött szerződései alapján is.

A megállapodást üdvözölte a Zenészek Nemzetközi Szövetsége (FIM) és az Európai Előadóművészi Szervezetek Szövetsége (AEPO) is. A FIM és az AEPO tagja a több mint félmillió előadó által támogatott Fair Internet elnevezésű európai előadóművészi együttműködésnek, amelynek célja, hogy elősegítse az előadók méltányos díjazását felvételeik internetes felhasználása után.

"A magyar EJI világszerte az első előadói jogkezelő szervezet, amely a jogdíjfizetés kikényszerítése mellett megállapodásban kötötte ki, hogy a nemzetközi streaming szolgáltató csak az engedélyével használhatja az előadók felvételeit" - közölte az EJI. A jogvédő iroda felajánlja a többi internetes cégnek is a zenei szolgáltatással kapcsolatos jogdíjvita békés rendezését, annak sikertelensége esetén pedig megindítja a peres eljárást a Spotify, az Apple Music és mások ellen.

A mostani megállapodásra azután került sor, hogy a fővárosi törvényszék 2018 februárjában jogerősen kimondta, a Deezer megsértette az előadóművészek jogát, az EJI engedélye nélkül kezdte meg szolgáltatását, a felhasználás után adatszolgáltatást nem teljesített, illetve a díjszabás szerinti jogdíjat nem fizette meg. A testület egyúttal kötelezte a szolgáltatót, hogy adja át az előfizetők számát, az elért nettó bevételt, az adott hónapban elérhetővé tett repertoár mértékét, a hozzáférhetővé tett hangfelvételek adatait. A Deezer most eleget tesz az ítélet minden pontjának.

Az EJI az adminisztráció lezárását követően azonnal megkezdi a kifizetést a jogosultaknak. 

Ne maradjon le semmiről!Rovatok