Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Adele és Jennifer Lawrence belevetette magát a New York-i éjszakába, méghozzá a legendás Greenwich Village környékére, ami hagyományosan a melegbárjairól ismert (innen ered például a Village People neve is). 

  A két celeb bohóckodott egy sort, sőt még egy ivóversenyt is rendeztek, amit Adele csúfosan elbukott. Az énekesnő rosszul viselte a vereséget, viccesen megjegyezte, hogy Jennifer Lawrence-nek nem is lenne helye a bárban, hiszen el van jegyezve. 

 • Ma 18 órakor a világbajnoki ezüstérmes horvát válogatottal játszik Magyarország, és a belvárosban a horvát szurkolók már nagyban spanolják magukat a mérkőzésre. 

  Ahogy a videón is látni, nem aprózzák el a dolgot, az egyikük tangóharmonikán kíséri az éneklő csapatot. Van is okuk a dalolászásra, ugyanis a horvátok a mérkőzés abszolút esélyesei, de azért reméljük estére mégis beléjük fagy a dal. 

 • Nem is tudom mikor találtam az első bot-oldalt Facebookon (olyan oldalt, ahol nem ember, hanem számítógép generálta tartalom kerül felöltésre), de azóta kisebb szubkultúrája lett az algoritmusok által kreált abszurd és meglepő képeknek, szövegeknek. 

  Volt már pár igen erős, például a Bábel-bot, ami véletlenszerű karakterláncokat generált, és egyszer még öntudatra is ébredt, hát illetve kiírta, hogy "I am", de a műfaj igazi királya az elmúlt pár hónapban futott be: a WorldWarBot 2020.

  A WorldWarBot nem csinál mást, csak egy világtérképen véletlenszerűen "háborút" generál két terület között, valójában találomra kiírja, hogy X ország elfoglalta Y országot, valamint frissíti a térképet.

  September 2057, Paraguay conquered Guatemala territory previously occupied by United States of America.

  – egy példa, "2057. szeptember, Paraguay elfoglalta Guatemalát, amit korábban az Egyesült Államok birtokolt."

  Nehéz megmondani mi teszi ennyire népszerűvé a 100 ezer követő fölött járó oldalt, de az biztos közrejátszik, hogy az algoritmus nagyon bugyuta, nem veszi figyelembe az országok valós haderejét, így történhetnek olyanok abszurd helyzetek, hogy a Déli-sark (amit a program szuverén államnak értelmez) elfoglalja az Orosz Konföderációt. 

  Minden egyes körrel eltelik egy hónap, így a virtuális világháború már 2057-nél tart, sajnos Magyarországot még a 30-as években lerohanta Lengyelország, így már soha nem leszünk világhatalom – legalábbis Facebookon nem.

  Jelenleg így állnak az országok elfoglalt területek szerint:

  •  Paraguay: 27
  • Lesotho: 25
  • Szíria: 24
  • Svédország: 18
  • Déli-sark: 16
  • Új-Kaledónia: 7
  • Lengyelország: 7
  • Észak-Korea: 7
  • Algéria: 6
  • Nyugat-Szahara: 6

  Érdemes megnézni a legnépszerűbb kommenteket is, például az Déli-sark menetelő pingvin hadosztályairól elég erős kontent szokott lenni.

 • Szokatlan marketingfogással állt elő a svájci Beyeler Alapítvány. Úgy harangozzák be a fiatal Picassóról szóló, a kék és rózsaszín korszakból való (1901-1906) festményeket bemutató, áprilisban nyíló kiállítást, hogy egy napra ingyen kölcsönadják egy szerencsés nyertesnek az egyik festményt, az 1939-es Buste de femme au chapeau (Dora) című képet. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint jelentkezni egy online felületen április 1-ig, és minél részletesebben elmondani, mégis mit kezdenénk a képpel azon a napon, amikor nálunk lenne. A legjobb ötletet egy nyilvános szavazáson választják ki, aztán április 16-án egyikük számára eljön a nagy nap.

  A dolog egyetlen szépséghibája, hogy mindehhez svájci lakosnak kell lenni, de biztos akadnak Index-olvasók Svájcban is, nekik ezúton is üzenjük, hogy

  hajrá!

Rovatok