Index Vakbarát Hírportál

Ez a dal egyenesen a börtönbe juttat

2023.11.03. 09:03

Szebényi Dániel dala, a Vigasztaló, nem ismeretlen a közönség előtt. A DAL 2023 televíziós versenyén Dani már – nem versenydalként – elénekelte. Amiért most mindez újból a figyelem középpontjába kerül:

elkészült hozzá a klip is.

Nem is akármilyen. Olyan, amely szépen halad, szinte folyik, pontosabban csordogál. A történetet egyetlen nézőpontból ismerjük meg, s ha nem volna animáció, Lehel Olivér rendezésében vágás nélkülinek mondanánk. Merthogy így is az.

A helyszín egy börtön, vagy nem az, csak ahhoz hasonlatos, és az sem biztos, ebben a sztoriban az a fogoly, a rab, akiről elsőre azt gondolnánk. Még az is lehet, mi, akik nézzük és hallgatjuk a Vigasztalót, mi élünk rácsok mögött – vagy között. 

Egy szál zongorára, majd…

A Vigasztalót Szebényi Dániel Szepesi Mátyással közösen írta, az eredeti elképzelés szerint egy szál zongora-énekre. Lehet, ebben az is szerepet játszott, hogy éppen december volt, késő éjszaka, és a lélek ilyenkor többnyire elcsendesül.

Majd, ahogyan ezt Daniék írják, miután megszületett ez a zongorás változat, összeült a banda, hogy megnézze, hogyan is szól ez. Csak miután elkezdték játszani, az eredeti verziót, csak azzal, ahogyan hozzányúltak a zenei anyaghoz, egy egészen varázslatos világba repítették. A végső verziót a Gudics ikrek (Marcell és Martin) és Lugosi Dani által alkotott ritmus- (és gitár-) szekció mellett Gotthárd Misi szólója teszi teljessé. Szebényi Dani erről így fogalmaz:

Azt gondolom, hogy a legőszintébb ajándék, amit az ember adhat, az az önzetlen szeretet és a bizalom, a dal is (bár kimondva nem) ezt a témát járja körbe, és keresi az értelmét, vagy éppen azt, hogy milyen az, amikor valamiért nincs.

Aki a dalt élőben is szeretné meghallgatni, Szebényi Dániel 2023. november 17-i koncertjén, az Instant-Fogas Komplexum színpada előtt megteheti.



Rovatok