Index Vakbarát Hírportál

Ha Bartók élne, együtt gyűjtenék Ukrajnában a népdalokat

2019.05.09. 20:33 Módosítva: 2019.05.09. 23:32

Ők nem csupán hagyományőrzők, ők maguk a hagyomány

– mondta Both Miklós azokról az idős asszonyokról, akiknek énekeit éppen öt évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni Ukrajnában utazgatva. A magyar zeneszerző, előadóművész és folklorista egy kockaladával és egy felvevővel vágott bele a projektbe, amely során helyi özvegyasszonyoknál vendégeskedve, pusztuló, sőt, sok esetben életveszélyessé vált kultúrházakban gyűjtött kiveszőben lévő népdalokat. 

A küldetéshez évről évre egyre többen csatlakoztak: mára a projektben több tucat ember vesz részt, eddig közel 120 faluban forgattak, mintegy négyezer dallamot, táncot, interjút és szokást rögzítve az utókornak. A gyűjtőmunka eredménye a Polyphony Projekt, Ukrajna legnagyobb online folklór adatbázisa lett, ahol HD-minőségben lehet élvezni a csapat által készített felvételeket.

„A fiatalok nem érdeklődnek ezek után a dalok után. Ami a komputerben ugrál, az fog továbböröklődni” – mondják az asszonyok a Polyphony Projekt legújabb videójában is, amelyben a szereplők az internetről és a régi időkről is beszélnek, mielőtt belevágnak a közös éneklésbe.

Ukrajnában a mélyszegénység tartja életben azt a paraszti kultúrát, amelyben ezek a népdalok megszülettek, ám folyamatosan csökken azok száma, akik még ismerik és életben tartják. Az asszonyok ráadásul sokszor ódzkodva nyúlnak vissza ezekhez a dalokhoz, hiszen olyan hosszú ideig voltak tiltólistán, hogy szinte illetlennek érzik őket.

„Általános állapot Ukrajnában, hogy asszonyok magányosan, özvegyen éljenek akár 30-40 évet is. Az alkohol és a betegségek tömegével szedik a férfiakat, míg a gyermekek a városokba költöznek, így nem marad más társaság, mint a szomszéd özvegyek meg az állatok. Ahogy az idő telik, férfi nélkül egyre nehezebben tudják a ház körüli munkát elvégezni, ráadásul a magány komoly szellemi megterhelést jelent, amely sokszor a depresszió, vagy akár az őrület felé sodorja az asszonyokat” – mondja Both Miklós.

A gyűjtőmunkát ezúttal Both Miklós fényképein, illetve emlékezésein keresztül mutatjuk be újra – egy 2016-os cikkünkben Ancsin Gábor fotóin keresztül láttattuk a missziót, amiről az Index videórovata is készített anyagot, nem sokkal azelőtt, hogy az éneklő nénik közül néhányan a Müpa színpadán is előadták a dalokat a Budapest Ritmo fesztiválon.Rovatok