Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Johnson és neje, Lauren Hashian 2007 óta vannak együtt, van már két közös gyerekük, de nem házasodtak össze. Eddig! Johnson maga posztolta a hírt Instagramra hétfőn.

 • Mármint a paradicsomdobálást. Megirigyelték a kelet-spanyolországi Bunolban évente megrendezett Tomatina fesztivált, és rendeztek maguknak egy sajátot, Szentpéterváron. Nem vagyok nagy szakértője a 'pétervár melletti paradicsommezőknek, de gyanítom, jobban is hasznosulhatott volna az a 20 tonna érett paradicsom, amit szétdobáltak.

  Hajrá

  • 697
   paradicsomzabáló olaszok
  • 189
   paradicsomdobáló spanyolok
  • 98
   paradicsomdobáló oroszok
 •  Ronnie van Hout új-zélandi szobrász legújabb, Quasi nevű szobra felkerült a wellingtoni City Gallery tetejére, és a CNN gyűjtése szerint az emberek nem feltétlenül örülnek neki, van, aki egyáltalán nem tudja, hogy mi a manó ez egyáltalán, sőt, van, aki szerint ez a legcsúnyább művészeti alkotás, amit valaha látott.

  Nekem amúgy tetszik.

 • A közelmúltban többször is írtunk Dél-Korea és Japán lassan, de biztosan durvuló viszályáról, amely néhány éve a (Dél-Korea szerint a japán hadsereg által a félsziget megszállása alatt prostitúcióra kényszerített, a japán álláspont szerint helyi üzletemberek által üzletszerűen a japán hadsereg rendelkezésére bocsátott) japán eufemizmussal "vigasznőknek" nevezett nők kárpótlásával kapcsolatos (a II. világháború vége óta több alkalommal fel-fellángoló) vita ismételt eszkalációjával indult, majd a világháború alatt japán cégek által kényszermunkára fogott koreaiak kárpótlásával kapcsolatos nézeteltérések miatt gazdasági vetületet szerzett, majd kereskedelmi büntetőintézkedésekben csúcsosodott ki.

  A viszály politikai és gazdasági vetületei mellett mindkét oldalon kitűnő alkalmat ad az eszement nacionalizmus megnyilvánulásaira, Koreában egyesek például japán autók rituális megkorbácsolásával próbálnak elégtételt venni a történelmi sérelmekért (de van olyan is, aki kimcsivel dobálja a Lexust), Japánban pedig politikai botrány és terrorfenyegetés miatt be kellett zárni egy, a szólásszabadság korlátozásáról szóló kiállítást.

  A nagojai triennáléra egy japán kurátor által összeválogatott, nagyjából kéttucatnyi, botrányosnak ítélt és korábban már cenzúrázott művet bemutató tárlat bűne az volt, hogy egy dél-koreai "vigasznő" szobrát is kiállították, mert a kurátor szerint a kérdésről az azt övező tabuk miatt nem lehet szabadon beszélni Japánban. (A szobor eleve visszatérő, jelképes eleme a viszálynak, pár éve Szöulban a japán nagykövetség épülete elé, majd nemrég a puszani japán konzulátus elé helyeztek el hasonló szobrokat, ami miatt 2017-ben Japán visszahívta dél-koreai nagykövetét). Ebből aztán hatalmas politikai botrány lett, nacionalista politikusok és szószólók a japán nép közpénzen való gyalázásának nevezték a dolgot, és egy terrorfenyegetés miatt a szervezők végül le is zárták a kiállítást.

  Bár az ügy augusztus elején robbant ki, azóta is mindennapos szereplője a japán sajtó véleményszekcióinak, a napokban például valaki azt elemezte, hogy a kiállítás végső soron elérte-e célját azzal, hogy bezáratták, vagy a szervezők szimplán gyávák voltak, hogy engedtek a nyomásnak, esetleg pusztán a nagojai polgármester önös céljai (illetve a polgármester és a prefektúra kormányzója közötti rivalizálás) vezettek a végkifejlethez.

Rovatok