Index Vakbarát Hírportál

Mintha egy másik bolygón járnál

A főváros, Abu-Dzabi és Dubaj az Egyesült Arab Emírségek két legnagyobb emirátusa, mindkettőben nagyjából 2 100 000 ember él. A monumentális, ultramodern épületek egészen utópisztikus hatást kölcsönöznek Dubajnak, ahol a világ legmagasabb épülete, a 828 méteres Burzs Kalifa magasodik. Az új lakóházak sem nélkülözik a luxust és a monumentalitást: az egyik területen például hamarosan egy olyan 32 emeletes épületet húznak fel, amiben 175 luxuslakás lesz, és egész szinteket szentelnek majd rekreációs célokra.

„Egy kicsit olyan, mintha egy másik bolygón lennél" – öntötte szavakba Abu-Dzabiról és Dubajról szerzett benyomásait a német fotós, Matthias Heiderich, aki szerint még a metróállomások is úgy néznek ki, mintha egy sci-fiből ugrottak volna elő. Képeinek sajátos atmoszférát kölcsönöz, hogy nincsenek rajtuk emberek. A fotós tíz napot töltött az Egyesült Arab Emírségekben. Habár a képeken ez szándékosan nem látszik, a rengeteg építkezést leszámítva a város belső kerületei kifejezetten zsúfoltak, nagy a forgalom, sok a turista. Csak dél körül, a tikkasztó hőségben néptelenednek el egy kis időre az utcák. Ugyanakkor az építkezések környékén szellemvárosban érezheti magát az ember, a hatalmas épületek közül több félkészen, még üresen magasodik.

A gazdasági válságot egyébként Dubaj is megérezte: 2009-re az ingatlanárak átlagosan negyven százalékot estek, és egy időre sok építkezés is szünetelni kényszerült, de a fejlődés így is megállíthatatlan. Az Esz-Szadiat (Saadiyat) szigeten a tervek szerint híres múzeumi negyedet alakítanak ki. A negyedben biztosan lesz egy nagy múzeum, két art hotel és egy operaház is, teljesen egyedi kinézettel. Az Egyesült Arab Emírségek és Franciaország által 2007-ben aláírt, harminc évre szóló, egymilliárd euró értékű megállapodás keretében megnyílik többek között a párizsi Louvre fiókintézményeként a Sivatagi Louvre Abu-Dzabiban. A múzeum teljes átadása csak 2015-ben várható.



Rovatok