Index Vakbarát Hírportál

Kiengedte a török rendőrség a szír lakodalmas legendát

2021.11.21. 18:35

A Törökországban élő legendás szír énekest, Omar Souleymant terrorista propaganda vádjával vették őrizetbe a török hatóságok, kihallgatták, majd november 19-én este szabadon engedték, közölte Souleyman ügyvédje az AFP-vel.

A török rendőrség a betiltott Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) való állítólagos kapcsolataira hivatkozva tartoztatták le Souleymant szerdán a szír határhoz közel fekvő Şanlıurfa városban, ahol a világhírű lakodalmas zenész a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta él és egy pékséget vezet. Souleyman tagadja az összes olyan vádat, miszerint bármilyen milicista csoporthoz tartozna, közölte ügyvédjén és menedzsmentjén keresztül.

Az elmúlt években a Kurdisztáni Munkáspárt felkelői több támadást intéztek a török kormány ellen, például autóba rejtett pokolgépeket használva. Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon az ötven éve alakult PKK-t, a szervezet felépítése és a kurd önrendelkezésért folytatott harcban betöltött szerepe is bonyolult.  A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, de főhadiszállása az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van.

Omar Souleyman egyszerű lakodalmas zenészként kezdte karrierjét Szíriában, majd az internet és a Sublime Frequencies-zel megkötött lemezszerződés segítségével világhírűvé vált. A szíriai polgárháború kitörésének évében, 2011-ben már a Glastonbury-n lépett fel. 2013-ban a Four Tet Kieran Hebdenjének produceri munkájával jelent meg Souleyman első nyugatra szánt albuma, a Wenu Wenu, majd 2015-ben a Bahdeni Nami.

Legutóbbi albuma, a Shlon 2019-ben jelent meg, ez már Diplo Mad Decent kiadója alatt. Omar Souleyman 2015-ben és 2018-ban adott koncertet Magyarországon, a 2018-as koncert előtt interjút is adott az Indexnek, ezt ide kattintva elolvashatja.



Rovatok