Arról volt már szó, hogy minek is az éve 2016?
Lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett az ENSZ, hogy felhívja a figyelmet a hüvelyesek táplálkozási előnyeire, fenntartható termesztésére.
írja a Föld Napja Alapítvány az ENSZ 68. közgyűlési döntését méltatva. És tényleg,
- nitrogénmegkötő gyökérzetükkel a hüvelyesek növelik a talaj termékenységét,
- hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot
- tele vannak egészséges dolgokkal: rosttal, cinkkel, B-vitaminokkal, vassal és fehérjével (oké, fehérjével mondjuk a bélszín is, de a legolcsóbb fehérjeforrásnak számítanak)
- kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem.
Ez utóbbi azért is fontos, mivel a Föld mezőgazdasági területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és a gabonatermés egyharmada is a haszonállatok táplálásárára megy el.
(via MTI)