Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Mark Lanegan

2022.02.23. 06:39

57 éves korában elhunyt a Screaming Trees és a Queens of the Stone Age egykori tagja. 

Mark William Lanegan halálhíréről saját Twitter-oldalán tájékoztatták a nyilvánosságot. 

A Twitter-bejegyzésből kiderül, hogy a grunge-ikon Lanegan kedd reggel az írországi Killarney-ben lévő otthonában hunyt el. A sokak által szeretett 57 éves énekes-dalszerzőt felesége, Shelley gyászolja. Halálának körülményeiről egyelőre nincsenek információk, a család kéri, hogy ebben a nehéz időszakban tartsák tiszteletben a privát szférájukat.

Az amerikai énekes Washington állam keleti részén született és nőtt fel, túlélte a Coviddal vívott csatáját, ami miatt 2021-ben hónapokig kómában volt. Devil in a Coma című memoárjában, amely tavaly decemberben jelent meg, részletezi halálközeli élményét, beleértve a Covid okozta megpróbáltatásokat és a hosszú és fájdalmas kórházi tartózkodást, amit visszatérő hallucinációk jellemeztek – írja a Guardian.

Minden egyes lélegzetvételi kísérlet egy harc volt, bármennyire is próbáltam természetesen venni. Bár nem akartam kórházba menni, a feleségem a hátam mögött mentőt hívott és kitoltak az udvaromból. Az intenzív osztályon kötöttem ki, nem voltam képes beszívni az oxigént, a koronavírus valamely egzotikus törzsével diagnosztizáltak, amire természetesen nem volt gyógymód. Mesterséges kómába helyeztek, de semmire nem emlékszem. 

– idézte a szerzőt a nypostAz énekes vallomása szerint többek között bizarr álmokat, furcsa víziókat és visszatérő hallucinációkat tapasztalt, amelyek mind a halálközeli élmény jellemzői.

Mark Lanegan annak idején Kurt Cobain, a grunge műfaj legfontosabb figurájának közeli barátja volt. 1985-ben alapította a Screaming Trees zenekart a gitáros Gary Lee Connerrel, a basszusgitáros Van Connerrel és a dobos Mark Pickerellel. A grunge műfaj egyik alapzenekaraként működtek, első lemezük 1986-ban jelent meg, a legnépszerűbb albumuk pedig az 1992-es Sweet Oblivion című korong volt, amelyből több százezer példány kelt el. 2000-ig összesen hét nagylemezt adtak ki.

Miután feloszlott a zenekar, Lanegan négy évig a Queens of the Stone Age egyik énekese és billentyűse volt. 1990 és 2020 között 12 szólóalbumot is megjelentetett, melyek közül az utolsó a Covid-fertőzése előtt jött ki, Straight Songs of Sorrow címmel. Számos együttműködése volt, ilyen a Greg Dullival indított The Gutter Twins, de dolgozott például a Mad Season zenekarral is. Utolsó munkáinak egyike a Manic Street Preachers együttessel volt, amelynek a 2021-es The Ultra Vivid Lament című albumán működött közre – írja az NME

Az énekesről az is köztudott, hogy az 1990-es és a 2000-es években nyíltan felvállalta, hogy drogfüggőséggel és alkoholizmussal küzd. 1996-ban és 2007-ben rehabilitáción is volt. A függőségét végül sikerült leküzdenie, a halálát megelőző évtizedben tiszta volt – írja a nypost. Lanegan többször járt hazánkban is, utoljára 2019 novemberében. 

 

Rovatok